pondělí 3. března 2014

Liz Coley - Návrat z temnoty (RC review)

Honem. Schovej se! 
– Návrat z temnoty, str. 11


Dnešek patří naprosto neobvyklé knize s ještě neobvyklejším příběhem, který mě naprosto uchvátil a zároveň mi vyrazil dech. Příběh nese název Návrat z temnoty, vydalo jej nakladatelství Fortuna Libri v edici Fortuna Litera roku 2013, má 304 stran a o překlad se postaral Milan Lžička.




BYLO JÍ TŘINÁCT, KDYŽ SE ZTRATILA.

Zmizela své rodině, přátelům, světu. Když se zčistajasna objevila, zjistila, že jí chybí velký kus sebe samé.
Šestnáctiletá Angie Chapmanová se po třech letech od svého záhadného zmizení vrací domů. Z toho období si nic nepamatuje, jako by jí někdo vymazal všechny vzpomínky. Musí si poskládat příběh o všech hrůzách, které prožila, aby získala nazpět svůj život.
Liz Coleyová napsala znepokojivý, avšak fascinující psychologický příběh o křehkosti lidské mysli, o léčivé síle odvahy, naděje a lásky.



Liz Coleyová debutovala sci-fi povídkami, které vyšly v časopise Cosmos a v několika antologiích. Proslavila se románemOut of Xibalba (2011), ve kterém se hlavní hrdinka, teenagerka, dostane ze současnosti do světa starých Mayů. Kniha Návrat z temnoty (Pretty Girl-13), kterou právě držíte v ruce, vychází ve více než deseti jazycích a na audioknihách po celém světě. Jak sama autorka tvrdí, snaží se vyprávět příběhy, které čtenáře trochu rozesmějí a trochu rozpláčou a donutí je přemýšlet o tom, co to znamená být naživu.
Liz žije v Cincinnati v americkém státě Ohio s manželem, dospívající dcerou, chrápajícím psem a kulhavou starou kočkou, a miluje hlasité předčítání. Kromě toho ráda šije, peče, hraje tenis, fotografuje a zpívá.

Ani muk
– Návrat z temnoty, str. 109

Něco navíc k ději

Příběh je tak úžasný a zároveň děsivý a reálný, že mě prostě pohltil hned, co jsem se do něj pustila. Od chvíle, kdy se Angie našla, až po ty její ztracené vzpomínky. Musím uznat, že mě dicociativní porucha osobnosti velmi zaujala. Ještě nikdy jsem se s takovouto diagnostikou v knize nesetkala a ve filmech nebyla nikdy tak dobře vylíčená, jako právě v Návratu z temnoty. 
Příběh je většinou vypravováním, ale části psané kurzívou jsou jakousi "ich" formou vyprávění jiných Angiiných osobností, které za ni prožívaly traumata únosu. Pak jsou tu také dopisy, které jí tyto osobnosti píší, aby s ní mohly komunikovat. 

Postavy

Hlavní postavou je Angie, která se ve třinácti ztratila ze skautského tábora. O tři roky později se vrací a my máme možnost poznat její rodiče, detektiva Brogana, který se zabýval jejím případem, psycholožku Lynn Grantovou, která jí pomáhá s uzdravením, či její bývalé kamarády - Grega, Livvie a Kate. Pak je tu druhá část rodiny, která má velkou radost (možná až příliš) z jejího návratu a těmi jsou babička a tátův bratr - strýčínek Bill.
Mimo tyto postavy nesmím zapomenout na Angiinu disociativní poruchu osobnosti, která v příběhu hraje obrovskou roli.

Některá tajemství si člověk musí ponechat v srdci. Navždycky. 
– Návrat z temnoty, str. 297

