středa 23. října 2013

Kristina Springerová - Espressologie (The Espressologist)

Esspressologie mě jako všechny ostatní knihy, navnadila k přečtení díky své půvabné obálce. Ze začátku jsem váhala, jestli si mám knihu koupit nebo ne. Přece jen není tak obsáhlá a mně bylo jasné, že příběh budu mít přečtený během pár hodin. Nakonec jsem se odhodlala a koupila ji. A nebyla jsem zklamaná jsem a ani jsem se nezmýlila. Knihu jsem měla přečtenou už večer a litovala, že jsem ji tak zhltla. Byla zase jiná než ostatní knihy a já nemohla přestat obdivovat autorku a její fantazii, že něco takového dokázala vytvořit. Je to přesně ta kniha, po které sáhnete, když potřebujete něco lehčího na čtení. Něco, co vás uklidní a uvolní. 
Celkem mě mrzelo, že jsem nezačala dělat recenze už dříve. Především proto, že takto musím po knihách, které už mám dlouho přečtené, znovu sáhnout a znovu je pročíst a prolistovat, abych se dostala zpět do příběhu. Ale teď si říkám, že je to vlastně dobře. Je hodně knih, které mám přečtené třikrát nebo čtyřikrát, ale ještě víc těch, které jsem četla jen jednou. Espressologie patří mezi ně. Teď jsem ji dočetla podruhé a musím říct, že jsem z ní stejně nadšená, jako jsem byla, když jsem ji četla poprvé.

Espressologie byla vydaná nakladatelstvím CooBoo roku 2012 a má 190 stran.

Kristina Springer
Kristina Springerová se začala o psaní zajímat až kolem dvacátého roku. Do té doby se toužila stát rockovou hvězdou. Je pravda, že jako mladší psala vánoční povídky nebo tvořila s kamarádkami vlastní časopisy, ale v té době ještě netušila, že by chtěla být spisovatelkou. Na střední škole se rozhodla, že z ní bude zdravotní sestřička a to především proto, že jí školní poradce řekl, že není dost chytrá na to, aby šla na vysokou školu a proč se nechce stát sekretářkou. Sama tedy došla k ponaučení: neposlouchejte hloupé staré muže, kteří vám říkají, že něco nemůžete dokázat. Úspěšně se na školu dostala, ale po první hodině v laboratořích si uvědomila, že to není nic pro ni. Následně začala studovat angličtinu. Ale i přesto trvalo dlouho, než si uvědomila, že by chtěla být spisovatelkou. Narodily se jí čtyři děti - nejstarší Teegan, Maya, London a Gavin. A právě, když se jí narodila Maya, jí došlo, co by chtěla v životě dělat a co ji doopravdy baví. 


POZOR NA TO, JAKÉ SI DÁVÁTE KAFE. VŽDYCKY TO NĚCO ZNAMENÁ...

Sedmnáctiletá studentka Jane si přivydělává v malé kavárně jako baristka a časem vytvoří teorii, podle níž se charakter lidí pozná dle jejich oblíbené kávy. I jí samotné to přijde jako trochu bláznivý nápad, ale jen do doby, než dá dohromady několik párů, kterým to pak úžasně klape. V tu chvíli se z ní stává espressologická hvězda, k níž si chodí pro radu a rande lidé z celého města. Ale dokáže Jane najít životní lásku i pro sebe, nebo bude jediná, komu se štěstí vyhne?


