pondělí 10. února 2014

Jamie McGuire - Krásná katastrofa

Krásná katastrofa byla jednou z knih, kterých jsem si všimla dávno před českým vydáním. Když jsem zjistila, že ji Fortuna Libri bude vydávat, měla jsem obrovskou radost, a byla tak jedna z prvních na mém seznamu pro Ježíška. 

Tato kniha je bestsellerem podle New York Times a u nás byla vydaná roku 2013. Má 376 stran, o překlad se postarala Jana Pacnerová a chystá se i vydání Učiněné katastrofy, což je příběh z pohledu Travise Maddoxe - předpokládané vydání 6. 3. 2014 (též z nakladatelství Fortuna Libri).




Matkám vstup zakázán…!
Strhující milostný příběh
Ona nepije ani nenadává a ve skříni má spoustu seriózních svetříků. Abby věří, že si dokázala vybudovat dostatečnou vzdálenost mezi sebou a svou temnou minulostí, ale když se svou nejlepší kamarádkou dorazí na univerzitu, její cestu k novému začátku zkříží rebel a polykač holek na jednu noc, Travis Madox. Urostlý, potetovaný hezoun je to poslední, co Abby potřebuje…
On tráví noci vyděláváním peněz na zakázaných zápasech  a holky střídá častěji než ponožky. Do Abbyina života se vetře trikem – nabídne jí sázku, že měsíc vydrží bez sexu – když ona s ním ten měsíc bude bydlet. Ať tak či onak, Travis netuší, do jak těžkého zápasu se pustil.
Skvěle napsaný napínavý román z prostředí americké univerzity klade důraz na férové jednání, rodinná pouta a hlavně – je o velké lásce!  



Jamie McGuire se narodila v Tulse ve státě Oklahoma. Navštěvovala Northern Oklahoma College, University of Central Oklahoma a Autry Technology Center, kde promovala s titulem v oboru Radiografie. Učiněná katastrofa se po vydání předchozího dílu stala bestsellerem nejen v New York Times, ale také ve Wall Street Journal či USA Today. Nyní žije v Enidu v Oklahomě se třemi dětmi, manželem Jeffem, který je opravdový kovboj, a na svém pozemko o třiceti akrech mají šest koní, tři psi a kočku. 


Něco málo k ději...

Trošku bych poupravila anotaci. Dvě sázky nejsou přesně to, o co v knize jde. Je to jedna sázka, kterou Abby s Travisem buď prohraje nebo vyhraje. Buď Travis vydrží měsíc bez sexu nebo u něj Abby bude měsíc bydlet. Bylo úžasné číst, jak se ti dva poznali, jak spolu vycházeli a nevycházeli a nakonec se do svých pocitů naprosto zamotali. Byla jsem ráda, když se na scéně objevil Parker, jelikož aspoň trochu odvedl pozornost od neodolatelného Travise. Jamie nezapomněla ani na velké drama, Abbyino tajemství či Travisovu šílenou povahu. 

Postavy

Abby Abernathy je hlavní hrdinkou, která celý příběh vypráví. Abych řekla pravdu, ze začátku mi připadala fajn, ale pak mě strašně rozčilovala. Sebetrýznění není moje oblíbená věc a poslední dobou je až příliš často součástí hlavních hrdinů. 
Pak je tu Travis Maddox, kluk, který je přesně tím nebezpečným typem, co má každá holka v hlavě. Jenže i on nakonec nebyl tak dokonalý, jak jsem si přála. 
Skvělou postavou byla America, nejlepší kamarádka Abby. Ta mě dokázala vždycky rozesmát a připomenout mi, proč mám Travise a Abby tak pod kůží. Její přítel Shepley je Travisův bratranec a spolubydlící. Nebýt něj, Travis by často dopadl hodně špatně. 
Musím z té změti postav zmínit aspoň ještě Parkera, kluka, který je pro Abby jak stvořený. Je ideální, zodpovědný, při penězích a ambiciózní. Přesně ten typ, kterého si pro sebe Abby představovala. Obzvlášť po tom všem, čím si prošla. 

