neděle 24. listopadu 2013

Cate Tiernan - Wicca - Kniha stínů #1 (Sweep - Book of Shadows)

A dnes ještě jedna recenze! 

Jelikož jsem včera nemohla spát, a vděčím za to Wicce, knize, kterou jsem vyhrála ve Víkendovce z nakladatelství CooBoo, rozhodla jsem se, že recenzi na tuto knihu pojmu netradičně. Zjistila jsem totiž, že původní a originální série má vlastně patnáct dílů. Což jsem až do včerejška netušila :D. Nemám ráda nekonečné příběhy, takže je nejspíš dobře, že jsem to nevěděla. Každopádně české vydání obsahuje tři díly v jedné knize, což znamená, že pravděpodobně vyjdou ještě čtyři další tlusté knihy. A jak už jsem zmiňovala, nemohla jsem spát, tak jsem si četla a než jsem se nadála, dočetla jsem první díl. Kniha mě takovým způsobem nadchla, že nemůžu odolat, abych se s vámi nepodělila o tento zážitek a o ten pocit, který ve mně Kniha stínů zanechala. 

Wicca - Kniha stínů, Coven a Pokrevní čarodějnice byla vydaná roku 2013 nakladatelstvím CooBoo a má celkem 457 stran. První díl s názvem Kniha stínů vychází přibližně na 154 stran. Originální vydání má 174 stran a série se jmenují Sweep. První díl byl vydán poprvé roku 2001. Překlad knihy nám zajistila Dana Stuchlá. 


Šestnáctiletá americká středoškolačka Morgan Rowlandsová si o sobě odjakživa myslí, že je naprosto obyčejná, nepříliš hezká dívka. Když se ale do města, kde žije, přestěhuje a na její školu nastoupí o rok starší Cal Blaire, který zrychluje tep nejen jí, ale taky všem jejím spolužačkám, zjistí něco, co jí od základů změní život. Je čarodějka a pochází z prastarého, mocného čarodějnického rodu – stejně jako Cal. A její moc je skutečně obrovská, tak obrovská, že se ji potřebuje naučit ovládat. A Cal se ochotně nabídne, že jí s tím pomůže. Jenže Cal se líbí i její nejlepší kamarádce Bree, navíc její rodina vůbec nemá radost z toho, co o sobě zjistila. Jak si s tím vším Morgan poradí? A bude Cal opětovat její city?

Linie děje


Originální obálka
Děj začíná, když na střední školu, kam chodí Morgan, hlavní hrdinka, přichází nový kluk - Cal. Je pro ostatní neskutečně hezký, výjimečný a překvapivě společenský ke všem skupinám, ať jsou to šprti, ti, co hulí nebo ti, co jsou populární. Jenže jak se dozvídáme později, Cal patří mezi ty, co praktikují wiccu. Staré náboženství spojené s čarodějnictvím. Nechci sem dávat žádné spoilery, ani já o knize nevěděla víc, než je napsáno v první kapitole, kterou si můžete stáhnout na stránkách CooBoo, nebo co je uvedené v anotaci. Kniha mi tím připomněla Tajný kruh od L. J. Smithové a starý seriál Čarodějky, a proto jsem si ji tak přála mít doma. Můžu říct, že výběru knihy nelituji. Děj ubíhá před očima, ano občas je trošku přehnaný, ale to většinou u YA žánru bývá. Nejen, že čteme příběh, ale dozvídáme se i něco víc o tom, co wicca vlastně je. Je až neuvěřitelné, že autorka všechno nejspíš nastudovala tak pečlivě, aby mohla vytvořit tento neuvěřitelný příběh. Kromě toho se zaplétáme do svárů mezi nejlepšími kamarádkami nebo jsme šokováni katolicky založenými rodiči Morgan, kteří neschvalují její zájem o toto náboženství. 


Postavy


Morgan je v knize představená jako obyčejná holka, s nevýraznou postavou, co patří mezi skupinku ve škole, která se dobře učí. Jejími nejbližšími kamarády jsou Tamara, Bree a Robbie. Nechybí tu ani Mary K., Morganina mladší a hezčí sestra. Když se pak objeví Cal, ten dokonalý a nový mladík ve škole, dá dohromady skupinku lidí, kteří spolu nikdy neměli nic společného. Poznáváme tak Raven, dívku, co se ráda obléká do výstředních oblečků, Jennu s Mattem, pár, co vypadá, že se nikdy nehádá. Pak je tu Beth, Sharon a Ethan. Dohromady, včetně Cala, Morgan, Bree a Robbieho tvoří jejích skupinka deset lidí. 


