sobota 8. března 2014

Meg Cabot - Heather Wells #1 - Velikost L


MINIrecenze na první díl detektivní série Heather Wellsové od Meg Cabot. Mé nejoblíbenější detektivky z mládí!


NÁZEV: Velikost L
SÉRIE: Heather Wells
AUTOR(KA): Meg Cabot
NAKLADATELSTVÍ: BB art
ROK VYDÁNÍ: 2007
POČET STRAN: 318
PŘEKLAD: Lucie Johnová
ŽÁNR: romantika, detektivka

HODNOCENÍ: 5/5



Heather Wellsová válí!
Tady přinejmenším ještě před nedávnem válela. To bylo ovšem předtím, než se musela vzdát života popové hvězdy a přibrala tak, že teď nosí šaty o jednu či dvě konfekční velikosti větší – a než přišla o přítele, o smlouvu s nahrávací společností a o celoživotní úspory (její máti totiž sebrala peníze a zmizela s nimi do Argentiny). Teď jsou slavné dny plné nekonečného vystupování po nákupních střediscích už minulostí a Heather je naprosto spokojená s tím, že teď chodí v šatech velikosti L (což je velikost, jakou nosí většina Američanek!), i se svou novou prací, místem zástupkyně vedoucí koleje jedné z nejprestižnějších univerzit v New Yorku. Jednoho dne je však na dně jedné z výtahových šachet v budově koleje nalezena mrtvá studentka. 
Policie i vedení školy má zájem celou záležitost smést ze stolu jako obyčejnou nehodu, jako tragický důsledek mladické nerozvážnosti. Jenže Heather děvčata kolem osmnácti zná o něco lépe… a ví, že se jen tak pro zábavu na střeše výtahu rozhodně neprojíždějí. Nikdo jí ale nevěří – ani policie, ani její kolegové a ani soukromý detektiv, kterému patří dům, v němž Heather bydlí – a nepřesvědčí je ani to, že se za pár dní najde další mrtvá studentka, a okolnosti její smrti jsou stejně všední a zároveň zlověstné, jako tomu bylo u předešlé oběti. A tak se Heather rozhodne, že je čas přibrat si ještě další povolání: stane se z ní odvážný detektiv v sukních!
Její nová práce s sebou ovšem nese pramálo výhod, žádné nadšeně jásající davy a taky spoustu povinností, z nichž některé můžou být i smrtelné. Zdá se, že nic nedokáže rozběsnit vraha víc než bývalá popová hvězda mírně plnoštíhlé postavy, která strká nos, kam nemá…


Detektivka s trochou romantiky.
Central Park, NY
Jak Meg sama přiznala, vždy chtěla napsat nějaký příběh s detektivní zápletkou a to se jí podle mě povedlo. Byla jsem příběhem nadšená, i když jsem ho četla v nějakých patnácti letech! Ze začátku to vypadá jako takové naivní čtení o ženské, které už dávno není dvacet, ale když už se zápletka objeví, jen to pokračuje. Heather, hlavní hrdinka, navíc stále strká nos, kam nemá a díky tomu přichází na věci, na které nikdy nikdo přijít neměl a sama je nakonec ve velkém nebezpečí. Teď s odstupem času mi trošku připomínala mladší verzi Jessicy Fletcherové. :D 
Co se týče špetky romantiky, musím uznat, že ani na to Meg nezapomněla. Je tu Jordan, bývalý snoubenec Heather, který za ní stále pálí, i když už je zasnoubený s jinou. A pak je tu ten dokonalý Jordanův bratr Cooper, u kterého Heather bydlí. 
Já osobně jsem si hrozně oblíbila Gavina, kluka, který bydlí na koleji, - pardon, ve studentském domově, - kde Heather pracuje a má pro ni tak trochu slabost.


Heather.
Pokud jste už od Meg něco četli, znáte její způsob vyprávění i její hlavní postavy. Všechny jsou tak trochu praštěné, stále sní a občas jsou neskutečně otravné. A taková je i Heather, ačkoliv můžu říct, že ji mám z těch Meginých postav snad nejvíce oblíbenou. :)


Pocity a doporučení. 
Dove Bar
- oblíbená zmrzlina Heater
Jelikož jsem si už děj tolik nepamatovala, přece jen už je to alespoň čtyři roky, co jsem si dávala rereading naposledy, a dostala jsem nový čtvrtý díl, rozhodla jsem se, že by nebylo na škodu přečíst si rovnou celou sérii (navíc, když se chystá ještě další pátý díl!). Je pravda, že hodně emocí a vzpomínek mám na tuto knihu právě z těch patnácti let, kdy jsem ji četla poprvé, ale moc se nezměnily ani teď. Jen Heather mi přišla mnohem otravnější, než předtím. :D
Velikost L, pokud ji neznáte, bych určitě doporučila. Je to pohodové čtení na každý den. Občas se zasmějete, občas se budete plácat do hlavy, jak je Heather příšerná, ale na konci budete zírat s otevřenou pusou, kdo je vrah!


V současné době dostanete knihu koupit například v Levných knihách v podobě paperbacku. 

Stefanie G. 



Obálka: Srovnavame.cz
Anotace: Bux.cz
Obrázky: Google (New York Central Park, Dove Bar, Meg Cabot Heather Wells)

3 komentáře:

  1. Někdy jsou ty hrdinky zkrátka na zabití. :D
    Pěkná recenze:) (MINI)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Meg pokaždé dokáže vytvořit hrdinku, u které mi kolikrát skřípou zuby :D

      Vymazat
  2. Meg je nejlepší a Heather je sympatická :)

    OdpovědětVymazat