Dojmy, postřehy a nadšení

"Uf... To teda byla síla..." - moje první myšlenky po dočtení. A vážně to byla síla. Kniha je úžasná a dechberoucí! Přečetla jsem ji za necelý jeden den a teď se z jejího hlubokého, skvěle propracovaného příběhu vzpamatovávám a snažím se napsat všechny pocity, které ve mně zanechala. 
Když jsem ji začala poprvé číst, bylo pozdě večer a já měla čas jen na prolog, který mě, dá se říct, vyděsil. Prakticky jsem měla takový zvláštní pocit, že jsem ji musela zaklapnout a jít spát. To se ovšem netýkalo druhému pokusu, když už jsem knihu začala číst odpoledne. 
Tak úžasně se příběh četl! Tak rychle utíkal před očima a přesto jsem si užívala každé slovo! Každou chvíli mě něčím šokoval a každou chvíli mě někdo rozčílil. Ať už to byla sama Angie, George nebo její rodiče. Nebyla jsem schopná se ubránit výkyvům emocí a byla jsem napjatá až do poslední stránky! 
Nejspíš tato recenze bude kratší, než ty z poslední doby, ale já asi opravdu nemám, co bych knize vytkla. Thrillery nejsou moje krevní skupina, ale tato kniha mě pohltila hned od první kapitoly, i když jsem ji pak odložila. Nebylo to tím, že by se mi nelíbila. Líbila se mi moc, ale příběh mě děsil takhle před spaním. Věřím, že se bude líbit i těm, kteří tento žánr také nepreferují a budou jím fascinovaní stejně, jako jsem byla i já (a stále jsem!). 
Musí vám být z těchto pocitů jasné, že knihu jen a jen doporučuji! Klidně i mladším čtenářům od patnácti či šestnácti let. Příběh je těžší, na zamyšlení, napínavý a svým způsobem děsivý, ale je opravdu skvělý!

Trailer ke knize




Zajímavost: Disociativní porucha osobnosti

Liz si dala nejspíš velkou práci s tím, aby se dozvěděla o disociativní poruše osobnosti (DID) co nejvíc. Kniha totiž obsahuje i poznámku autorky, kde sama vysvětluje, co to DID vlastně je, jak to funguje v realitě a co všechno je v knize fikce. Tato část se mi velmi líbila. Něco se v knize osvětlilo a zároveň mě DID zaujalo ještě víc.


Úryvky

A kolik ti je?
Třináct.
Je jí šestnáct. Je ti už šestnáct, Angelo. Copak nechápeš, co ti celou dobu vysvětlujeme? 
– Návrat z temnoty, str. 25

e


Nakonec sis všechny šaty vyzkoušela, ale v úleku nad cenovkami pětatřicet dolarů za tričko? sis vybrala jenom tři svršky a jedny džíny.
Víc si toho nevezmeš? divila se naše máma. Myslela jsem, že je tohle tvůj oblíbený obchod.
Nic jiného odsud nechci, odpověděla jsi. Pojďme do nějakého méně značkového.
Mamince se tváří bezděky mihl lehce úlevný výraz. Finanční situace byla zřejmě ještě napjatější, než tvrdila.

Když jste ze střediska odcházely, v nákupní tašce na tebe později čekalo menší překvapení. Jedna z nás měla velice nákladný vkus a velmi nenechavé prsty. 
– Návrat z temnoty, str. 53

e


Milá Angie,
já se jmenuju Skautka. Chtěla bych si s tebou promluvit. Kdybys dovolila, mohla bych ti povědět o spoustě dobrých věcí. Nevěřila bys, kolik jsem se toho naučila, když jsi byla mimo.

Zaprvé jsem právě já důvodem, proč máme tak silné ruce. Za to můžeš poděkovat mně. Nošení vody, sekání dříví přitom se udělají pořádné svaly.  
– Návrat z temnoty, str. 95

e


Hodnocení:
5 hvězdiček z pěti




Pokud vás recenze zaujala a rádi byste si knihu pořídili domů, můžete tak udělat přímo ZDE.

Velmi děkuji nakladatelství Fortuna Libri za recenzní výtisk!

Stefanie G.




Obálka, anotace a o autorce: Fortuna Libri
Originální obálka: Goodreads
Doplňující obrázky: CSFD, Terragalleria, Odhaleno

4 komentáře:

  1. Vypadá to opravdu dobře. :)
    Moc hezká recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Tahle knížka mě naprosto nadchla! Rozhodně ji doporučuji :) Sama se těším, až si ji přečtu znovu, ale už to bude jiné, když člověk bude znát všechny zvraty a tajemství :)

      Vymazat
  2. Krásná recenze! :)
    Tuhle knížku mám doma a šíleně moc se na ni těším. Tvá recenze mě na ni úplně nalákala :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Opravdu stojí za přečtení! Pak napiš, jak se ti líbila!

      Vymazat