úterý 29. října 2013

Richelle Mead - Vampýrská Akademie (Vampire Academy #1)


Na Vampýrskou Akademii jsem narazila dávno předtím, než měla vyjít i u nás. Tehdy zde bylo velice populární Stmívání a já jsem se pustila do vyhledávání nových a úspěšných knih na Goodreads. Když jsem narazila na obálku teprve chystaného čtvrtého dílu VA, celkem se mi zalíbila a já si rozklikla celou sérii. Překvapivě mě zaujala anotace k prvnímu dílu, takže jsem se pustila do jejího čtení. Český překlad byl v nedohlednu a já louskala anglické vydání o 332 stranách, aniž by mi to dělalo problém. A ačkoliv je obálka knihy značně děsivá a neestetická, její příběh je originální a zajímavý.

VA byla vydaná u nás v České republice 8. srpna 2007 nakladatelstvím Domino. 


Richelle Mead bydlí v Seattlu a je mimo jiné autorkou veleúspěšné série knih Vampýrská akademie. Když zrovna nepíše příběhy o sukubě Georgině nebo volné pokračování Vampýrské akademie, dívá se na béčkové filmy, vymýšlí kuchařské recepty a kupuje si hromady oblečení. (Domino)



Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové. Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů.
Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství...


Linie děje

Vampire Academy
originální obálka
Děj začíná napínavě a akčně. Hned se seznamujeme s Rose, která příběh vypráví, a s Lisou, její nejlepší kamarádkou, která trpí nočními můrami. Chvíli mi napoprvé trvalo, než jsem děj pochopila a dala si víc věcí dohromady. Navíc v této knize nemáme pouze klasické upíry, jako například ve Stmívání, ale máme tu více druhů - Moroje, Dhampýry a Strigoje. Z nichž Strigojové jsou ti nejnebezpečnější a proti nimž Moroji s Dhampýry bojují, a to především proto, že Strigojové získávají nejvíce síly z krve Morojů a ti pomalu ale jistě vymírají. Dozvídáme se, že Rose a Lisa utekly z Akademie a tam se právě díky Dimitrijovi vracejí zpátky. 
Samozřejmě nastává několik komplikací s jejich návratem, a to nejen zloba ředitelky, ale také změna v chování jejich spolužáků. 
Filmové foto 1
Už po pár kapitolách, kdy je Rose nařízeno, aby trénovala se "soudruhem" (jak mu Rose říká) Dimitrijem Belikovem, je nám jasné, že se mezi nimi něco děje. Je to napětí, nervozita a ta správná elektřina, která se mi na romantických zápletkách líbí nejvíc. :)
Občas se na příběh díváme očima Lisy, a to přes zvláštní pouto, které má s Rose. Setkáváme se tak s tajuplným klukem Christianem Ozerou, jehož rodiče se stali Strigoji. 
Největším tajemstvím je ale to, proč je bezpečněji venku, daleko od Akademie, když přece uvnitř by nikomu nemělo hrozit vůbec žádné nebezpečí, nebo ne? Je tu hromada učitelů a také strážců. Všichni by se měli cítit v bezpečí. Až na Lisu. Pro ni je toto místo všechno, jen ne bezpečným. A když se objeví první známky nebezpečí, Rose chce znovu naplánovat útěk.
Filmové foto 2 - Rose a Lisa
Nevěří nikomu z Akademie, že Lisu ochrání. Nakonec jim nezbude stejně nic jiného, než zůstat. To ale Rose nezabrání v tom, aby začala věci zkoumat a snažila se jim přijít na kloub. Jak je možné, že se Lisa nespecializuje na nějaký z živlů, jako ostatní Morojové? Jak to bylo tu noc, kdy Lisini rodiče zemřeli a Rose jako jediná přežila? Co spojuje Lisu, profesorku Karpovou a svatého Vladimira?

