středa 8. října 2014

Gregg Olsen - Román prázdné rakve #1 - Závist (RC)

Pozoruju tě a líbí se mi, co vidím. Neodháněj mě.
- Román prázdné rakve 1 - Závist, str. 127
 
Závist byla jednou z knih, po kterých jsem už nějakou dobu pokukovala. Konečně se mi poštěstilo a já vám na ni přináším i recenzi. Líbila se mi nebo jsem z ní byla spíše zklamaná?

Román o prázdné rakvi - Vražda je tak sprosté slovo...

Noc, kdy Katelyn zemřela, se stalo cosi, co všechno změnilo. Zlo má nejrůznější příchutě. Někdy je hořké, jindy ošidně sladké. Katelyn zjistila den své smrti. V jeden okamžik byla deprimovaným teenagerem a zároveň ztratila život. A pak... ležela na stole z nerezové oceli, oči skleněné, tělo studené, a byla opravdu, ale opravdu mrtvá.
Jak se to stalo? Byla to sebevražda, nebo vražda? A kdo za to nese vinu?
Dvojčata Hayley a Taylor Ryanovi zakopnou o důkaz, který je mnohem více znepokojující než si vůbec dokázali představit... a prolitá krev je přivede na stopu tajemství z dávné minulosti, o níž by raději ani nic nevěděli.
Autor se nechal inspirovat pravdivým příběhem internetové šikany a Závist je prvním dílem odvážné, otevřené a hrůzostrašné série, která vás přivede až na hranu mezi životem a smrtí.

Originální název: Envy
Série: Empty Coffin
Autor: Gregg Olsen
Díl v pořadí: 1.
Nakladatelství: Fortuna Libri
Překlad: Eva Kalábová
Počet stran: 296
Rok a měsíc vydání: 2012/05
Klíčová slova: YA, inspirace ve skutečné události, nadpřirozené schopnosti
Přibližný doporučený věk: 14+
Neoluxor: 149 Kč / online 134 Kč (není skladem)


Gregg Olsen je rodák ze Seattu a jeho knihy jsou opěvované New York Times i USA Today. Mimo série pro teenagery napsal šest románů a osm knih literatury faktu, kterých se prodalo více než šest milionů výtisků. V současné době žije v Olalla ce státě Washington se svou ženou, několika kuřaty a dvěma psy. [kniha]


Skutečný a smyšlený příběh
Taky vás fascinují příběhy založené na skutečných událostech? Mě ano, proto jsem byla zvědavá na příběh, který vytvořil Gregg Olson. Čekala jsem thriller v pravém slova smyslu, už jen obálka napovídá, že o nějakou tu vraždu a napětí nebude nouze, jenže co se děje týče, není to až tak úplně pravda.
Příběh začíná osudem patnáctileté Katelyn, který nám napoví, jakým směrem se bude kniha dále vyvíjet. Je to právě ona, kdo jen pár dní před Vánocemi tragicky zemře ve své vaně. Celým městečkem tato tragická situace otřese. Byla to vražda nebo sebevražda?
Na to se snaží přijít dvojčata Hayley a Taylor, kterým na celé té události něco nesedí. Jejich šestý smysl, nebo říkejme tomu nadpřirozené schopnosti, jim napovídá, že by se Katelyninou smrtí měly víc zabývat.
Jenže smrt mladé dívky není to jediné, s čím se v knize setkáte. Je tu také ta děsivá nehoda autobusu, kterou přežily jen tři dívky a jedna dospělá žena – Hayley s Taylor a právě samotná Katelyn se svojí matkou. Tato nehoda začne vrtat hlavou otravné novinářce Moiře, která si usmyslí, že o ní prostě musí vědět víc. Informace, ke kterým se dostane jsou opravdu neuvěřitelné a mohly by pozměnit celé vnímání samotné nehody.
Jsou tyto dvě události propojené? Nebo je jen náhoda, že si osud s Katelyn tak pohrával?
A pak je tu ještě pomsta, kterou na Katelyn vymyslela její nejlepší kamarádka Starla se svojí matkou Valerií za to, že ředitelce poslala fotku, která by Starle mohla zničit její reputaci v týmu roztleskávaček.
Kdybych se vám příběh snažila ještě víc přiblížit, musela bych použít opravdu velkou spoustu spoilerů, protože všechny informace, všechny situace jsou tak propojené, a vy byste knihu nakonec ani nemuseli číst. A to já nechci. 
Musím říct, že jsem si dlouho zvykala na styl, kterým je kniha napsaná. Moc mi neseděl a připadal mi tak trochu dětský. Nehledě na to, že se Gregg vyžívá v popisu událostí, pocitů a míst. Samozřejmě jsou tyto popisy důležité, ale někdy není na škodu něco z toho prostě vypustit.
V knize narazíte na tolik postav, až se vám z toho bude točit hlava. Já sama jsem se v nich dlouho ztrácela, jelikož i pro dospělé Gregg používá křestní jména. Takže pak čtete Katelyn to, Sandra ono, Hayley a Taylor tamto, Colton tohle a tak dále. O to víc musíte dávat pozor, abyste si uvědomovali, o kom je právě teď řeč a jak to celé zapadá do tragické události.
Navíc tu byly také ty nadpřirozené schopnosti Hay-Tay (jak jim říká jejich nejlepší kamarádka Beth), které mi doposud tak nějak nedávají smysl a nevím, proč je do příběhu autor přidával (nejspíš aby byla kniha pro mladé čtenáře atraktivnější?). O to víc jsem pak kroutila hlavou nad tím, jak jsou dvě patnáctileté dívky schopné natolik řešit tu nešťastnou událost, která se stala jejich bývalé kamarádce i záhadu o svém vlastním přežití nehody autobusu. A ne v tom nejlepším smyslu slova.
Řekněme, že stále tak nějak přemýšlím, co si o knize myslet. Nemůžu říct, že u mě vyhrála na plné čáře, ale ani nebyla nejhorší, jakou jsem kdy četla. Není to ani průměrná kniha. Proto jsem zvolila hodnocení tři a půl hvězdičky. Na druhou stranu jsem si jistá, že právě ty čtrnáctileté a patnáctileté dívky by knihu přečetly jedním dechem.
Já bohužel čekala o něco víc napětí, o něco víc akce a žádné nadpřirozené schopnosti. Stále doufám, že se mi druhý díl bude líbit víc, když už tak nějak vím, co od něj mám čekat.
Plusové body u mě Gregg dostal za inspiraci ve skutečném příběhu. Je až neuvěřitelné, kam jsou lidé schopní zajít.
Takže pokud máte chuť na (pro dospělé oddechovou) knihu, kde se mísí napětí se záhadou a nečekaným rozuzlením a zápletkou na závěr, dejte Závisti od Gregga Olsena šanci!

Hodnocení:
3,5 hvězdičky z pěti

Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství Fortuna Libri!

Stefanie G.

Anotace a obálka: Fortuna Libri
Obrázek autora: crimerant.com

2 komentáře:

  1. Knižku som čítala krátko po vydaní a bolo to práve vo veku 16 rokov. Knižka ma dosť bavila, keď však s odstupom času na ňu spomínam, nebola až taká úžasná a vlastne bola priemerná. Taká oddychová. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám stejný názor. :)

    OdpovědětVymazat