čtvrtek 1. května 2014

Julie Cross - Rozděleni časem #1 - Bouře (RC review)

Takže je to pravda. Dokážu cestovat v čase. Ale není to takové terno, jak by se mohlo zdát. Nemůžu se vrátit v čase a zabít Hitlera. Nemůžu skočit do budoucnosti a zjistit, kdo vyhraje baseballovou ligu v roce 2038. Zatím jsem se nejdál dostal asi šest hodin do minulosti. Nic moc, co?
- Jackson Meyer, Rozděleni časem - Bouře, str.5


Moc jsem od této knihy nečekala, abych pravdu řekla. Už nějakou dobu jsem o ní pokukovala v knihkupectví, ale nebyla jsem si u ní až tak jistá. Měla jsem štěstí, že se mi do ruky dostala jako recenzní výtisk, a víte co? Lituji, že jsem si ji tehdy po vydání nekoupila! Je totiž vážně senzační!

  
Přítomnost, rok 2009.
Devatenáctiletý Jackson je normální student... tedy téměř normální. Dokáže totiž cestovat časem. Nic nemůže změnit, jen znovu prožít to, co se už stalo. Po útoku dvou neznámých mužů se Jackson ocitne o dva roky zpět.

Minulost, rok 2007.
Jackson se nemůže vrátit zpátky do přítomnosti. Jaké tajemství ho obklopuje? Proč ho pronásledují neznámí útočníci? Stojí tváří v tvář "nepřátelům času" a musí se rozhodnout, co všechno je ochoten obětovat pro záchranu svých blízkých a možná i celého světa...

Originální název: Tempest
Série: Tempest
Autor: Julie Cross
Díl v pořadí: 1.
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Zdík Dušek, Ph. D.
Počet stran: 312
Rok a měsíc vydání: 2013/10
Klíčová slova: cestování v čase, napětí, romantika
Přibližná věková kategorie: 16+


Julie Cross v současné době bydlí ve středu státu Illiois s manželem a třemi dětmi. Je bývalou gymnastkou (proto možná Holly v knize Rozděleni časem - Bouře v minulosti dělala gymnastiku), fanynkou tohoto sportu, trenérkou a bývalou programovou ředitelkou s YMCA. Také je milovnicí knih (je schopná zhltnout několik románů za týden) a to především žánrů YA a NA. Mimo čtení a psaní se ráda věnuje běhu na dlouhou trať a ráda si plánuje imaginární dovolenou někde poblíž pláže. Mimo jiné ještě ujíždí na culících a gymnastických botách. J (Můj volný překlad z oficiálních stránek autorky, foto je také odtud.)


Nové či jiné pojetí cestování časem?
Abych řekla pravdu, ještě jsem nečetla žádnou knihu o cestování časem. Zato jsem viděla několik filmů a vím, jak sporné toto téma je. Zaujalo mě hned několik věcí, které Julie v knize použila, ale nechci vás zahrnovat spoilery. Možná stačí jen prozradit tolik, jak jsem litovala, že když se Jackson ocitl v minulosti a s někým se tam seznámil, v budoucnosti si to ten člověk nepamatoval. 
Celkově mi příběh přišel hezky promyšlený, i když jsem se ze začátku krapet ztrácela. Možná je trochu zavádějící i anotace této knihy a moje chybná interpretace. Měla jsem za to, že se s Holly má Jackson teprve seznámit, ale on s ní ve skutečnosti už chodí. Když toto prozradím, snad to moc velký spoiler nebude. 
Každopádně jsem jen zírala, když se hned na začátku objevil hlavní důvod toho, proč Jackson uvízl v roce 2007. Tedy o dva roky zpět, než je jeho „současné“ já. A od té chvíle v knize byla snad jen samá akce. Sem tam trocha romantiky, pak akce, pak drama a zase akce. Nastávaly jen občasné chvilky, kde mě pasáž moc nezaujala, ale nikdy se nestalo, že bych se nudila.

jackson a jeho nejbližší
Hlavní postavou, jak už jste mohli vytušit, je Jackson Meyer, který mi sedl hned na začátku. Je to prostě takový praštěný kluk, kterého si nejde neoblíbit. J Pak je tu Holly, jeho přítelkyně v roce 2009, která v příběhu hraje hlavní důvod, proč se Jackson v minulosti vůbec zasekl. Moc jsem ji ze začátku neměla ráda, ale nakonec mi přirostla k srdci.
Další důležitá postava je Adam, kluk, kterému Jackson věří snad ze všech lidí nejvíc, a taky počítačový génius. V neposlední řadě je tu Jacksonův táta, díky kterému se příběh zamotá tak, že zůstanete na poslední stránce jen zírat s otevřenou pusou, kam až se děj dostal.
Samozřejmě že postav je tu spousta a každá z nich má v příběhu svoji důležitou roli. Seděla bych tu ještě dlouho, kdybych vám chtěla vypsat všechny a musela bych prozradit spoustu spoilerů, což nechci, protože tato kniha si rozhodně pozornost zaslouží a to i přes to, že obálka až tak lákavá není.