Je tu tolik otázek a mnoho odpovědí... Ale nechci vám tu vyprávět celý příběh, protože si myslím, že pokud jste již dali šanci nebo chcete dát šanci upírským příběhům, tento patří mezi ty, které si zamilujete! I když vám Lisa svojí povahou občas bude lézt na nervy, i když  si budete zoufat nad tím, kdy se konečně projeví city Rose k Dimitrijovi...

Postavy 

Filmové foto 3 - Rose a Dimitrij
Rosemarie "Rose" Hathawayová je hlavní postavou, která vypráví příběh. Líbí se mi, že autorka nepoužila klasické vylíčení postavy, jaké je téměř v každé knize: "Jsem hubená a čekám, kdy mi někdo tam nahoře nadělí něco, čemu se říká prsa...". Ne, to pro Rose ani náhodou neplatí. Je sexy. Hodně sexy a ví to. Pro Moroje je nádherná, ale je Dhampýrka, proto je pro ně dobrá jen na to, aby si sáhli. Má ženské tvary a je na ně pyšná. Už jen toto mě nadchlo a byla jsem ráda, že hlavní postava není "plochá jako deska" nebo "strašně hubená, že jí čouhají kosti".
Zato Vasilisa "Lisa" Dragomirová je její pravý opak. A to doslova. Nejen vzhledově, ale i povahou. Někomu může připadat ukňouraná a stále ji někdo musí ochraňovat. Jenže to je právě ono. Kdyby Lisa nebyla, nemohla by být ani Rose. Ta je totiž přesvědčená a rozhodnutá, stát se Lisinou Strážkyní na celý život.
Pak je tu ten starostlivý nevlastní strýc Viktor Dashkov, který se jednoznačně postará o to, aby celý příběh zamotal.
Tajuplný Christian Ozera patří mezi ty, od kterých se všichni chtějí držet dál, jelikož jsou
Filmové foto 4 - Rose
podle nich více náchylní k tomu, aby se stali Strigoji. Historie rodiny je prostě nesmazatelná...

Nemůže chybět ani zlomyslná a nepříjemná mrcha, která každému "zatápí pod kotlem". V tomto případě je to Mia Rinaldi, která schovává jedno důležité tajemství. 
Pak tu také máme Rosiného blízkého kamaráda, ze kterého nabýváte dojmu, že pro ni má velikou slabost - Masona Ashforda.
A samozřejmě nesmím zapomenout ani na toho dokonalého, téměř bezchybného zachránce a ochránce "soudruha" a Strážce Dimitrije Belikova, ze kterého srdce prostě musí vzplát každé čtenářce! :D

Můj pohled na knihu


Nemůžu říct, že bych knize ze začátku podle obálky věřila. Celkem jsem se děsila, co to je. Ale po přečtení první kapitoly, následně druhé a třetí mě příběh vtáhl do děje natolik, že jsem nebyla schopná přestat číst. Četla jsem sotva jsem otevřela oči, četla jsem u snídaně, po ní, při obědě i po něm... Prostě pořád. A kniha mi tak rychle utekla, že jsem hned začala číst druhý díl. Bohužel pak přišly povinnosti a já ho musela odložit. Každopádně tím chci říct, že je tato kniha jednoznačným perfektním zážitkem a těm, kteří milují upírské příběhy, nesmí v knihovničce chybět. Vy, co ji teprve budete číst (a já doufám, že budete!), máte tu výhodu, že si první díl můžete půjčit v knihovně a pak se rozhodnout, jestli se chcete dozvědět víc anebo si můžete rovnou koupit celý box a ušetříte tak dost peněz. A další výhodou (či nevýhodou...) je právě chystaný film, který odhaluje "reálné" podoby hlavních postav...
Musím tuto knihu jen a jen doporučit a vychválit! Mně samotné přišla dokonce i o něco lepší a promyšlenější než samotné Stmívání... Snad se vám bude tato série líbit tolik, jako mně! :)


Filmová adaptace

Když jsem se dozvěděla, že se chystá film, byla jsem nadšená! Vážně hodně nadšená! Tahle série je mojí srdcovou záležitostí a proto jsem se nemohla dočkat až uvidím castingový výběr. No... Nebudu lhát... Moje nadšení bylo po zveřejnění obsazení to tam. 

