sobota 22. února 2014

Gabriella Poole - Temná akademie #2 - Spoutaní (RC review)

Konečně jsem dočetla druhý díl Temné akademie! A přesvědčil mě o tom, že tato série může být ještě dobrá! :)
Spoutaní byli vydaní nakladatelstvím Fragment roku 2012, přeložení Čeňkem Matochou (již ne Petrem Eliášem) a mají 270 stran.  

Před začátkem nového semestru se Darkova akademie stěhuje do New Yorku. Cassie už není nováčkem, který jen tápe. Stala se silnou osobností, odhodlanou skrýt svá tajemství. Poté, co byla přijata mezi Vyvolené, se musí vyrovnat se svými neuvěřitelnými schopnostmi. Její láska ji přivádí do nebezpečí a zlovolný duch v jejím nitru získává stále větší moc. Zvládne se Cassie postavit mocným silám a nenávisti? Zachrání své přátele od strašlivého osudu, anebo je zahubí, aby spasila sama sebe? Kdekoli se objeví Darkova akademie, tam je smrt nablízku...

Něco málo k ději

Darkova akademie se přestěhovala z Paříže do New Yorku a na Cassie tam čeká mnoho událostí. Tak, jak mi první díl utíkal pomalu, druhý naopak zmizel jako pára nad hrncem. Stále se v něm něco dělo a já se občas nestačila divit, jaké zápletky Gabriella vymyslela. A Estelle, ta rozhodně příběh pěkně zamotala.
Jake se snaží dopátrat Kateřiny, Cassie má neobvyklou sílu a její vztah s Ranjitem zažívá zkoušku. Je toho prostě moc! :)


On si myslí, že ho nechceme? My ho chceme! Cassandro, musíš ho přesvědčit! 
– Temná akademie – Spoutaní, str. 75

Postavy

Mimo Cassie, která nově patří mezi Vyvolené, stále narážíme na staré spolužáky - Richarda, lamače srdcí, Isabellu, Cassiinu praštěnou kamarádku, Jakea, kluka, co se stále snaží pomstít sestřinu smrt i Ranjita, Inda, který oplývá jistým šarmem. Samozřejmostí je i Alric Darke, který na Cassie dohlíží, jak jen může. A ani Kateřina nezmizela tak daleko, jak si všichni myslí. 

Postřehy, názory a doporučení

Ze začátku jsem byla k druhému dílu trochu skeptická. Bála jsem se, že bude stejně slabý, jako ten první, ale tak tomu nebylo. Naštěstí. Druhý díl Temné akademie mě příjemně překvapil a já měla knihu přečtenou za necelý jeden den. měla jsem pocit, že se v ní konečně něco odehrává. Žes se v ní něco děje a já jen zbytečně nečekám na zápletky a akce. 
I Cassie byla díky Estelle mnohem zábavnější. Jen Ranjit mi připadal skoro až zbytečný a nepohrdla bych, kdyby v knize bylo víc Richarda. Gabriella vyzdvihla i postavu Isabelly, která svojí praštěností nezklamala. 
Kapitoly mi utíkaly před očima a já se nemohla donutit přestat číst. Tím ale neříkám, že mě kniha nadchla. Byla jsem z ní nadšená, ale ne třeba tak jako z Elyonovy země. Druhý díl měl to, co prvnímu chybělo, ale i přesto se v něm několik pasáží dalo rozšířit a jiné zase zkrátit. 
Styl, jakým Gabriella píše je navíc pro mě takový dětský. Samozřejmě  chápu, že je to tím, že je tato série určená mladším čtenářům. Jenže když tam máte takové ty téměř trapné pubertální rozhovory, donutí vás to se usmát a skoro bych řekla, že je to občas až rušivý element. Zajímalo by mě, jestli Gabriella tak píše i v angličtině, nebo je to jen tím překladem.
Každopádně jsem dala této sérii druhou šanci a Spoutané musím ohodnotit o něco lépe než Vyvolené. Rozhodně se po tomto díle těším na další!
Pokud tedy ještě váháte a nevíte, zdali se do této série pustit či nikoliv, můžete počkat třeba na recenzi třetího dílu, která už vás snad k jejímu přečtení přesvědčí. :) Já si osobně zatím myslím, že by tato série měla patřit do knihovničky téměř každé dospívající dívky. Kdyby mně bylo třináct/čtrnáct, rozhodně bych byla do Ranjita zamilovaná až po uši! :)


Richarde! Tady někdo káže vodu a pije pivo, se mi zdá. Copak jsi sám včera nebyl u Gucciho, místo abys byl na francouzské literatuře?“
„Touché! Opravdu krásný kabát, bella Isabella. Cassie  ty vypadáš úchvatně jako vždycky.“
 – Temná akademie – Spoutaní, Isabella a Richard, str. 75

Ukázka




Hodnocení:
3,5 hvězdičky z pěti




Pokud vás recenze zaujala a vy byste si rádi pořídili domů tento i první díl můžete tak udělat přímo ZDE.

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!

Stefanie G.



CZ obálka, anotace a ukázka: Fragment
Originální obálka: Goodreads
Obrázky: Google, Wikipedie

2 komentáře:

  1. Souhlasím s tebou já přečetla druhý díl v pondělí a taky se mi líbil mnohem víc než první :). Momentálně čtu třetí a zatím to taky není vůbec špatné :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na třetí se těším! Snad bude aspoň tak dobrý jako ten první :)

      Vymazat