Linie děje

Originální obálka
Děj je postavený na příběhu sedmnáctileté dívky Jane, která má před sebou poslední semestr školy. Všechny povinné předměty má splněné a tak se naplno věnuje práci baristky v místní kavárně Coffee Joe. A právě tam začne sepisovat svůj deník, kde si značí jednotlivé druhy kávy včetně typů lidí, které si ji kupují. Překvapivě to sedí a ona už dopředu začne odhadovat, co si kdo dá. Když se její kamarád Gavin rozejde s přítelkyní, tak ji napadne myšlenka zkusit experiment Espressologické porady. Chce dát Gavina dohromady s kamarádkou její spolupracovnice podle toho, jak k sobě pasují jednotlivé typy kávy, kterou ti dva pijí. 
Příběh je celkem jednoduchý, ale když si chcete přečíst něco, u čeho se vám objeví úsměv na tváři a vy moc nemusíte přemýšlet nad dějem, je tato kniha dokonalá. (Navíc těm, kterým káva chutná, rozproudí chuťové buňky natolik, že byste sami rádi ochutnali například Karamelové latte s oříšky :) )
Samozřejmě nesmí chybět romantika, kdy Jane nemá štěstí na toho pravého, i když má schopnost dávat ostatní lidi dohromady podle kávy. Nebo zvrat v příběhu, o který se postará Derek, Janin nadřízený.

Postavy

Kromě Jane se seznamujeme s její nejlepší kamarádkou Em, která pracuje s ní v Coffee Joe a ráda by dělala po škole praxi v NASA. Pak je tu Sara, zvědavá spolupracovnice a věčně naštvaný šéf Derek. 
Nesmí chybět ani protivná "holka od vedle" Melissa se svojí kamarádkou Ginny anebo ta parta kluků s Willem v čele, kteří chodí do Coffee Joe pravidelně na kávu a trvají na tom, aby ji připravovala jen a jen Jane. 
Jenže i když se Jane Will líbí a ona o něm tvrdí, že je to její budoucí manžel, je tu ještě Cam, spolužák ze školy, který dokáže všechno zamotat...

Můj pohled na knihu

Já můžu říct, že jsem knihou byla nadšená. Moc se mi líbila! I když jsme v dnešní době zvyklí na to, že kniha má nejmíň 250 stran. To jediné mě na tom mrzelo. Měla jsem ji přečtenou až příliš brzy. Dokázala bych v příběhu vydržet ještě aspoň o těch padesát stran navíc. :) Určitě mohu knihu jen doporučit. Obzvlášť, pokud si chcete přečíst něco zajímavého, neobvyklého a nápaditého. Prostě něco, na co jen tak nenarazíte. A pokud už máte plné zuby upírů, andělů, vlkodlaků a ostatních nestvůr, je tento příběh stvořený pro vás. Je obyčejný, bez kouzel a bez nadpřirozených bytostí. Je krásný, čtivý a jednoduše se dá vžít do příběhu. Téměř vás naladí k tomu, abyste si našli práci baristky a vyzkoušeli, jestli ten popis lidí v knize opravdu funguje. :)


Úryvky

VELKÉ EXTRA SILNÉ LATTE S ODTUČNĚNÝM MLÉKEM
Typický kafe pro nafoukanýho pitomce trpícího nedostatkem sexu. Očekávej, že mu z pusy vypadnou samý pitomosti. Jakžtakž ucházející tělo, sneslo by trochu víc cvičení. Děsnej šatník. Teatrálně zírá na ženskou s umělýma prsama, která vchází dovnitř. Asi si ublíží, jak se kroutí, aby na ni... 

"Promiňte," ozve se zákazník a přistoupí k pultu.
Rychle přestávám zapisovat a zastrčím zápisník zpátky do police pod kávovarem.
"Omlouvám se. Jaké máte přání?" pronesu tím nejochotnějším tónem baristky v Coffee Joe.
"Jane?" čte z mojí jmenovky a myslí si, jak je hrozně osobitý a milý, když mi říká jménem. "Dal bych si velké extra silné latte s odtučněným mlékem." Usmívám se pro sebe. Bože, já jsem tak dobrá. #1

-

"Ahoj Camerone."
"Ahoj Jane." Vypne iPod a vytáhne si sluchátka z uší. "Jak se vede?"
"Dobře." Postavím si ledové moka na stolek mezi námi. Všimnu si, že Cam už má taky kávu, "Byla bych ti bývala udělala něco zadarmo," upozorním ho.
"To je dobrý," namítne. Napije se. 
"Co sis vlastně dal?" ptám se zvědavě. nemůžu to zaboha poznat.
"Karamelový latte s oříšky."
"Karamelový latte s oříšky?" opakuju téměř vyčítavě. To je pěkně dlouho, kdy jsem naposled na tohle kafe natrefila. Zavřu oči a snažím si vybavit zápis v notesu.

