čtvrtek 22. ledna 2015

R. K. Ryals - The Story of Awkward

"Roses are orange, violets are green, you've made a mistake starting this scene. Turn and flee. Ger far away from here. There's something far darker in this kingdom to fear." 
- The Story of Awkward

Už nevím, jestli jsem na tuto knihu narazila na Amazonu nebo na Goodreads. Každopádně mě zaujala svojí anotací a já věděla, že si ji prostě musím přečíst! A když jsem zjistila, že je na Amazonu pro kindle ZDARMA, byla jsem rozhodnutá.

  
If you are looking for a happy book about beautiful people, this is the wrong story.
If you are looking for a narrative without emotion, without regrets, and without mistakes, this is definitely the wrong story.
This is by no means an uncomplicated tale about uncomplicated people. It is by no means sweet or light.
This story is ugly.
This story is complicated.
This story is emotional.
This story is tragic.
In short, this story is about being awkward.
Peregrine Storke is an artist with an odd sketchbook full of pictures she’s drawn since she was a child. It is a book full of strange sketches and awkward characters, for there is no better way to hide from bullying and life than to create a world of your own. With a stroke of her pencil, she has given life to a spectacled princess, a freckle-nosed king, a candy loving troll, a two-horned unicorn, and a graceless fairy.
At nineteen, Peregrine leaves her home, her sketchbook, and awkwardness behind. But what happens when something goes wrong in the world of Awkward? Trapped inside of her complex realm with the bully she thought to leave behind, Peregrine discovers there is nothing worse than falling for your own villain.

The Story of Awkward



R. K. Ryals je autorkou paranormální YA i NA příběhů, contemporary romance i fantasy. Tíhne k charitě a literatuře a pracuje jako spisovatelka na plný úvazek. Je milovnicí zvířat i závislákem na kávě. Narodila se v Jacksonu ve státě Mississippi a nyní žije na jihu USA se svým manželem, třemi dcerami, dvěma psy a kočkou.


  
“That awkward moment when you realize running away from life doesn’t mean life won’t pack its bags and follow.”

Podivný příběh o Podivné dívce a jejím Podivném světě
Pokud hledáte opravdu podivný příběh s kapkou reality a jinak s hromadou pohádkového světa, tato kniha je přesně ta pravá. Pokud ne, rozhodně se tím nenechejte odradit.
Peregrine Storke je přesně tou dívkou, která to neměla na základce ani na střední lehké. Na základce ji šikanovali, protože měla nadváhu a nosila brýle s tlustými skly. Díky šikaně sklouzla k bulimii, ale ani poté to nepřestalo. A kdyby jen to, ale ani u ní doma není vše v takovém pořádku, jak by mělo být. Její otec jí stále nadává a matka dělá, že je vše v pořádku. Právě tyto okolnosti ji jako malou holku donutily, aby si vytvořila svůj vlastní svět. Nový. Pohádkový. Kde je vše podivné, a přesto je to tak v naprostém pořádku.
Teď už ji čeká vysoká s její nejlepší kamarádkou Camillou, kam se těší. Stala se z ní celkem slušná umělkyně a je ráda, že konečně svůj pohádkový svět, který ji po celou dobu držel nad vodou, už třeba nebude potřebovat. Začne od začátku. Jenže když jede Camillu vyzvedávat, je u nich i její bratr. Ten, co jí tehdy uštědřil tu největší ránu ošklivou básničkou ("Perri, Perri, quite contrary, my how your stomach grows."), která ji pak pronásledovala celý život. Foster. Ten Foster, co ho přijali do armády, a taky ten, který ji přinutil do pohádkového světa přimalovat padoucha, tyrana.
Každá postava v její knize něco nebo někoho znamenala. Ať už to byl král, který představoval to, co postrádala – otce, nebo dokonce i postava, která vzdáleně připomínala Camillu.
V den, kdy s Camillou odjíždějí na univerzitu, prší a veze je sám Foster. To se Perri ani trochu nelíbí, ale nic s tím nezmůže. To ještě netuší, že se na cestě všechno změní. Velká povodeň zasáhne jejich auto. Její pás se zasekne, Foster jako první zachrání svoji sestru, a pak se vrací pro Perri, jenže to už je ona i on na docela jiném místě… Pohádkovém… V jejím kresleném světě. A právě tady na ni čeká ten největší úkol zachránit svět Podivnosti, jinak umře a spolu s ním i Perri. 

