neděle 12. ledna 2014

Laurie Halse Anderson - Speak (Mluv)

Když už jsem přirovnala Poslouchej! od Sarah Dessen k filmu Mluv, natočenému podle stejnojmenné knižní předlohy od L. H. Andersonové, musela jsem si tu knihu nakonec přečíst. Díky tomu vám můžu poskytnout recenzi i na tuto knihu. 
Anglické knihy a jejich recenze budu nejspíš nucena pojmout trochu jinak, než knihy, jež se dostaly českému překladu. Budu se snažit aby ti, co anglicky nerozumí tak dobře či vůbec, pochopili příběh, jak to je jen možné. To znamená, že se nejspíš nevyhnu spoilerům, ale budu se snažit je co nejvíce minimalizovat.
Kniha Speak (Mluv) byla poprvé vydaná roku 1999, další výtisk přišel roku 2001 ve verzi paperbacku a s 208 stranami. 


Melinda Sordino busted an end-of-summer party by calling the cops. Now her old friends won't talk to her, and people she doesn't even know hate her from a distance. The safest place to be is alone, inside her own head. But even that's not safe. Because there's something she's trying not to think about, something about the night of the party that, if she let it in, would blow her carefully constructed disguise to smithereens. And then she would have to speak the truth.




Melinda Sordino zničila párty, která se konala koncem školního roku tím, že zavolala policii. Teď s ní staří přátele nemluví a lidé, které ani nezná, ji nenávidí už jen zpovzdálí. Nejbezpečnější místo představuje to, když je sama a ve své vlastní představě. A ani to pro ni bezpečí nepředstavuje. To proto, že je tu něco, na co se snaží nemyslet, něco o té noci, kdy byla ta párty na konci školního roku. A kdyby to něco pustila dovnitř a začala na to myslet, zničilo by to její pečlivě vybudovanou masku na padrť. Pak by musela mluvit pravdu.

Laurie Halse Anderson se narodila ve městě Postdam ve státě New York roku 1961. Psaní milovala už od druhé třídy a v dospělosti pracovala na volné noze pro několik novin a časopisů. Když začala psát knihy, čekalo ji mnoho odmítnutí ze stran vydavatelů. Následně se přidala do SCBWI (Society of Children’s Book Writers & Illustrators), kde našla podporující kritickou skupinu. Díky ní se vše změnilo. Speak byla její první kniha pro teenagery a získala neuvěřitelný úspěch. Nyní žije v New Yorku se svým manželem, čtyřmi dětmi a neurotickým psem.


Linie děje

Melinda Sordino, dívka, která se přes prázdniny stala úplně jiným člověkem, vypráví tento příběh svýma očima. Vlastně pročítáme její současné zážitky, prožitky, pocity a občas nám prozradí něco z minulosti. Knížka je především o pocitech a o tom, jak špatná zkušenost může ovlivnit mladou dívku, které ještě ani nebylo patnáct. Melinda se s traumatem vypořádává mlčením. První den ve škole po té osudové párty je pro ni nepříjemným zážitkem, pak ale potkává Heather a je ráda, že i když ona téměř nemluví, Heather mluví až moc. Kromě tohoto podivného kamarádství Melinda vypráví o škole, o předmětech i o tom, jaká situace je doma. Hodiny umění jsou pro ni ze začátku otravné, ale nakonec jsou to právě ony, které jí nějakým způsobem pomůžou, aby dokázala vyjádřit, co cítí. Melinda dlouho nemluví o tom, co se jí vlastně stalo. Víme jen, že to bylo něco zlého, něco, co by ráda někomu řekla, ale má pocit, že by ji nikdo neposlouchal. Rozuzlení a bližší přiblížení se k tomu, co se stalo, je až za půlkou knihy a i poté dlouho trvá, než se nakonec rozhodne říct někomu pravdu. 

Postavy


I když je příběh především o jedné osobě, postav je v něm překvapivě hodně. Kromě Melindiných rodičů, kteří mají manžeské problémy a její "kamarádkou" Heather posedlou tím, že se musí dostat do okruhu těch lepších lidí, je tu Rachel, její bývalá nejlepší kamarádka, která se k ní otočila zády hned po tom incidentu s párty či David Petrakis, kluk, který je jejím partnerem v biologii. Melinda také zmiňuje hodně svých profesorů - Principal Principal (ředitel), Hairwoman (angličtinářka), Mr. Neck (přísný učitel historie) nebo Mr. Freeman (učitel výtvarky). A samozřejmě nemůžu zapomenout na Andyho "Beast" Evanse, kluka, který je hezký, populární a každá dívka je z něj u vytržení. 