KARAMELOVÉ LATTE S OŘÍŠKY
Tohle tedy rozhodně nečekáte. Velice vášnivý... velice sexy...

Prudce otevřu oči a úplně cítím, že rudnu. Opravdu je to tam tak napsaný? #2

-

MALÉ NEBO STŘEDNÍ ZEBRA MOKA 
Svěží a pikantní, tihle zákazníci rádi zkoušejí neobvyklé věci a mají dobrodružnou povahu. Kreativní, vtipný a určitě zábavný. Slušný vzhled - žádná rocková hvězda, ale ani úředník na sociálce. Ona: možná spisovatelka nebo umělkyně, s největší pravděpodobností hodná. On: nejspíš blázen do počítačů, s druhým pohlavím komunikuje převážně on-line. Mluví tiše. #3

-

STŘEDNÍ AMERICKÁ KÁVA
Bezradný, ale vlastenec. Vešel do Coffee Joe nepřipravený na to, co ho čeká. Stovka různých možností mu poskakuje před očima: moka, latte, cappuccino, espresso. Jediné trochu povědomé slovo je americká, tak si objedná americkou. Strašpytel. A ještě k tomu střední! Byl asi prostřední ze sourozenců, druhá lajna ve fotbalovým týmu na střední - takový věčný náhradník.

No nazdar, ten den jsem asi musela mít fakt dobrou náladu. Netvrdím, že to není pravdivá charakteristika, ale musím k tomu něco dodat. Je to můj zápisník, takže si můžu údaje změnit, když je to potřeba. Rychle naškrábu:

Dodatek: taky může dávat přednost v životě jednoduchosti, upřímný klukovský typ, který hledá lásku. Sice průměr, ale romantická jiskřička. #4

Knižní trailer









Hodnocení:
4,5 hvězdičky z pěti za jednoduchost děje a krátký příběh :)
Knihu si můžete koupit na stránkách nakladatelství CooBoo ZDE nebo na stránkách nakladatelství Albatros ZDE.

Stefanie G.





#1 1. SPRINGER, Kristina. Espressologie. 1. vyd. Dana Stuchlá. Michal Kolezsar. V Praze: CooBoo, 2012, s. 7. ISBN 978-80-7447-151-3.
#2 6. SPRINGER, Kristina. Espressologie. 1. vyd. Dana Stuchlá. Michal Kolezsar. V Praze: CooBoo, 2012, s. 65-66. ISBN 978-80-7447-151-3.
#3 16. SPRINGER, Kristina. Espressologie. 1. vyd. Dana Stuchlá. Michal Kolezsar. V Praze: CooBoo, 2012, s. 159. ISBN 978-80-7447-151-3.
#4 16. SPRINGER, Kristina. Espressologie. 1. vyd. Dana Stuchlá. Michal Kolezsar. V Praze: CooBoo, 2012, s. 160. ISBN 978-80-7447-151-3.

2 komentáře:

  1. Podle obalu (protože jsem povrchní a soudím knihy podle obalu), bych si toto nikdy nekoupila, ale ty úryvky a recenze mě docela navnadily! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se zase obálka líbila, přišla mi jednoduchá a jiná, než ostatní, tak jsem knihu prolistovala a koupila :D Na takový děj jsem ještě nikde nenarazila, tak jsem byla zvědavá na jeho zpracování :) Pravda je, že by příběh snesl ještě o několik stran navíc, ale to už je drobnost... Kdyby ses rozhodla přečíst si ji, budu ráda za jakékoliv názory! Jsem ráda, že recenze a úryvky navnadily :)

      Vymazat