úterý 15. dubna 2014

Knihy měsíce - leden 2014


Tento projekt jsem zahlídla u Vee i u Syki a moc se mi líbil, takže se do něj přidávám také. :) Sice je to trošku opožděně, ale snad to do konce dubna doženu!


KNIŽNÍ HITPARÁDA


Nejlepší kniha
Hvězdy nám nepřály (John Green)
Proč: Tato kniha je prostě plná emocí. Zasmála jsem se u ní, zvážněla jsem, plakala, byla jsem nadšená z nových míst a ze vztahu, který John Green vytvořil na těch několika stránkách. Pro mě to byla jednoznačně kniha měsíce!




Nejhorší kniha
Temná akademie - Vyvolení (Gabriella Poole)
Proč: Moc jsem se na knihu těšila. Byla v první várce, kterou jsem si vybrala pro recenze z nakladatelství Fragment a už dlouho předtím jsem ji okukovala v knihkupectvích. Bohužel ale nebyla zdaleka tak dobrá, jak jsem očekávala. Vlastně na tom byla hodně bídně. Od překladu až po příběh.




Největší překvapení
Elyonova země – Temné hory (Patrick Carman)
Proč: Elyonova země mi přišla nabídkou také od Fragmentu. Tak nějak jsem tušila, co od ní můžu očekávat, ale i přesto mě příjemně překvapila! Je to jedna z těch knih, které by si mladé čtenářky určitě mohly oblíbit!



Největší zklamání
Mezi nebem a zemí – Setkání s duchem (Stacey Kade)
Proč: Zase jedna z těch knih, na které jsem se tak moc těšila, že mě ani nenapadlo, že by mě mohly zklamat. Mezi nebem a zemí nebylo nejhorší čtení, ale díky příběhu se pro mě v tomto měsíci stalo největším zklamáním. Prostě jsem očekávala trošku propracovanější příběh…



Nejnapínavější kniha
Moře klidu (Katja Millay)
Proč: Nevěděla jsem, jakou knihu do této kategorie zařadit, ale nejspíš by to z celého lednového výběru vyhrálo Moře klidu pro svůj zapeklitý příběh plný emocí a naprosto nečekaného konce! Hlavní hrdinka byla prostě a jednoduše napětí samo o sobě.


Nejvtipnější kniha
Mezi nebem a zemí – Setkání s duchem (Stacey Kade)
Proč: Jistě, zasmála jsem se i u knihy Hvězdy nám nepřály, ale Mezi nebem a zemí ji převálcovalo. Alona je prostě Alona. :)



Nejnudnější kniha
Žádná




Nejromantičtější kniha
Hvězdy nám nepřály (John Green)
Proč: Je zapotřebí zdůvodňovat, proč jsem ji sem zařadila? … No dobře. Mám ráda knihy plné emocí. A i když tady nebyla romantika jako romantika a chyběl i šťastný konec, láska mezi dvěma lidmi, kterým osud nepřál je pro mě něco jako Romeo a Julie – romantické, ale přesto tragické.



Nejočekávanější kniha
Moře klidu (Katja Millay)
Proč: Na tuto knihu jsem se moc těšila. Nebýt její obálky, ani bych si jí nevšimla. Pak přišla anotace a já prostě věděla, že ji musím mít! A rozhodně moje očekávání splnila!






Nejrozporuplnější pocity z knihy
Den co den (David Levithan)
Proč: Abych pravdu řekla, Den co den byla první kniha, kterou jsem četla po Vánocích a do teď nevím, co si o ní mám myslet. Nebyla špatná, to ne. Ale prostě…



Knižní série objevené v tomto měsíci
Mezi nebem a zemí (Stacey Kade)
Temná akademie (Gabriella Poole)
Proč: Na obě dvě jsem se moc těšila a rozhodně nelituji, že jsem si je vybrala jako první knihy od Fragmentu. I přes to, že mě nebavily tolik, jak jsem si myslela, že budou.




Nejlepší obálka
Moře klidu (Katja Millay)
Proč: Obálka je podle mě jedním z těch nejhlavnějších faktorů, jestli se kniha bude prodávat nebo ne. Málo z nás v knihkupectví sáhne po knize s ošklivou obálkou. Moře klidu je pravým opakem ošklivé obálky. Mně přišla nádherná hned, jak ji Domino zveřejnilo. Díky tomu jsem se začetla do anotace. 




Nejhorší obálka
Dýchání pod vodou (Alex Flinn)
Proč: Kdybych nevěděla, o čem kniha je, nejspíš bych po ní jen tak nesáhla. Obálka je na jednu stranu něčím zajímavá, ale mně přijde prostě naprosto příšerná. :D Možná se najde někdo, kdo se mnou nebude souhlasit, ale já si za tím stojím… Prostě děs.





Hrdina měsíce
Josh Bennett (Moře klidu – Katja Millay)
Proč: Nejspíš byste čekali, že řeknu Augusta Waterse z knihy Hvězdy nám nepřály, ale ne. Hrdinou měsíce je pro mě Josh Bennett díky jeho trpělivosti s Nastyou a jeho silné vůli dál přežívat, i když už je na světě jen sám.




Hrdinka měsíce
Melinda Sordinová (Speak – Laurie Halse Anderson)
Nastya Kashnikovova (Moře klidu – Katja Millay)
Proč: Hrdinky měsíce mám hned dvě – První je Melinda, kterou vytvořila Laurie Halse Anderson, a která se pomalu ale jistě dostává z traumatu, kdy ji na párty znásilnil kluk ze školy. Tou druhou je Nastya z Moře klidu. Tu jsem si vybrala kvůli její silné povaze a odhodlání. Navíc byla taky naprosto jiná hlavní hrdinka, než se kterými jsem se doposud setkala.



Pár měsíce
Lucas a Jacqueline (Easy? – Tammara Webber)
Augustus a Hazel Grace (Hvězdy nám nepřály – John Green)
Proč: Páry měsíce mám také nakonec dva. Bylo by pro mě těžké vybrat jen jeden. Luscase a Jacqueline jsem si oblíbila okamžitě, jak jsem se do knihy začetla. To co mezi nimi vznikalo, mělo prostě něco do sebe. :) A pak je tu Augustus a Hazel Grace… No… Co k tomu dodat :)



Stefanie G.

3 komentáře:

  1. Elyonova země je super. :) Hvězdy nám nepřály bych si chtěla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hvězdy nám nepřáli si snad přečtu co nejdřív :). A s párem měsícem u knihy Easy naprosto souhlasím :).

    OdpovědětVymazat