neděle 22. června 2014

Samantha Shannonová - Kostičas #1 - Kostičas (RC)

Tělo narazilo do cihlové zdi. Nárazem mi praskl ret, ale vědomí jsem neztratila. Prsty jsem sevřela okap. Nohama jsem začala mrskat proti zdi. Z posledních sil jsem se přitáhla k okapu. Okraj plechového žlabu se mi zarýval do dlaní. Z kapsy mi vypadla zatoulaná mince a zmizela v temných ulicích pode mnou. 
Moje vítězství nemělo dlouhé trvání. Jak jsem se do krve rozedranými dlaněmi snažila přitáhnout k okapu, páteří mi projela prudká bolest. Málem jsem leknutím sletěla dolů, ale jednou rukou se mi podařilo udržet se na okapu. Pootočila jsem hlavu přes rameno. Z bederní páteře mi trčel dlouhý, úzký šíp.
Flux.
Oni mají FLUX.
- Kostičas, str. 41

Ano! Ano! Ano! Tohle je přesně ta kniha, do které jsem se po dlouhé době zamilovala! Věděla jsem tak nějak dopředu, že mě nezklame, je to snad takový „čich“ na dobré knihy, které vím, že se mi budou líbit. Kostičas jednoznačně patří mezi ty, ke kterým se velmi ráda vrátím. Nenudila jsem se ani u jedné kapitoly, hltala jsem každý odstavec, každou větu, každé slovo. A dnes vám přináším recenzi právě na tuto úžasnou knihu, která mi vzala dech.

Příběh začíná v roce 2059. Devatenáctiletá Paige Mahoneyová pracuje v londýnském kriminálním podsvětí, kde působí jako jakási „spojka“ či „posel“ — je krajinochodec, zvláštní typ jasnovidce, a díky svým schopnostem se dokáže vnořit do mysli druhých lidí. Žije v represivním režimu Scion, kde páchá velezradu už jen tím, že dýchá. Jednoho dne se její život navždy změní. Je přepadena, unesena a převezena do někdejšího Oxfordu, města, které před dvěma sty lety zmizelo z map. Tam je Paige vydána na milost a nemilost Strážci, nejkrásnější, ale zároveň nejděsivější bytosti, jakou kdy potkala…

Originální název: The Bone Season
Série: Kostičas
Autor: Samantha Shannon
Díl v pořadí: 1.
Nakladatelství: Host
Překlad: Lenka Kapsová
Počet stran: 480
Rok a měsíc vydání: 2014/04
Klíčová slova: sci-fi/fantasy, nadpřirozeno, duchové
Přibližný doporučený věk: 13+
Knihcentrum: 329 Kč / online 247 Kč


Samantha Shannon (1991) se narodila a vyrostla v Západním Londýně. Vystudovala anglický jazyk a literaturu na Oxfordské univerzitě. Psát začala v patnácti letech a Kostičas je jejím prvním publikovaným románem. Zároveň jde o první knihu z plánované sedmidílné série, již vydává britské nakladatelství Bloomsbury. Mladé autorce se záhy začalo přezdívat „nová Rowlingová“. Kniha ihned po vydání obsadila přední příčky žebříčku bestsellerů deníku The New York Times, překládá se do pětadvaceti jazyků. Filmová práva na adaptaci románu vlastní společnost 20th Century Fox. V říjnu 2014 vyjde druhý díl série nazvaný The Mime Order. [Host]