"This world is built on awkwardness, on the idea that there is someplace where it's okay to be different. Where it's okay not to be perfect," the troll said. "This world lives in more than one imagination. It was simply your hand that finally gave it a face."
  
Postavy
Postav je v příběhu nespočet. Ať už těch opravdových, nebo pohádkových. Ty pohádkové ovšem mají opravdu někdy originální jména. Je tu víla Nimble, princezna Elspeth, král Náhoda, nebo troll Weasel a mnoho dalších.  

Angličtina
Tentokrát vám nebudu říkat, jak je angličtina této knihy jednoduchá. Protože není. Vlastně to bylo i moje první fantasy a musím říct, že jsem se ze začátku musela hodně soustředit, abych vše pobrala, i když se jednalo jen o pohádkový příběh. I slovíček, která jsem neznala, přibylo. Každopádně jakmile jsem se do knihy zakousla, už jsem nehodlala přestat. Postupně se pro mě styl psaní stal snesitelnějším a pak už byl jednoduchý. Ale trvalo to. 

“Love isn’t roses. It’s those little square caramels and a root beer from the gas station because he knows that’s your favorite snack. It’s watching a musical with you without groaning. It’s handing you your glasses at night because he knows you’re too blind to find your way to the bathroom without them. Love is awkward.”

Postřehy, pocity a doporučení
Rozhodně jsem z knihy nadšená ještě teď. Tolik úžasných myšlenek a tolik skvělých nápadů. Prostě páni! Jsem moc ráda, že jsem na tuto knihu narazila, a že mě ani prvotní šok z nečekané tématiky neodradil, a četla jsem dál, protože Awkward (Podivínov) se mi prostě líbil moc. Jak postavy, tak i popsaný děj, vylíčené prostředí. Skoro jsem to před očima viděla jako zfilmovaný, krapet ujetý, příběh. R. K. Ryals mě tímto dílem okouzlila. A především i tím svým tajným posláním, které do knihy vložila až úplně na její závěr. Musím říct, že jako pohádkový příběh by to byla jedna velká akce. Boj Podivínství se Stereotypem a Dokonalostí prostě neměl chybu. Jásám a tleskám a klaním se. Určitě se k této knize ráda vrátím, protože něco takového jsem ještě nečetla a chci si celou nebezpečnou cestu projít s Perri a Fostrem znovu. Takže tím určitě pochopíte, že vám knihu určitě doporučuji. Pokud máte už nějakou tu anglickou knihu za sebou a víte, co to obnáší, zkuste ji. Vy co čtete anglické knihy běžně: neváhejte. The Story of Awkward je sice kniha plná podivínství, ale také přátelství, napětí, boje dobra se zlem, skrytých vzkazů a skvělých myšlenek, ale také v ní je trocha romantiky. J Myslím, že zklamaní z ní určitě nebudete!

“True courage isn’t about being brave. It’s about being real. It’s about being able to admit our weaknesses so that we can turn them into strengths.”

Hodnocení:


Stefanie G.

2 komentáře:

  1. Musím říct, že tahle knížka mě fakt hodně nalákala. =D Má to jen jeden háček, jaksi nemám Kindle, na bookdepository to není a z Amazonu by vyšla s poštovným fakt příšerně draho. Takže hádám, že si budu muset nechat zajít chuť... =/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky :) To jsem ráda, že nalákala :) Koupit jde i přes Libris - http://www.libris.cz/knihy/?modul=amazon&op=detail&asin=1500725706, je to dost i tak... Ale je to paperback... Nevím, kolik vychází poštovný na amazonu :)

      Vymazat