úterý 19. listopadu 2013

Suzanne Collins - Hunger Games - Vražedná pomsta (The Hunger Games #2)

Dlouho jsem nepřidala žádnou recenzi, tak snad to dnes napravím recenzí na Vražednou pomstu :) Navíc se blíží do kin druhý díl této ohromné trilogie!


Poté, co jsem dočetla první díl Hunger Games, jsem se okamžitě vrhla na čtení druhého dílu. První mě naprosto uchvátil a očekávala jsem, že u druhého to bude zrovna tak. Nespletla jsem se.  

Hunger Games - Vražedná pomsta byla vydaná roku 2010 a její dotisk pak roku 2013. V samostatném provedení má 336 stran. Ve verzi, kde jsou všechny tři díly dohromady vychází druhý díl přibližně na 236 stran. 




JMENUJI SE KATNISS EVERDEENOVÁ A ZVÍTĚZILA JSEM V POSLEDNÍCH HLADOVÝCH HRÁCH.

Strhující příběh lásky a touhy po přežití ve světě plném útlaku a nesvobody pokračuje!
Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných...
Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí nebo se plamínek vzpoury rozhoří naplno?


Linie děje

HG: Chatching Fire
(originální obálka)
 
(OBSAHUJE SPOILERY!)
Děj Vražedné pomsty (Catching Fire v angličtině) je prostě dokonalý. Poté, co Katniss a Peeta vyhráli poslední Hladové hry, přichází odplata Kapitolu. Nejen, že Katnissin vztah s Peetou musí pokračovat, ale také Hurikána veřejnosti představili jako jejího bratrance. Katniss a Peeta se odebírají na turné, jako všichni, kteří před nimi Hladové hry vyhráli. Nečekaná věc se ale stane v Jedenáctém kraji, odkud byla Ruth, a tím se nepokoje v Panemu vymknou kontrole. Navíc prezident Snow rozhodne, že k 75. výročí Hladových her nastoupí do arény splátci z existujících řad výherců. Jelikož je Katniss jediná žena z Dvanáctého kraje, která vyhrála, má jisté, že se do arény vrátí. Ale pak je tu spekulace, kdo půjde do arény jako muž z Dvanáctého kraje? Haymitch nebo Peeta?
Aréna ve Vražedné pomstě je řešená mnohem dokonaleji než v prvním díle. Je propracovanější a já už se nemůžu dočkat, jak je zpracovaná ve filmové verzi. Suzanne se tedy musí připsat mnoho bodů za fantazii. A taky za nečekaný konec.

Postavy


Kromě stávajících postav, které se objevily už v prvním díle, jako je Katniss, Peeta, Hurikán, Haymitch, Cetkie, Cesar, prezident Snow, Prim nebo Cinna, se ve druhém díle objevují nové - především splátci z ostatních krajů. Finnick, živoucí legenda Panemu, který Hladové hry vyhrál ve čtrnácti letech, dále Brutus, Enobaria, Kašmíra, Zlatoň, Diod, Johanna, Zrnka, Plev či Mags. Všechny postavy vás uchvátí, šokují nebo si je oblíbíte. Sedmdesáté páté Hladové hry jsou jednoduše neskutečně rozmanité, co se postav týče.  



Můj pohled na knihu

Jak jsem nakonec první díl přečetla jedním dechem, tak to samé se dělo i u druhého. Byla jsem jím nadšená a nemohla se od něj odtrhnout. Byl o dost lepší a propracovanější než ten první, což se většinou u druhých dílů nestává. Byla jsem ohromená zápletkami, podlými nápady prezidenta Snowa nebo samotnou arénou, která je prostě neuvěřitelná. Takže pokud ještě stále váháte, jestli si Hunger Games koupíte nebo ne, neváhejte! Je to vynikající příběh, který vás strhne a nepustí! 

Quotes


"Řeším jistý problém, Katniss Everdeenová. Problém, který vznikl v okamžiku, kdy jsi v aréně vytáhla ty jedovaté bobule. Kdyby měl vrchní tvůrce her Seneca Crane špetku rozumu, okamžitě by tě vyhodil do povětří. Jenže bohužel podlehl vlastní sentimentalitě. A tak jsi tady. Uhodneš, co se s ním stalo?" - prezident Snow

-

"I když to teď zvládneš, za dalších pár měsíců se vrátí, aby nás všechny odvezli na Hladové hry. Budete s Peetou dělat trenéry každý rok. A oni s vámi budou každý rok točit rozhovory, vysílat podrobnosti o vašem soukromém životě a ty nebudeš mít jinou možnost, než s ním žít šťastně až do smrti." - Hurikán

-

"V sedmdesátém pátém ročníku her, jako připomínka povstalcům, že ani ti nejsilnější z nich nemohou přemoci Kapitol, budou vybráni splátci z existujících řad vítězů," - prezident Snow

-

"Dámy a pánové, nechť sedmdesáté páté Hladové hry započnou! - Claudia Templesmithe


Trailer


Soundtrack
1. “Atlas” – Coldplay
2. “Silhouettes” – Of Monsters and Men
3. “Elastic Heart” – Sia (ft. The Weeknd & Diplo)
4. “Lean” – The National
5. “We Remain” – Christina Aguilera
6. “Devil May Cry” – The Weeknd
7. “Who We Are” – Imagine Dragons
8. “Everybody Wants To Rule The World” – Lorde
9. “Gale Song” – The Lumineers
10. “Mirror” – Ellie Goulding
11. “Capital Letter” – Patti Smith
12. “Shooting Arrows At The Sky” – Santigold
13. “Place For Us” – Mikky Ekko
14. “Lights” – Phantogram
15. “Angel On Fire” – Antony & The Johnsons


Hodnocení:
5 hvězdiček z pěti





Samostatný druhý díl Hunger Games: Vražedná pomsta si můžete koupit ZDE (1. vydání) a ZDE (3. vydání) nebo celý komplet ZDE
E-knihu si můžete koupit ZDE.


Stefanie G.

Žádné komentáře:

Okomentovat