Dvacátý Kostičas
Abych řekla pravdu, nevím, čím mám začít, abych vám děj trošku víc přiblížila. J Kostičas má tak spletitý a přesto pochopitelný děj, že se bojím, abych neprozradila něco důležitého.
Pokud patříte mezi ty, kteří procházeli všechny předchozí recenze a říkali si, co že je ten dvacátý Kostičas zač a jestli je Shannon opravdu nová Rowlingová, musím vám říct, že je lepší od této knihy vůbec nic neočekávat. Neočekávejte podobnost se světem kouzel v Bradavicích, neočekávejte dystopii, neočekávejte radost a nadšení. Prostě se jen kochejte tou úžasnou obálkou a těšte se, že si tuto knihu přečtete, pak si totiž myslím, že vás nezklame.
Já se na ni těšila opravdu hodně, a než mi došla od Knihcentra domů, zapomněla jsem, o čem má vlastně být. Věděla jsem jen, že je mnoho lidí, kteří knihu milují a pak ti, kteří ji označili za průměrnou. Musím se přiznat, že i já měla po prvních dvou kapitolách hlavu zamotanou a nevěděla jsem, co mám od příběhu dál očekávat.
Paige Mahoneyová je hlavní hrdinkou celého příběhu. Je vypravěčkou. A i když se ze začátku nejspíš nebudete chytat a budete tápat, co je syndikát, kdo jsou vigilové, vidopáni, amaurotici či DNH a DDH, brzy se zorientujete. Navíc občas pomůže i slovníček pojmů na konci knihy. I já do něj občas nahlídla, ale většinou jsem nenašla to, co jsem hledala, a pak jsem zjistila, že je slovíčko vysvětlené v dalším odstavci.
Samantha měla prostě vše promyšlené do posledního detailu. Na začátku vás seznámí s Paige, kdo je, co dělá, jaký je její život, s kým se stýká a jak si vydělává. Seznámí vás také se Scionským Londýnem, některými kohortami a pak se konečně přesune k tomu hlavnímu. K tomu, proč byla Paige chycená a odvlečená do Prvního Šeolu – bývalého Oxfordu. Prozradí vám to i její schopnosti, typ jasnovidnosti, dar, který má. Ačkoliv to vám nejspíš dojde až po nějaké době.
Než se ale do Prvního Šeolu spolu s Paige dostanete, rozhodně vás zaujme Jax, vidopán, kterému Paige jakýmsi způsobem patří. Tím se dostávám k ostatním postavám, které na vás v příběhu čekají, a že jich je opravdu požehnaně. Mimo Jaxe poznáte Elizu, Dani nebo třeba Paiginého otce. Některé tyto postavy jsou pro příběh více důležité, jiné méně.
Po přejezdu do Prvního Šeolu na vás bude čekat ostatních doplňujících postav rozhodně více. Možná se občas nebudete vůbec orientovat, možná naopak budete. Já měla jen chvíli problém, a pak mi vše přišlo naprosto jasné a zřetelné.
První ze seznamu bude Pleiona, žena, která má na starost nové vězně, mezi nimiž se Paige ocitne spolu s Carlem, Julianem, či obyčejným člověkem Sebem. S novými vězni, otroky, začíná pro tak trochu jiné vidoucí – rasu Refájců dvacátý Kostičas. Oslavy, kdy se každých dvacet let do Prvního Šeolu doveze určitý počet jasnovidců, kteří mají Refájcům sloužit a chránit je.
Následně bude každý vidoucí (jasnovidec) vybrán jedním Refájcem a bude mu určené místo jména číslo. Nejspíš už dopředu vytušíte, že Nashira, panovnice čisté krve, a Arcturus Mesarthim budou jednoznačně důležitými postavami v celém příběhu. Arcturuse, Paigina Strážce, jsem si hned po několik kapitolách oblíbila. Je to přesně ten typ, který zaručeně musí učarovat každou čtenářku! J
Pak už se příběh rozvíjí a splétá dál, Paige se snaží přežít a plánuje, jak nejlépe zmizet a vrátit se mezi své lidi. To ale netuší, že z nich Refájci mají v plánu vycvičit své vojáky na ochranu proti jiným, mnohem nebezpečnějším bytostem - Emejcům
Příběh mě v každé kapitole něčím překvapil, ať už to bylo množstvím akcí, novými informacemi, postavami, Paiginými vzpomínkami… Prostě vším. Nemohla jsem se od něj odtrhnout a musela jsem číst dál a dál. Navíc jsem stále čekala, že se Strážcova postava projeví mnohem více. Jeho tajuplnost a tajemství bylo to, co mě na příběhu fascinovalo téměř ze všeho nejvíc.
Vím, že je tato recenze jiná, než na jaké jste byli doposud zvyklí, kdy jsem probírala děj, postavy a zajímavosti zvlášť v odstavcích, ale já jsem prostě nějak neměla nutkání vše jednotlivě kouskovat. Kostičas je na to až moc spletitý a má až příliš mnoho postav, které jsou všechny pro příběh svým způsobem důležité, ať už je to Paigin bratranec Finn nebo její nejlepší kamarád Nick. Všichni spadají do jednoho velkého systému. Do systému, který je proti vidoucím, a který je třeba zničit.

