neděle 6. října 2013

Becca Fitzpatrick - Zavržený (Hush, Hush #1)

Zavržený je prvním dílem tetralogie Hush, Hush ságy, kterou napsala Becca Fitzpatricková. Kniha má 368 stran a byla vydaná nakladatelstvím Egmont ČR v roce 2010. 

Proč jsem si vybrala právě tuto knihu na první recenzi? Patří moje nejoblíbenější, znám ji od začátku do konce a pokaždé, když nemám, co číst, vrátím se právě k této knize. Navíc je zde všechno, co mladý čtenář v knize hledá - humor, láska, napětí. Málokterá kniha mě dokázala nadchnout natolik, jako právě tato.


POSVÁTNÁ PŘÍSAHA, ZAVRŽENÝ ANDĚL A ZAKÁZANÁ LÁSKA.

Nora Greyová je svědomitá, chytrá a rozhodně nemá ráda riziko. Jenže se zamiluje do Patche a to je její první chyba. Patchova minulost je totiž všechno, jen ne nevinná. A nejlepší, co kdy udělal, bylo, že se zamiloval do Nory.

Seznámili se na hodině biologie a Nora chce jediné – držet se od něj co nejdál. Jenže jak se zdá, Patch je vždy o dva kroky napřed. Dívka na sobě cítí jeho pohled, i když Patch není nablízku. Cítí jeho přítomnost, i když je v pokoji sama. A když své okouzlení nedokáže déle tajit, vyjde najevo, kdo Patch ve skutečnosti je a proč ji vyhledal. A za všemi otázkami, které se dotýkají jeho minulosti, si Nora a Patch mohou navzájem položit jen jedinou: „Jak hluboko dokážeš padnout?“ #1



Becca Fitzpatrick
Becca Fitzpatricková se narodila roku 1979 a vyrostla v North Platte v Nebrasce. Jako malá zbožňovala knihy od Nancy Drewové a Trixie Beldenové a tajně si je večer četla s baterkou pod peřinou. 
Vystudovala zdravotnictví, ale díky svému manželovi, který jí ke dvacátým čtvrtým narozeninám dal kurz tvůrčího psaní, se začala věnovat naplno spisovatelské kariéře. Právě na tomto kurzu začala tvořit Zavrženého, který se stal následně celosvětovým bestsellerem.



Linie děje

Kniha začíná poutavým Prologem, kde se dozvídáme dávný příběh chlapce, který nám uvede do podvědomí pojmy jako je padlý anděl nebo Nefil a právě na nich je založena celá série. 
Prolog je psaný formou vyprávění, což pro ty z nás, kteří mají raději "ich" formu je poněkud odrazující. Automaticky pak předpokládáme, že je celá kniha psaná stejnou formou a odkládáme ji, že si ji přečteme jindy. To ale u Zavrženého neplatí. Vyprávění je pouze na začátku a dál už se do příběhu můžeme ponořit očima Nory Greyové. Seznámíme se s jejím podivným a tichým spolužákem, který si říká Patch a bez nějž by kniha nikdy nemohla být tak zábavná a vtipná. A stejně tak i bez Vee, nejlepší kamarádky Nory. Ta mi pokaždé dokázala během čtení vykouzlit úsměv na rtech. 
Děj je umístěn do menšího městečka jménem Coldwater ve státě Maine v USA, kde je nejtajemnějším místem pro čtenáře Delfský zábavní park a Boova herna, kde si Nora poprvé všimne těch zvláštně tvarovaných jizev na Patchových zádech, když se mu při kamarádské rvačce roztrhne tričko. 
Příběh se ale netočí jen kolem Nory a Patche. Objevují se zde dvě nové postavy - Elliott a Jules. Kluci, kteří chodí do soukromé školy v Portlandu, tedy dokud Elliot nepřestoupí právě na coldwaterskou střední, přesně tam, kam chodí i Nora a Vee. A je to právě tato dvojice, která celý příběh zamotá svojí minulostí a Elliottovým přestupem. 

Postavy

Patch Cipriano
(podle Beccy Fitzpatrick)
Musím přiznat, že co se týče postav, nemám snad  vůbec nic, co bych autorce vytkla. Dokonale zpracovala Noru Greyovou, kterou perfektně vystihuje jen její příjmení a její nejlepší kamarádku Vee Skyovou, bez které by Nora nebyla tak zábavná. Nechybí ani protivná spolužačka Marcie Millarová, která svoji roli dostane v dalších dílech. A pak je tu Patch. Ten dokonalý, tajemný, drzý a podivínský kluk, co chodí stále jen v černém a nejlépe s kšiltovkou na hlavě. Dále je důležitou postavou Patchův namakaný a vysoký kamarád Rixon, který patří mezi padlé anděly, ale hlavně jsou to především právě Elliott a Jules, kteří dodávají příběhu takovou tu druhou linii děje. Další zajímavou postavou je Dabria, bývalá přítelkyně Patche, když býval ještě anděl. 