Oficiální poster na IMDB
Rose, kterou mám v hlavě nahradila slečna, která je tak hubená, že Rose ani náhodou nevystihuje. Lisa ve filmu zvláštně šišlá a má úděsně hluboký hlas (nemluvím o tom, že ten Rosin je až příliš jemný a tak trochu Bernadettovský - pokud někdo z vás kouká na TBBT). 
Mia v knize má dlouhé blond lokýnky a ne krátké vlasy, jako ta ve filmu. Má vypadat jako Barbie a ne jako chlap...
Nevyváží to ani ze začátku dokonale vypadající Dimitrij, kterého ztvárňuje Danila Kozlovsky, protože i ten mi na posledních několika fotkách přišel spíše odpudivý než přitažlivý.
A nezlobte se na můj názor, ale podle mě někdo, kdo režíroval Mean Girls by prostě neměl natáčet něco takového, jako je VA, aniž by z toho nevznikla slátanina a parodie. Už jen jedna z úvodních ukázek v traileru, která je začátkem knihy nemá ani náhodou vyznívat směšně. Bohužel zní...
I přes to všechno jsem na film zvědavá. Buď v půlce odejdu a doma se zavřu v pokoji se svojí červenou VA knihou nebo to přežiju a nakonec si řeknu, že to nebylo tak strašný. 
Osobně doufám v to druhé...




Úryvky

Když jsme vešli do hlavní části vyšší školy, utekla jsem svému strážci a popoběhla k Dimitrijovi. 
„Hej, soudruhu.“ 
Kráčel dál, ani se na mě nepodíval. „Ted už chceš mluvit?“ 
„Vedete nás za Kirovou?“ 
„Za paní ředitelkou Kirovou,“ opravil mě. Lissa, která kráčela po jeho druhém boku, po mně jen střelila pohledem, který vyjadřoval jediné: Nezačínej s ničím. 
„Ředitelka. To je fuk. Beztak bere spravedlnost do svejch 
rukou, je stará a trochu...“ #1


„Rose, jestli něco víš, tak mi to řekni. Jsme na stejné straně. 
Oba ji chceme chránit. A tohle je vážné.“ 
Otočila jsem se a všechen svůj vztek z té události s liškou jsem vrhla na něj. „Jasně, je to vážný. Všechno je vážný. A ty mě každý den nutíš běhat kolečka, když bych se měla učit bojovat a bránit ji! Pokud jí chceš pomoct, tak mě něco nauč! Nauč mě, jak bojovat. Utíkat už umím.“ 
Až do téhle chvíle jsem si neuvědomila, jak zoufale se chci učit, jak chci dokázat jemu, Lisse i všem ostatním, že jsem dobrá. Po tom incidentu s liškou jsem si připadala bezmocná, což se mi ani v nejmenším nelíbilo. Chtěla jsem něco udělat, cokoliv. 
Dimitrij sledoval ten můj výbuch s ledovým klidem, aniž by změnil výraz. Když jsem skončila, jenom mě postrčil dopředu, jako bych nic neřekla. „Dělej. Jdeš pozdě na cvičení.“ #2