pocity a doporučení
I když jsem byla zpočátku zmatená a nejistá, protože než jsem se do knihy pustila, naprosto jsem zapomněla, o čem má vlastně být, a tím pádem pro mě byla sféra duchů a jasnovidnosti celkem překvapivá, musím říct, že jsem při jejím čtení nakonec získávala větší a větší jistotu. Kostičas mě do sebe vtáhl, jako bych byla součástí celého příběhu. Paige se mi zalíbila už v první kapitole, i když byla občas až moc tvrdohlavá. Jax měl své kouzlo stejně tak, jako ho měl i Nick. A na koho nedám ani trochu dopustit je Srážce.
Musím slečně Shannonové připsat k dobru celý nový britský systém. Syndikát, kohorty, Šeol… jednoduše vše! Maličko vám to připomene Hunger Games nebo Divergenci, i když podle mě tímto podobnost mezi příběhy končí. Možná se mnou někdo nebude souhlasit, ale já si stojím za svým. Ano, do budoucna je asi lehké odhadnout, kam bude příběh ve finále směřovat, ale i přesto jsem víc než jen zvědavá na pokračování ( - Pocity? Dejte mi ho hned!!! :D). 
Zajímalo by mě, jak se Samantha popere s tlakem veřejnosti a jestli už má v hlavě rozplánované všechny díly. Jestli sama ví, jakým směrem chce sérii směřovat, jak moc chce nás, čtenáře, šokovat, a jak moc si nás chce hýčkat. Já se naprosto a bez pochyb zařadila mezi její fanoušky. Tak jak jsem Rowlingové tolik nepropadla, Shannonové jsem propadla naplno
Linie děje je úžasná, rozmanitá a kapitoly občas končí nečekaně a překvapivě. A když pak přišel konec, byla jsem naprosto šokovaná a hledala další kapitolu! Rozhodně jsem si nemyslela, že to Samantha utne v takovém momentu! O to víc se těším na další díl! (A ano, i já z celého srdce doufám, že na Strážce ještě narazím!)
Snad jsem vám Kostičas přiblížila v těch nejlepších barvách a nalákala vás na jeho přečtení, protože já osobně si myslím, že pokud se něco nepokazí, Samantha prorazí hodně vysoko na zapamatovatelném žebříčku spisovatelů, právě jako J. K. Rowlingová, Suzanne Collins či Veronica Roth. Potenciál její první knihy je veliký. Sama si dokážu představit, že to, co je v Kostičase naznačené a rozvinuté bude mít ve finále nakonec úplně jinou dohru
Tím vším mi nezbývá nic jiného, než vám jen říct: „Jděte a kupte si Kostičase, objevte svět Scionu a dejte Samantě šanci!“ Kostičase rozhodně a bez pochyb DOPORUČUJI! A kdybych mohla, nejspíš bych jej hodnotila pěti a půl hvězdičkami. J


Ukázky z knihy
Ukázky z knihy můžete najít nejen na stránkách Knihcentra, ale i Hostu nebo si můžete přečíst článek na iDnes.cz

pokračování nese název THE MIME ORDER


Trailery ke knize

Zajímavý rozhovor s Shannon
Na Safari Poet jsem narazila na zajímavý rozhovor a ráda bych se o něj s vámi podělila :)
 Celý článek najdete ZDE.

Can you tell us a little bit about yourself?
I'm 21 years old and live in suburban London, England. I just graduated from Oxford University with a 2:1 in English Language and Literature. 

Můžeš nám o sobě něco málo prozradit?
Je mi dvacet jedna let a žiju na předměstí Londýna, Anglie. Právě jsem absolvovala Oxfordskou Univerzitu s hodnocením 2:1 Anglický jazyk a Literatura. 

***

What inspired The Bone Season?
I was working in Seven Dials, a small district in London, and had a strange daydream about a girl having exactly the same day at work that I was, but she happened to be clairvoyant. There are a few shops in the area that sell crystal balls and tarot cards, which is what introduced me to the idea of clairvoyants in that district. 

 Co tě inspirovalo k napsání Kostičase?
Pracovala jsem v Seven Dials, v malé čtvrti v Londýně, a měla jsem zvláštní snění o dívce, která by měla přesně stejný den v práci jako já, ale s tím rozdílem, že ona byla jasnovidec. V okolí je několik takových obchodů, které prodávají křišťálové koule a tarotové karty, a to je právě to, co mě přivedlo k nápadu jasnovidců v této čtvrti. 



***

Is there a particular reason you chose to set the story in Oxford, England?
Oxford is a place of contradictions. The university is a forerunner in scientific research, yet it's steeped in archaism, tradition, and vestiges of elitism. It was the perfect setting for The Bone Season. Its small size meant it was also very easy to remodel for the purpose of the story – it's more of a town than a city. 