Můj pohled na knihu

Když jsem knihu poprvé viděla na stránkách knihkupectví, zaujala mě její překrásná a originální obálka. Byla jiná, než všechny ostatní knihy a vyzařovalo z ní něco, co vás vábilo, abyste si ji jen podrželi v ruce. Ze začátku jsem moc nevěřila příběhu o padlém andělovi a lidské dívce, navíc, když jsem se pak šla podívat do kamenného obchodu a viděla, že je prolog psaný vyprávěním, vrátila jsem ji zpět a další týden přemýšlela, jestli za tuto knihu mám utratit své našetřené peníze, nebo jestli si za ně nekoupit něco jiného. Nakonec jsem podlehla obálce a po přečtení jsem nikdy nelitovala, že jsem si ji koupila. Příběh je úžasný! Naprosto mě uchvátil a já knihu nemohla přestat číst, dokud jsem se nedobrala k poslední stránce. Byla jsem nadšená humorem, který je víc jak v půlce knihy a i teď se k ní vracím, jen abych si připomněla ty nejlepší hlášky. A když jsem se pak dozvěděla, že bude i druhý, třetí a nakonec i čtvrtý díl, byla jsem štěstím bez sebe. Ačkoliv, jak říkala moje sestra po přečtení této knihy: autorka příběh mohla nechat jednoduchý a klidně ho ukončit už v prvním díle. Ale jak se dozvídáme později, nejspíš by to nebylo tak jednoduché. 
Musím zde pochválit i překladatelku Petru Babulákovou, která dokázala to, co v dnešní době dokáže jen málo překladatelů (z mého pohledu) - zachovala přesně ten styl, jakým autorka píše knížku v originále. Vtipy, narážky, rozhovory a popis míst. Vše je perfektně přesné. Sama vím, že není jednoduché vybrat pro jedno anglické slovíčko to správné a výstižné v češtině, aby to pak nepokazilo celkový dojem z knihy, takže klobouk dolů! 
Z mého pohledu je tato kniha první andělskou ságou, která pak rozpoutala tu záplavu, kterou v knihkupectvích vídáme dnes. A to, že ji New York Times označil za bestseller už musí samo o sobě něco vypovídat. :)
Nerada bych vám sem dávala spoilery, tak se držím co nejvíce zpátky. tato kniha opravdu stojí za přečtení! :)


Quotes

"Taky pěkně voníš," pokračoval Patch.
"Říká se tomu sprcha." Zírala jsem dopředu. Když se neozýval, otočila jsem se k němu. "Mýdlo, šampon, horká voda," přiblížila jsem to.
"Nahota. Už jsem o tom slyšel." #2

_

"Za chvíli přijde Dorothea," zalhala jsem. Dorothea se ještě dlouho nevrátí, vždyť je sotva půlnoc.
"Dorothea?"
"Naše hospodyně. Je stará, ale silná. Hodně silná," strašila jsem ho. Marně.
"Fíha, děsivé," pravil, vytáhl klíče ze zámku a podal mi je.
"Záchod vyčistí zvenčí i zevnitř do minuty. Je to víc než děsivé." #3
_

"No?" zeptala jsem se Vee. "Jak jsi na tom?"
"Jak jsem na tom? Můj doktor vypadá jak hora sádla. Z blízka připomíná Umpa-Lumpu. A nekoukej tak na mě. Chodí jako kačer. Věčně žere čokoládu. Hlavně čokoládová zvířátka. Znáš ty obří čokoládové zajíčky, co se prodávají před Velikonocema?
Tak Umpa-Lumpa je večeřel. Obě dval čokoládovou kachnu se žlutým zobáčkem.“ #4



Hush, Hush playlist

Where is My Ming  -  The Pixies
Beast of Burden   -  The Rolling Stones
Fool In The Rain  -  Led Zeppelin
Wake Up Little Suzie  -  The Everly Brothers
Back In Black   -  ACDC
Roam   -   B52s
How Soon Is Now    -  The Smiths
Always  - Erasure
Just Like Heaven  -  The Cure
Tonight She Comes  -  The Cars
Lovefool  -  The Cardigans
Moondance  -  Van Morrison
Voices Carry   -   'Til Tuesday
Trouble is a Friend   -    Lenka
Angels  -  Within Temptation





Hodnocení:
5 hvězdiček z pěti :)




Knihu si můžete koupit ZDE.



Stefanie G.





#1  FITZPATRICK, Becca. Zavržený. 1. vyd. Petra Babuláková. Stanislav Kadlec. Technická redaktorka: Alena Mrázová. Praha: Egmont, 2010, ISBN 978-80-252-1444-2.
#2  Kapitola 4. FITZPATRICK, Becca. Zavržený. 1. vyd. Petra Babuláková. Stanislav Kadlec. Technická redaktorka: Alena Mrázová. Praha: Egmont, 2010, s. 65. ISBN 978-80-252-1444-2.
#3  Kapitola 9. FITZPATRICK, Becca. Zavržený. 1. vyd. Petra Babuláková. Stanislav Kadlec. Technická redaktorka: Alena Mrázová. Praha: Egmont, 2010, s. 118-119. ISBN 978-80-252-1444-2.
#4  Kapitola 12. FITZPATRICK, Becca. Zavržený. 1. vyd. Petra Babuláková. Stanislav Kadlec. Technická redaktorka: Alena Mrázová. Praha: Egmont, 2010, s. 153. ISBN 978-80-252-1444-2.

2 komentáře:

  1. Krásná recenze. Rozhodně se chystám číst. Už mám knihu v tabletu, jen se začíst:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Jedna z mých nejoblíbenějších! Navíc série, které si moc cením (víc než Stmívání) :D Určitě si ji přečti :)

      Vymazat