Můj názor na první díl


Wiccanské Kolo Roku
Uchvátil mě obal knihy. Překvapivě. Byl jiný, než všechny ostatní. Není na něm žádný obličej, žádná postava. Je jednoduchý a i přesto mě na něm něco zaujalo. Věděla jsem, že dříve nebo později bude tato kniha moje :) Nakonec to bylo dřív, než jsem si myslela. Přišla mi v pátek, ale to jsem neměla čas, abych se do ní začetla, takže jsem to udělala až včera a přináším vám tak čerstvou recenzi na první díl. 
Přes den mi chvíli trvalo, než jsem se do knihy začetla. Nebylo to tím, jak je kniha přeložená, to ani náhodou, je přeložená perfektně! (Tedy až na překlad toho, že witch je v češitně pro mužské pohlaví přeloženo jako čarodějnice... Podle mě je wizard kouzelník a witch čaroděj, ale budiž, je to jen jeden rušivý element.) Bylo to tím, že jsem měla předtím tak trochu rozečtenou Amy a Rogera a taky Město z kostí. Nechtěla jsem se pouštět do další knihy, jenže tahle je všechny nakonec převálcovala. 
Pět elementů
To, jakým způsobem Cate popisuje wiccu a jak se do ní zároveň s hlavní hrdinkou noříte hlouběji a hlouběji někomu může připadat nepříjemné. Skoro, jako by vás nabádala, abyste to zkusili taky. I na mě to tak působilo (možná ještě působí). Ale o to víc je kniha plná jakéhosi napětí, energie... Nevím, jak to napsat. Hltala jsem každé slovo, každou řádku a po dočtení poslední stránky prvního dílu jsem byla tak probuzená a nadšená, že jsem se musela přemáhat, abych šla spát. Musela jsem nad knihou přemýšlet a dokola uvažovat nad tím, jestli je to všchno, co Cate o wicce píše, pravdivé, nebo jestli je tam pravda jen z části... 
Už dlouho se mi nestalo, že bych se do knihy ponořila natolik, jako tomu bylo právě u Wiccy. A pokud máte rádi příběhy, které vás uchvátí a zároveň se dozvíte něco, o čem jste nevěděli, Wicca se vám bude líbit. Já sama se vrhám na další část, sotva se s vámi podělím o neuvěřitelně silné pocity z té první. Snad bude i ta další část tak skvělá!

Triple Moon Goddes




Hodnocení:
5 hvězdiček z pěti




Knihu si můžete koupit ZDE. A další úryvky či první kapitolu si můžete přečíst ZDE.

Úryvky přidám později.

Recenze na DRUHOU a TŘETÍ část.

Také bych tímto chtěla moc a moc poděkovat nakladatelství CooBoo za svoji první výhru v životě! :)

Stefanie G. 

3 komentáře:

  1. Knížku už si dlouho chci přečíst... Ale pořád jsem na vážkách... Po přečtení tvé recenze (která je mimochodem super ;) ) asi si knížku do své knihovničky pořídím.. :D eS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že navnadila! :) Kniha vážně stojí za přečtení! Občas musí být člověk trochu nad věcí... Ačkoliv já sama už nevím, jak bych na některé věci koukala v patnácti (šestnácti), ale některé situace a uvažování, které autorka popisuje, mi přišly na dívku/dívky v tomto věku moc vyspělé :) Ale to je věc, na kterou se člověk nezaměří, pokud ji sama autorka v knize nezmíní :) Právě čtu druhou část (chtěla jsem ji dočíst včera, ale povinnosti mi to nedovolily) a jsem nadšená téměř stejně jako u první, recenze bude brzy, pokud by jsi ještě pořád váhala :) Jen se obávám, aby tam nebyly už nějaké ty spoilery :)

      Vymazat
  2. knihu mam doma a jsem na ni dosti zvedava , tvoje recenze me na ni jeste vic nazhavila :D

    OdpovědětVymazat