Postřehy, pocity a jednoznačné doporučení
Moc jsem knize nedávala, když jsem si přečetla první kapitolu. Pak i druhou. Hodně jsem se ztrácela, jelikož Julie čtenáře hodí rovnou do akce a čeká, až se zorientujete. Ale jakmile to uděláte a přestanete se v tom tak nějak plácat, je příběh opravdu skvělý! Než se nadějete, je tu hned první akce, u které vám zůstane pusa dokořán a potom už se jen vezete s Jacksonem na jeho skocích do minulosti a relativní přítomnosti v roce 2007.
Určitě měl příběh několik much, ale abych pravdu řekla, já si na ně teď hned nevzpomínám. Kromě toho rychlého začátku. To je nejspíš ten hlavní důvod, proč nedám úplně plný počet hvězdiček při hodnocení. Ale rozhodně to neubírá na příběhu.
Jsem nadšená, že jsem konečně dostala příležitost si tuto knihu přečíst! Vážně! Nelituji toho a koušu si nehty a doufám, že se ke druhému dílu dostanu co nejdříve! Protože konec… Páni, ten byl srdce drásající! Nikdy by mě nenapadlo, že to skončí zrovna takhle!
Jaký je tedy můj verdikt? JEDNOZNAČNĚ tuto knihu DOPORUČUJI! Skoro si troufám říct, že jsem se na tomto příběhu stala závislá a odolávám nutkání objednat si druhý díl a to jen proto, že mám doma několik dalších recenzních výtisků, které musí přijít na řadu dřív než pokračování tohoto ohromného příběhu. J Nejspíš bych i mohla říct, že je to zatím nejlepší kniha, kterou jsem z Fragmentu četla. Není totiž určená jen mladým čtenářům, to určitě ne! Myslím, že si ji užijí i ti, kterým je nad dvacet. A možná by se mohla líbit i klukům, jelikož celý příběh je vyprávěním z Jacksonova pohledu. J Takže neváhejte a vrhněte se do čtení této bezvadné knihy! Nemusíte čekat na pokračování, to totiž nedávno vyšlo, a příběh vás nezklame!

Podobnost s filmy

Je tu jedna věc, která mi vrtala celou dobu hlavou. Podobnost s filmem (a jeho knižní předlohou, na kterou se už taky dlouho chystám) Zakletý v čase. V hlavních rolích hrála Rachel McAdams a Alex Ferris. Pokud jste tento film ještě neviděli, rozhodně doporučuji! J Pak je tu ještě film Jumper. Ten už jsem hooodně dlouho neviděla, ale nejspíš se na něj podívám znovu, kniha mě docela navnadila. V tomto filmu hraje v hlavní roli Hayden Christensen.



Hodnocení:
4,5 hvězdičky z pěti

Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství Fragment. Knihu si můžete koupit ZDE.

Stefanie G.

Anotace a obálka: Fragment
Doplňující obrázky: Goodreadshttp://bookpeopleblog.wordpress.com/ČSFD

6 komentářů:

  1. O knižke som ešte nepočula, no vyzerá super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně je moc dobrá! Byla jsem až překvapená, že se v ní stále něco dělo :)

      Vymazat
  2. Nad knížkou pořád docela váhám, i když ji mám doma už nějakou dobu. Teď si mě na ní docela nalákala, asi si ji přečtu co nejdřív a udělám si na ní sama názor :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě! Jsem zvědavá, jestli bude podobný :) Já jsem z ní nadšená a pořád se přemlouvám, že na druhý díl ještě počkám :D Na ten jsem četla zatím jen samé kladné recenze, tak snad to Julii vydrželo a nezpackala ho :)

      Vymazat
  3. Rozhodně se chystám číst. Velice mě kniha zaujala a po tvé recenzi o tom asi nebudu ani uvažovat. Díky za ní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se líbí! :) Určitě ji doporučuji! Už se moc těším na další díl :)

      Vymazat