Postřehy, dojmy a pocity

Na knihu jsem se nesmírně těšila. Říkala jsem si, že bude mít tak trochu nádech erotického románu se špetkou romantiky, nějakého toho vtípku a samozřejmě nebude chybět nějaké to drama. Dalo by se říct, že jsem se nespletla. Kniha se úžasně četla. Kapitoly jsou sice delší, ale když jsem se do nějaké začetla, nemohla jsem se jen tak odtrhnout. Ze začátku jsem se často smála a bavila se, jenže postava Abby mě od půlky občas vážně štvala. Čas od času jsem měla chuť ji dokonce proplesknout. 
I přes to všechno jsem byla do knihy začtená skoro pořád. Četla jsem až do noci a nutila se, abych ji vůbec odložila a šla spát. Sice z ní mám i teď smíšené pocity a stále se zlobím na Jamie kvůli těm šíleným zvratům a jakési houpačce v ději, která byla vážně jednou nahoře a pak najednou zas úplně dole. Ale bez toho by to nebyla Krásná katastrofa. 
Co se mě týče, brala bych trochu víc lásky a tulení a trochu méně zápasů a krve. :D Chvílemi mi kapitoly připomínaly Klub rváčů s Bradem Pittem, to je nejspíš ten důvod, proč je hned v úvodu napsané: "Matkám vstup zakázán...!" Rozhodně bych neřekla, že to je kvůli sprosťárnám, četla jsem Bastarda a 50 Shades, tam se člověk červenal víc. Ačkoliv sprostých slov je zde nadmíru...
Už se nedivím označení BESTSELLER. Krásná katastrofa si ho zaslouží. Je jiná, je zábavná, je napínavá a chvílemi otravná, ale nelze ji jen tak odložit. Jestli jsem z ní nadšená? Já nevím :) Jsem z ní zmatená, uchvácená, naštvaná a.... ANO, JSEM Z NÍ NADŠENÁ! Takže pokud si chcete přečíst něco nevšedního, něco u čeho se budete smát, rozčilovat se a napětím si kousat nehty, neváhejte! Krásná katastrofa za to stojí!


Fan trailer ke knize




Učiněná katastrofa


Travis Maffox se od své matky naučil dvě věci, než zemřela: Milovat je těžké. Bojovat ještě těžší. Jeho život naplňují krásné ženy, hazardní hry a násilí; a zrovna když si myslí, že je nezkrotitelný, ho Abby Abernathyová srazí na kolena. Každý příběh má rub i líc. "Krásná katastrofa" byla Abbyinou verzí. Nyní nastal čas podívat se na něj ještě jednou - Travisovýma očima. [Databáze knih]

Už se nemůžu dočkat! :)

Quotes







Ukázka



Hodnocení:
4,5 hvězdičky z pěti (za povahu Abby, za šílené zvraty, které mi občas dělaly problém, abych držela krok s příběhem, a možná i trochu za závěr)





Pokud se vám recenze líbila a rádi byste si knihu pořídili domů můžete si ji objednat přímo na stránkách knihkupectví Neoluxor ZDE.

Tato recenze je věnovaná nakladatelství Fortuna Libri, kterému také děkuji za poskytnutí ukázky textu.

Stefanie G.


Anotace: Fortuna Libri
Obálky: Fortuna Libri a Goodreads

3 komentáře:

  1. Travis vypadá jako pořádný "badass", ale ti jsou v knížkách nejlepší. :D Tedy, jsem z ní nadšená. :) Určitě přidávám na to-read list. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to on je :D Do jisté míry :) Jsem moc ráda! Tenhle příběh stojí za přečtení :)

      Vymazat
  2. všude jsem o knize četla a byla jsem na ni dosti zvedava , take jsem nejdříve nevěděla co si o ní myslet ale kniha byla čtivá a vtipná a vlastne kdyz to vezmu takhle zpatky tak se mi velice líbila :)

    OdpovědětVymazat