pátek 14. listopadu 2014

M. R. Hall - Pohřešovaní (RC)

"Už to trvá sedm let," řekla paní Jamalová. "Sedm let. Minulý týden jsem byla u Nejvyššího soudu v Londýně, přímo u rodinného soudu, a nedokážete si představit, jak těžké bylo se tam dostat. Musela jsem vyhodit právního zástupce, stejně jako tři další před ním, protože mi ani jeden z nich nevěřil. Jsou to samí hlupáci. Věděla jsem ale, že soudce mě vyslechne. Nezajímá mě, co všichni říkají, já jsem vždycky britské justici věřila. Podívejte se na tyhle písemnosti..." Sáhla po krabici.

- Pohřešovaní, str. 24


Nový M. R. Hall mě nadchl stejně jako ten předchozí! Koroner byl originální a stejně tak i Pohřešovaní. Nepříliš často se mi do rukou dostane kniha s politicky zaměřenou tématikou a proto jsem ocenila, že ji Hall dokázal sepsat tak poutavě a čtivě. Co vy, už jste na jeho knihy narazili?

Nazim Jamal a Rafi Hassan, dva mladí britští studenti, zmizí beze stopy. Jejich rodiče se od policie dozví, že byli sledováni a že pravděpodobně odjeli ze země, aby prosazovali své nové nebezpečné ideály. O sedm let později je Nazimova matka, sklíčená zármutkem, stále na pochybách. Nedokáže pochopit, proč policie přestala vyšetřovat podezřelé okolnosti obklopující zmizení obou mladíků, a nerozumí ani záhadné angažovanosti zpravodajských služeb. Při hledání pravdy už snad využila každou cestičku, která by ji k ní dovedla. Její poslední nadějí je Jenny Cooperová…
Jenny si konečně upevnila pozici koronerky v Severn Valley. Když zahájí vyšetřování Nazimova zmizení, znovu se utkává s duchy své minulosti: korupcí a spiknutím. Netuší, že odhalováním pravdy mohou vyplynout na povrch její vlastní, hluboko pohřbená tajemství….

Originální název: Jenny Cooper series: The Disappeared
Série: Jenny Cooperová: Úřad koronera
Autor: M. R. Hall
Díl v pořadí: 2.
Nakladatelství: Galatea
Překlad: Alexandra Lamichová
Počet stran: 416
Rok a měsíc vydání: 2014/09
Klíčová slova: detektivka, politické krimi
Přibližný doporučený věk: 18+
BUX.cz: 349 Kč / online 272 Kč


M. R. Hall je bývalý londýnský právník a scénárista BBC. Napsal scénář k detektivnímu příběhu, který ale nespadal do kategorie "mladí a optimističtí," tudíž námět přetvořil v knihu, která se hned po vydání dostala do užší nominace na prestižní ocenění. Nyní žije s rodinou na britském venkově, píše další knihy v sérii s koronerkou Jenny Cooperovou a věnuje se ochraně přírody. [Databáze knih]


Jenny Cooperová podruhé
Už jste četli Koronera? Ne? Měli byste, protože Pohřešovaní jsou druhým dílem této nápadité série z britského prostředí. A pokud vás zaujala anotace této knihy, nepohrdnete ani samotným Koronerem.
Jenny Cooperová se úspěšně poprala se svým prvním zkorumpovaným případem a teď na ni čeká nový, naprosto zamotaný a několik let starý. Ale takto příběh nezačíná. Začíná mrtvou, stále neidentifikovanou ženou v márnici a stále scházejícím patologem, který by mohl provést pitvu. Navíc za Jenny přijde paní Jamalová s případem, který je starý již sedm let. Jedná se o jejího syna Nazima a jeho kamaráda Rafiho, kteří ze dne na den zmizeli a nikdo o nich nic neví. Po sedmi letech byli prohlášeni za mrtvé, aniž by někdo přišel s jakýmkoli novým důkazem.
A tak se Jenny Cooperová pouští do vyšetřování tohoto nevyřešeného případu, jenže všechno není tak jednoduché, jak se zdá. Právě tento případ může otřást politickými neshodami mezi Asijskými přistěhovalci – islamisty – a Brity. Co se tehdy dvěma Asijským mladíkům stalo? Proč se o případ zajímá MI5 a zpravodajská služba? Co s nimi má společné extremistické islámské hnutí? A proč se z vyšetřování nemůže nic dostat mezi veřejnost? To je jen pár otázek, které si během čtení položíte.
Mimo případ Naziho a Rafiho je tu stále i případ té mrtvé ženy v márnici, jejíž tělo je beze stop uneseno a veškeré důkazy a výsledky testů zničeny.
A pak je tu samotná Jenny a její osobní život. Pokud jste Koronera četli, moc dobře víte, jak na tom Jenny zdravotně je. Co ale nevíte je, že začala pravidelně docházet k psychologovi na sezení a ten jí pomáhá vzpomenout si na zablokované vzpomínky z dětství, které podle něj ovlivňují její úzkostnou poruchu.
Tak jako v prvním díle, i v tomto se setkáváme s celou řadou nových i starých postav. Zase narazíte na Alison, Jenninu asistentku, pár důležitých inspektorů, například na Dava Pironiho, nebo na svědky v případě Naziho a Rafiho – doktorka Levinová, paní Jamalová, Anwar Ali a další. Důležitou postavou v tomto díle je ovšem detektiv McAvoy. Dříve pracoval pro paní Jamalovou, ale pak byl bez okolků zatčen a několik let strávil ve vězení. Proč se ale chce znovu do tohoto případu pustit, to už musíte zjistit sami.
Samozřejmě nechybí ani zmínka o Jenniném synovi, Rossovi, který s ní začal bydlet před tím, než odjede na vysokou školu, či o Stevovi, příteli, partnerovi, se kterým se Jenny nechce zaplést blíž, než je nutné.
M. R. Hall zase vše promyslel do posledního detailu a já jeho knihám propadám víc a víc. Jediné, s čím musíte počítat, než se do jeho knih začtete, je to, že to nejsou klasické kriminálky, kde se běhá se zbraněmi, střílí se a probíhají honičky s hromadou mrtvol. Případy Jenny Cooperové jsou více psychologické, politické a ve všem musíte hledat vodítka. Navíc nemusejí mít ani jednoznačné rozuzlení, a vy tak ještě na předposlední stránce budete tápat, jak že to vlastně bylo a co se teda vlastně stalo.
Oproti prvnímu dílu, kdy jsem se ze začátku nebyla schopná tolik začíst, byl druhý díl čtivý hned od první strany. Napínavý. S tím souvisí i to, že kdybych na knihu měla více času, měla bych ji přečtenou za pár dní. Nemohla jsem se od ní jen tak odtrhnout a i přes přemíru postav jsem neměla problém orientovat se v tom, kdo je kdo, a jak s případem souvisí.
Závěrem mi nezbývá nic jiného, než vám knihu doporučit! A stejně tak i její předchozí díl. Těm, kterým se Koroner líbil, se budou určitě líbit i Pohřešovaní. A vy, co jste na tuto sérii zatím nenarazili a máte rádi napínavé příběhy, zamotané a politicky zabarvené případy, určitě po ní sáhněte! Nezklame vás! Já sama se už nemůžu dočkat dalšího dílu!

Série Jenny Cooperová: Úřad koronera




Hodnocení:
4,5 hvězdičky z pěti

Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství Galatea. Knihu si můžete koupit ZDE.

Stefanie G.

1 komentář:

  1. Knížka je super zaujal mě tento spisovatel,bohužel nemohu najít další v češtině

    OdpovědětVymazat