neděle 19. ledna 2014

My Sister's Keeper (aneb trocha emocí)

Už jste viděli film My Sister's Keeper - v češtině Je to i můj život? 
Pokud ne, ochuzujete se o neskutečně silný emocionální zážitek. Ale zas na druhou stranu, tento film rozhodně není pro ty, co nemají rádi příběhy se smutným koncem a s tématikou rakoviny.
Já jsem tento film viděla už několikrát a pořád se mi zdá úžasný. A pokaždé u něj brečím, což asi není překvapivé. Vzpomněla jsem si na něj v souvislosti s filmem, který má vyjít letos na začátku června - The Fault In Our Stars (Hvězdy nám nepřály), kdy nějaké knihkupectví na facebooku doporučovalo knihy, které si máme přečíst předtím, než vyjdou zfilmované. 
O filmu My Sister's Keeper mi nikdo předem neřekl, že byl natočený podle knihy a já jsem na něj narazila úplnou náhodou díky herečce Sofii Vassilievě. Ta totiž hrála v mém kdysi dávno oblíbeném seriálu Médium a tak nějak jsem byla zvědavá, jak si poradila s takovouto rolí. To, že ve filmu hraje i Cameron Diaz jsem zjistila, až když jsem si film pustila. :) 
Musím uznat, že schopnosti režie, které má Nick Cassavetes, jsou opravdu neskutečné. Poprvé mě ohromil filmem Zápisník jedné lásky (též zfilmovaná kniha podle Nicholase Sparkse), pak Johnem Q. a nakonec právě filmem Je to i můj život. 
Následující anotace k filmu je z ČSFD, kde má film hodnocení 83%. Na IMDB má hodnocení 7,4 hvězdičky z deseti.

 Co drží rodinu pohromadě? Nick Cassavetes, režisér Zápisníku jedné lásky a Johna Q., v tomto filmu o milující rodině, zkoušené – a semknuté nemocí dítěte, znovu dokazuje, s jakou jistotou umí zacházet s příběhy o hloubce lidských emocí. Cameron Diaz, Abigail Breslin, Alec Baldwin a další členové výjimečného hereckého obsazení s velkým citem oživují příběh jedenáctileté Anny Fitzgerald, která má být dárcem pro svou nemocnou sestru, ale nakonec se začne domáhat práva rozhodovat o vlastním těle. Tento akt svobodné vůle možná Fitzgeraldovy rozdělí – anebo se stane prvním krokem k vítěznému pochopení oddanosti, důstojnosti a významu rodiny.

Příběh vlastně není jen o dívce s rakovinou, ale i o její sestře, která je dárkyní všeho možného už od malička, aby svoji sestru udržela naživu. Ve chvíli, kdy ale  Kate začínají selhávat ledviny a jediná možnost, jak ji zachránit je, aby jí ledvinu věnovala Anna, začne se situace komplikovat. Mezitím, co Kate leží na nemocničním lůžku a vzpomíná na všechny možné chvíle, Anna začíná bojovat i za svůj život. Ale není to tím, že by byla sobecká. Nechci prozrazovat spoilery pro ty, kteří film dosud neviděli a rádi by se na něj podívali nebo si přečetli knihu. Každopádně je jeho konec překvapivým a nečekaným zvratem celého příběhu. 


A jestli tento film doporučuji? Jednoznačně. Hlavně pokud čtete Hvězdy nám nepřály a pokud vám takovéto příběhy nevadí. 

Stefanie G.

4 komentáře:

  1. Je to už dávno, co jsme viděla film, ale pamatuju si, že ve mě nechal fakt velikou odezvu. Nepamatuji si detaily z filmu, ani si nejsem zcela jistá, jak to končí, ale vím, že jsme brečela :D Děkuji, že si mi film připomenula, určitě si ho seženu a vážně budu uvažovat i o knize :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to jeden z těch, na které si vzpomenu vždycky, když se vytáhnou témata o rakovině, pro mě je úžasný a jelikož jsem se začetla právě do knihy Hvězdy nám nepřály, nemohla jsem ho nechat v zapomnění :)

      Vymazat
  2. Tenhle film jsem viděla ve Studentovi a připadala jsem si hrozně, když jsem brečela před tolika lidma. To totiž normálně fakt nedělám, ale tady to nešlo. Je moc pěknej, taky ho mám ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že kdyby se koukali s tebou, taky by brečeli, protože přesně jak říkáš, u tohoto filmu prostě nejde zachovat kamennou tvář :)

      Vymazat