pondělí 10. března 2014

Píšu si #1 - Filmová krize

Od té chvíle, co jsem viděla film Vampýrská Akademie se mi toho honí hlavou tolik, že to nemůžu jen tak nechat plavat. :D Na film jsem se nijak zvlášť netěšila, tušila jsem, že to nebude zrovna výherce co se týče scén, ale i tak jsem na něj byla zvědavá. Vampýrskou akademii znám už dlouho, její první díl jsem četla v angličtině (- mimochodem je to mnohem lepší než v češtině!) a až dlouho poté jsem zjistila, že se chystá její české vydání.
Hodně pro mě tato série znamená. Podle mě je mnohem lepší a propracovanější než Stmívání (- ačkoliv poslední dva díly pro mě byly strašné a ten poslední ještě ani díky tomu nemám dočtený - já vím, děs! :D). 
Ale zpátky k filmu. Ze začátku to bylo slibné, ale pak... No bože! Chvílemi jsem se nemohla přestat smát! Lissa byla vážně příšerná a Rose nemohla být hubenější, ačkoliv Richelle jasně v knize uvádí, že dhampýrky mají být oplácanější holky s plnými tvary. Ne tlusté, ale prostě by měly mít ženskou postavu. Ale s tím jsem tak nějak počítala. Jenže následně se objevily některé scény, které v knize ani nebyly a navíc pak přišly dialogy, ze kterých jsem padala do kolen. Ať už to byla Dimitriova věta: "Oh Rozo, moje Rozo!" (v angličtině to bylo opravdu k popukání, místo aby to navodilo romantiku) nebo Rosina věta na závěr "Same to you, buddy!" když mluvila na vránu. Bože! Ten konec, který měl být srdceryvný a o něčem byl naprosto totální zhacení všeho! Ať už právě tahle věta a to co tomu předcházelo, nebo celý proslov Lissy, kdy utišila královnu Tatianu, která má být nejvyšší autoritou, které se všichni bojí větou: "Shh, not now darling!". 
Jak bych tedy VA movie shrnula? Kolik hvězdiček by ode mě dostal, kdybych psala recenzi? S odřenýma ušima nejspíš dvě a půl.

Divergence, to je další téma mého zamyšlení. Zajímalo by mě, jestli jste žhaví po novinkách, které se na mě každý den sypou na facebooku? Pořád samé nové ukázky a shoty. Já tohle totiž nemám ráda. Přijde mi, jakoby po kouskách prozrazovali celý film a já bych z něj nakonec nic neměla, protože všechny důležité scény už budu znát dopředu. 
Jasně, chápu, že teď nám hrozí, že film do kin u nás ani nepřijde, ale pořád je šance se na něj podívat doma, i kdybych si měla DVD objednat a koukat na to s anglickýma titulkama. Proto jsem už dávno přestala koukat na ukázky a na obrázky. Naposledy jsem se podívala na prodloužený trailer a to bylo vše. Prostě mi to kazí moment překvapení a upřímně stále doufám, že tenhle film bude stát za to, i když z něj mám trochu strach. 

A ještě malé slovo na závěr! :) Nevím, jak moc budu tento měsíc aktivní, ale budu se snažit. Mimo mé magisterské studium se teď pečlivě učím na přijímačky na další bakalářské studium, které by mě mělo přiblížit tomu, co bych chtěla jednou dělat - mimo jiné psát své vlastní příběhy! :)
Což mi připomíná - v následujících dnech se budete moci těšit na další ukázku z Nerozhodné! Vím, že jsem teď nic svého nepřidávala, ale pokusím se to zase napravit! :) 

Krásný a slunečný den vám všem přeje

Stefanie G.

7 komentářů:

  1. Stačil mi trailer na VA, u kterého jsem se válela smíchy. Je mi jasné, že to bude podobný trapas třeba jako Město z kostí, ale možná se na to časem podívám. Divergence by tak hrozný být nemuselo, alespoň trailer vypadá slušněji než u předchozích zmiňovaných filmů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S trailerem jsem to měla úplně stejně! :D Město z kostí jsem viděla už dvakrát a napodruhé mi přišel ještě horší, než napoprvé :) U Divergence právě doufám, že bude kvalitní, ale přece jen... Knížka je ve většině případech lepší :)

      Vymazat
  2. Musím říct, že mě se film líbil hrozně, byl stejně bláznivý jako kniha, možná by mohl být delší, ale jinak super. Co se týče Divergence, naprosto s tebou souhlasím. Jednou se mi stalo,že jsem se koukala na jeden trailer za druhým, tv spoty, reklamy, až jsem v upoutávkách shlédla celý film a v kině si ho tak vůbec neužila :D Takže u Divergence jsem zvolila opačný postup - jeden trailer a konec :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všimla jsem si, že jsou dva odlišné názory :) Já bohužel patřím mezi ty záporné...
      Já právě taky! Než jsem šla na film do kina, věděla jsem toho tolik, že jsem pak byla zklamaná a to u Divergence nechci :)

      Vymazat
  3. Na VA mám stejný názor jako ty! Nebo ještě horší. Podle mě to bylo děsné. Bála jsem se, jak to upraví, ale třeba hned první úprava (boj se Strigoji) se mi celkem zamlouvala, bylo to aspoň akční. Ale hned potom už to bylo jen nudné a trapné. Zatímco kniha je vtipná tím, že tam je třeba míň vtipů, ale všechny jsou parádní, ve filmu šel jeden "vtip" za druhým, ale snad ani jednomu jsem se nezasmála. Přišlo mi to trapné. Zvlášť scéna v nákupním centru. A nebo jsem vůbec nechápala to, jak Rose pořád vadila krev, když přece s Moroji vyrůstala už od mala a sama byla pro Lisu dárce. A už vůbec se nebudu zmiňovat o scéně, na kterou snad všichni čekali, ale udělali z ní jen trapnou frašku -.- A co ty krvavé orgie? No, byla bych tu dlouho, takže jen zakončím tím, že jsem se hodně bála výběru herců či přidání nových scén, ale nakonec mě nejvíc zklamaly právě scény z knih (i když ne, že by jiné scény byly lepší). Pokud bych měla film popsat jedním slovem, tak by to bylo TRAPNÉ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :D To slovo trapné jsem nechtěla používat tolikrát, kolikrát mi přišlo na mysl :D S kamarádkou jsme vůbec nechápaly to, jak tam Rose tak strašně trapně vyskakuje na Dimitrie s tím děsivým pokřikem :D No a ten konec, to už bylo prostě moc... Jak říkám, kniha je pro mě srdcovka a na ten film se nejspíš už nikdy nepodívám...

      Vymazat
    2. No, mě to přišlo taky blbý, to sem tolikrát psát, ale bez toho to prostě nešlo :D Tohle byl asi první film, u kterého jsem si v kině přála, aby už skončil :D A s koncem souhlasím, byl děsný -.- Myslím, že stejně jako ty se už na film nikdy nepodívám, protože já knihy taky miluji. Vůbec nechápu, jak mohli z něčeho tak úžasného udělat něco takového. A už teď vím, že musím film odpoutat od knih, protože se bojím, aby mi to pak nezkazilo i knihy. A nedivím se, že se musejí dělat petice, aby vůbec natočili druhý díl, protože kolik lidí, by se na to koukla doma natož v kině? Mě osobně dvojka zajímá jen kvůli Adrianovi a jeho obsazení...

      Vymazat