-

Jak jsi mě našel? Sleduješ mě, abys měl jistotu, že nezdrhnu?“ 
„Buď zticha,“ vyštěkl a sklonil se ke mně, takže jsme se ocitli tváří v tvář. „Školník tě viděl a nahlásil to. Máš vůbec ponětí, jaká to byla pitomost?“ 
„Já vím, já vím, jsem pořád v podmínce, že jo?“ 
„Nejde jenom o to. Mluvím o tom, že je pitomost vůbec se dostat do takovéhle situace.“ 
„Do takovýchhle situací se dostávám pořád, soudruhu. O nic nejde.“ Můj strach vystřídal vztek. Nelíbí se mi, když se mnou někdo zachází jako s dítětem. 
„Neříkej mi tak. Vždyť ani nevíš, o čem mluvíš.“ 
„Jasně, že jo. Minulý rok jsem psala referát o RSSR.“ 
„SSSR. A o něco rozhodně jde. Morojové se zapletou s dhampýrkami jen proto, aby se tím pak mohli chlubit.“ 
„No a?“ 
„No a?“ Zatvářil se znechuceně. „Copak nemáš žádnou sebeúctu? Pomysli na Lissu. Takhle působíš dost lacině. Děláš přesně to, co si většina lidí myslí, že dhampýrky dělají, a to pak vrhá špatné světlo i na Lissu. A na mě.“ 
„Aha. Tak o tomhle to je. Zraňuju tvou velkou mužskou pýchu? Bojíš se, že zničím tvoji pověst?“ #3

-

„Ty jsi zkoušela magii?“ Žádná odpověď. „Liss? Zkoušela jsi toho králíka uzdravit?“ 
„Jen jsem se na něj podívala, abych zjistila, jestli by se to 
nedalo napravit, jenže tam bylo tolik krve... Nemohla jsem.“ 
Čím víc to používá, tím je to horší. Zastav ji, Rose. 
Liss měla pravdu. Pomocí morojské magie se dá vyčarovat oheň a voda, hýbat kameny a vším, co tvoří zemi. Ale nikdo by neuměl vyléčit zvíře nebo ho dokonce oživit. Nikdo kromě profesorky Karpové. 
Zastav ji, než si toho všimnou a odvedou ji pryč. Dostaň ji odtud. 
Nesnášela jsem tohle tajemství, hlavně proto, že jsem nevěděla, co s tím. Nelíbilo se mi, když jsem si připadala bezmocná. Musela jsem ji před tím ochránit - i před ní samotnou. A zároveň jsem ji musela ochránit i před nimi
„Měly bychom odejít,“ řekla jsem najednou.„Musíme odtud zmizet.“ 
„Rose…“ 
„Děje se to znovu. A je to horší. Horší než posledně.“ #4



Hodnocení:

5 hvězdiček z pěti




Knihu si můžete koupit jako samostatný první díl ZDE nebo jako komplet ZDE.

Stefanie G.






#1 MEAD, Richelle. Vampýrská akademie. Vyd. 1. Katrin Ebrová-Chýlová. Karin Lednická. Ostrava: Domino, 2009, s. 19. ISBN 978-80-7303-468-9.
#2 MEAD, Richelle. Vampýrská akademie. Vyd. 1. Katrin Ebrová-Chýlová. Karin Lednická. Ostrava: Domino, 2009, s. 89. ISBN 978-80-7303-468-9.
#3 MEAD, Richelle. Vampýrská akademie. Vyd. 1. Katrin Ebrová-Chýlová. Karin Lednická. Ostrava: Domino, 2009, s. 107-108. ISBN 978-80-7303-468-9.
#4 MEAD, Richelle. Vampýrská akademie. Vyd. 1. Katrin Ebrová-Chýlová. Karin Lednická. Ostrava: Domino, 2009, s. 140-141. ISBN 978-80-7303-468-9.


2 komentáře:

  1. Mne sa kniha páčila, vlastne celá séria, ale film vyzerá naozaj tragicky...

    OdpovědětVymazat
  2. Já tuhle serii miluji! Všechny knihy jsme přečetla doslova jedním dechem během 5 dnů (čeho lituji, protože nemám ráda "rychlé konce") ale je to vážně super. Filmu se bojím jak čert kříže. Nemám ráda zfilmování knih a tohle bude (100%) propadák a nemůžu si pomoc. A jak vypadá Dimitrij?! Hůrza

    OdpovědětVymazat