Můj názor na příběh


Čekala jsem, že mi tato kniha vyrazí dech. Má velice vysoké hodnocení a je označená za bestseller. Bohužel se tak nestalo. Tím že Melinda jen vyprávěla současné situace a popisovala své emoce a okolí a minulost zmínila až za půlkou knihy, mi připadalo, že se zbytečně utápí v tom, co se stalo. I poté, co se rozhodla, že půjde s pravdou na světlo se vlastně nic nezměnilo ještě dlouho. 
V době, kdy kniha vyšla musela být jistě neobvyklá a byla jedna z těch, co se zabývají tím děsivým tématem, kterého se bojí každá dívka i žena. Emoce Melindy jsou v knize jasně znát. Poznáte i tu změnu, která nastala. Povšimnete si, že dřív musela být oblíbená, jako Rachel, ale poté, co zavolala policii ji prakticky celá škola skoro šikanuje. 
Občas jsem na ni skoro křičela: "Proboha, tak už to někomu řekni!". Je bláznivé číst, jak měla odvahu zavolat policii hned na párty, ale pak už se nezmohla vůbec na nic. Prakticky jen proplouvala každodenními povinnostmi a rutinou a bojovala s vnitřním strachem. 
I v angličtině se kniha četla velmi dobře. Laurie nepoužívá složitá souvětí, a bylo jen málo slov, u kterých jsem musela použít slovník. Myslím, že pokud chcete začíst číst něco v angličtině, je tato kniha jedna z těch jednodušších. Já osobně jsem jako první četla z těch "dospěláckých" knih Avalon High od Meg Cabot a bylo to na mě v té době ještě silné sousto, ale zvládla jsem to. Kdybych začala číst tuto knihu, měla bych určitě mnohem menší problém. 
Rozhodně je to jedna z těch knih, u kterých musíte počítat s tím, že nenarazíte na žádnou romantiku, žádné milostné hrátky a ani žádné flirtování. Je to téměř reálný dramatický příběh, který má psychologický podtext. Je to těžší čtení na emoce, obzvlášť proto, že se Mel pořád utápí v depresích, ale i tak se několikrát usmějete.
A jestli tuto knihu doporučuji? Určitě. A to i mladším čtenářkám. Klidně od 14ti, 15ti let. Rozhodně je to příběh, který varuje před nebezpečím, které může nastat, když se na párty opijete. 

Filmové zpracování


Dlouho jsem váhala, jestli sem přidat filmové zpracování knihy a srovnání s knihou, ale nejspíš to k tomu patří. Doporučuji, pokud jste film neviděli, nejdřív si přečíst knížku! Film se od ní totiž příliš neliší. Vlastně je téměř stejný. V knížce se mi ale pak několik částí vysvětlilo. Tam, kde je střih a další scéna většinou bylo ještě pár řádků nebo rovnou celých kapitol. Někde je film zase přehnaný. 

Když jsem ho viděla poprvné, ani jsem nevěděla, že je natočený podle knižní předlohy a zařadil se mezi mé oblíbené. V roli Melindy je Kristen Stewart, neboli Bella ze Stmívání. Pokud se vám nelíbila tam, tak jako mně, nejspíš si řeknete, že ten film bude stát za houby. Ale mýlíte se. Mnoho lidí, nejen já, vám řekne, že Kristen tady válela. Vlastně bych řekla, že je to jeden z nejlepších filmů. Přesně se do té role hodí. 
Pokud jste tedy film neviděli, zde je anotace z ČSFD:
Melinda Sordino je mladá dívka chodící do deváté třídy. Nyní začal nový školní rok. Je samozřejmé, že nikdo se na školu netěší, ale ona obzvláště. Všichni její přátelé se k ní totiž po té osudné noci otočili zády a dívají se na ni skrze prsty. Dokonce i její nejlepší kamarádky, s nimiž se přátelila už mnoho let. Melinda je otřesená zážitkem a snaží se na to zapomenout a žít dál, jenže nic nejde tak lehce. Vzpomíná na ten osudový den, ve kterém se to všechno stalo, a vzpomínky vyplouvají na povrch. Ve škole se s ní nikdo nebaví, Melinda se zhorší v učení. Nejstrašnější na tom však je to, že její rodiče nic netuší a myslí si, že je vše v naprostém pořádku. Chudák dívka marně hledá někde oporu.


English quotes

Jelikož jsem knihu četla ve čtečce a zapomněla jsem si dělat poznámky, jaké ukázky sem mám pro vás dát, našla jsem vynikající způsob, jak to napravit. Našla jsem již zpracované hlášky z této knihy a pod každou z nich můžete najít i její překlad do češtiny. Snad to nebude vadit :)
Proč nenakreslit nahé muže, jen abychom byli féroví? Nahé ženy jsou uměním, ale skoro bych se vsadila, že nazí muži, to už ne. Nejspíš proto, že většina z malířů byli právě muži.

TO se stalo. Není žádné vyhýbání se tomu, žádné zapomínání. Žádné utíkání nebo létání nebo pohřbívání nebo schovávání se.

Vstoupila jsem na střední školu se špatnými vlasy, špatným oblečením, špatným přístupem. A nemám nikoho, s kým bych si mohla sednout.

Umění bez emocí, to je jako čokoládový dort bez cukru. Je vám z něj zle (na dávení). 

Když lidé nevyjadřují to, co cítí, pokaždé po kousku umírají. Byla byste šokovaná, kolik dospělých je uvnitř opravdu mrtvých - přežívají své dny, aniž by věděli, kdo vlastně jsou, jen čekají na infarkt.



Hodnocení:
4,5 hvězdičky z pěti ( - za to, jak mi Melinda svým přístupem občas lezla na nervy)




Doufám, že se vám recenze líbila. Snažila jsem se co nejlépe vystihnout emoce a příběh knihy a je to moje první recenze na anglicky psanou knížku :) 
Pokud byste měli zájem si ji přečíst, můžete si ji zakoupit například na Amazonu. Jinak je online k přečtení v angličtině ZDE

Dodatek: Hledala jsem a hledala a nakonec našla dva portály , kde se dá kniha koupit i u nás! První z nich je Aukro, kde je kniha neskutečně drahá a pak na stránkách NEJLEVNĚJŠÍ KNIHY, kde je cena podstatně nižší. 

Stefanie G.



1 komentář:

  1. Děkuji za překlad i za komentář,dokázala jsem se díky Vašemu překladu dostat do příběhu...

    OdpovědětVymazat