Je tu nějaký konkrétní důvod, proč jsi vybrala jako místo děje Oxford?
Oxford je místem protikladů. Univerzita je průkopníkem ve vědeckém výzkumu, je to archaické, tradiční a jsou zde pozůstatky elitářství. Bylo to perfektní místo pro Kostičase. Jeho malá velikost také znamenala jednoduchost v přetvoření do podoby v jaké je v příběhu - je to spíše maloměsto. 


***

What do you like most about being a writer?
Getting to tell stories and build worlds for a living. I feel very fortunate to be in this position and I never, ever take it for granted.


Co se ti nejvíc líbí na tom, že jsi spisovatelkou?
To, že můžu vyprávět příběhy a vytvářet nové světy. Cítím se velmi šťastná, že jí můžu být a nikdy to nebudu brát jako samozřejmost.

[!!!Vlastní volný překlad!!!]

Hodnocení:
5 hvězdiček z pěti
Za recenzní výtisk velmi děkuji Knihcentru!

Stefanie G.


Anotace, obálka, o autorce: Host
Ostatní obrázky: Republic of Scion, Wikia 

14 komentářů:

  1. Já jsem si taky Kostičas i Strážce zamilovala a nemůžu se dočkat pokračování! Super recenze, zrovna na Kostičas není lehké ji napsat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! Měla jsem problém, jak to celé sepsat, aby to dávalo hlavu a patu, protože mi myšlenky skákaly z jednoho bodu na druhý :D Snad se mi to povedlo :) Taky se nemůžu dočkat! Už aby byl říjen :D Doufám, že Host nebude dlouho otálet s vydáním a překladem :D

      Vymazat
  2. Já už mám Kostičas doma, ale šetřím si ho na prázdniny a už se samozřejmě nemohu dočkat! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stojí za to! :) Na prázdniny to bude perfektní čtení! :) Jsem zvědavá, jak se ti bude líbit :)

      Vymazat
  3. Aáaa prosím, já uz nemám za co si ty knihy kupovat, ale tys ji tak suprove vychvalila, že jsem ochotna teď týden nejist a jen okusovat stromy, abych si ji mohla koupit ! Jen co přijedu zpět do čech tak musím koupit...

    OdpovědětVymazat
  4. Recenzi jsem cetla hodne, ale tahle tvoje je vazne skvela! Na zaklade toho musim Kosticas mit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :) Doufám, že se ti bude líbit tolik, co mně! :)

      Vymazat
  5. Musím říct, že jsem se do tvého stylu recenzí zamilovala! To je něco neuvěřitelného, vážně. Kostičas mám doma, začala jsem ho číst a byla jsem zmatená za všech těch pojmů a situací co tam jsou. Ale tvá recenze mi to pomohla ujasnit. :) Opravdu, opravdu skvělé. Moc se mi recenze líbí a Kostičas díky tomu ještě více :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší a jsem ráda, že se recenze líbí! :)) Ani nevíš jak! A ještě větší radost mám, že se ti díky ní Kostičas se líbí o to víc! :)

      Vymazat
  6. Takového nadšení, no páni! :) Musím souhlasit s komentářem nade mnou, taky se mi moc líbí Tvůj styl recenzí. Ale teď už ke Kostičasovi.

    Přiznám se, že i přes nadšené ohlasy pořád váhám, jestli se do knihy pustit. Vypadá božsky (při poslední návštěvě knihkupectví jsem se s ní mazlila snad hodinu), ale nejsem si jistá, zda mi sedne to téma. Tvá recenze mě hodně nahlodala, ale ještě si to určitě nechám projít hlavou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :) Taky jsem se bála, že mi téma nesedne - ze začátku, ale pak jsem se do ní tak začetla, že jsem se nemohla odtrhnout :) Určitě ji zkus, i kdyby sis ji měla jen od někoho půjčit :)

      Vymazat
  7. Moc pěkná recenze! Kostičas jsem objevila díky zhruba třicetistránkové ukázce na stránkách Hostu a po jejím přečtení jsem měla jasno, že jestli si brzy neseženu zbylých čtyři sta padesát, tak se asi zblázním... Určitě tedy Samantě šanci dám a její další knížka mi rozhodně neunikne. (Už aby tu byla! ) ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :)) Moc mě to těší! Jak se kniha líbila? :)

      Vymazat