čtvrtek 23. ledna 2014

John Green - Hvězdy nám nepřály

Původně jsem tuto knihu nechtěla číst. Vlastně mě odradila hned první stránka. Ne že by mi témata o rakovině vadila, ale nijak zvlášť je nevyhledávám. A pak se objeví třeba film jako My Sister's Keeper a já ho začnu mít vážně ráda. A tak je to i s knihami. Člověk si tak nějak podvědomě začne vážit toho, že je zdravý. 
Když mi na facebooku už tolikrát různá nakladatelství svými příspěvky oznamovala, že si tuto knihu prostě nemůžu nechat ujít, a že už za pár měsíců bude zfilmovaná, řekla jsem si "No tak jo...". Překousla jsem první stránku, pak druhou, třetí a čtvrtou a najednou jsem byla v polovině... Díky tomu vám dnes můžu poskytnout recenzi na knihu Hvězdy nám nepřály (The Fault in Our Stars) od Johna Greena, kterou u nás vydalo nakladatelství Knižní klub a má 240 stran.


Pocity ihned po přečtení: To prostě není fér... (a utírám poslední slzu z tváře)



SMRT JE VEDLEJŠÍM ÚČINKEM RAKOVINY.

Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vypravěčskému talentu vyznívá velmi působivě.


John Green získal mimo jiné ceny Printz Medal, Printz Honor a Edgar Award, jeho knihy se vytrvale drží na žebříčku bestsellerů New York Times, dvakrát byl finalistou Knižní ceny LA Times.
Spolu se svým bratrem Hankem tvoří John polovinu Vlogbrothers (youtube.com/vlogbrothers), jednoho z nejpopulárnějších online videoprojektů na světě. John žije se svou manželkou a synem v Indianapolisu, stát Indiana.
[bux.cz]



Linie děje


Tak moc bych vám chtěla o této knize vyprávět, jenže bych na to musela použít všechny spoilery, které se mi v hlavě hromadí, třeba to jak... Ne, to nemůžu :) Nezlobte se, ale nejde to... 
Hvězdy nám nepřály je příběh o dvou mladých lidech, kteří se potýkají s rakovinou. Hazel Grace je silná dívka, která má metastázy na plicích a už dlouhou dobu s nimi bojuje. Augustus Waters je kluk, který má osmdesáti procentní šanci na přežití. Když se tito dva seznámí, není to láska na první pohled. Ani na druhý, ale to je na tom to úžasné. A to, že nás John Green posílá na cestu do Holandska je úžasnou třešničkou na dortu, která vše změní... 


Postavy

Hazel Grace je hlavní postavou, který celý příběh vypráví a zamiluje se do Augusta Waterse, kluka, kterého poprvé potká v podpůrné skupině. Dále se seznamujeme s Izákem, který trpí vzácnou rakovinou oka. Poznáváme rodiče Hazel i Augusta či otravného spisovatele Petera Van Houtena, který napsal Hazelinu oblíbenou knihu Císařský neduh, a jeho asistentku Lidewij Vliegenthart. 


Můj názor na knihu, postřehy a dojmy...

Knihu pokaždé nemůžeme hodnotit podle toho, jak nás nadchla. To prostě nejde. Z této knihy mi bylo od druhé půlky spíš smutno, a s důrazem jsem si říkala, že bych si měla pamatovat, abych byla každý den vděčná za to, že jsem zdravá. 
Psát recenzi na knihu, jako je tato se mi neskutečně příčí a proto je možné, že bude nejkratší, jakou jsem kdy napsala. Není to proto, že je tato kniha tak dokonalá, jak o ní píší ostatní, a jak doopravdy je. Ani to není proto, jaké ve mně zanechala pocity. Příčí se mi posuzovat příběh, jehož stránky ve mně vyvolaly tak silné emoce. I když by mi to jako recenzentovi vadit vlastně vůbec nemělo...
To, že jsem tento příběh ze začátku nechtěla číst mělo jeden hlavní důvod - a sice ten, že jsem si říkala, že to nemůže skončit jinak, než špatně. Jenže o tom ten příběh vlastně není. Není o nemoci. Není o rakovině. Je o dvou lidech, co jim hvězdy prostě nepřály. A je úžasný. Netvrdím, že by si měl knihu přečíst každý. Ti, co mají silné emoce by mi pak nadávali, co jsem jim to doporučila. Ale každopádně říkám, že tento příběh stojí za přečtení. Opravdu stojí! A mně se dotkl tak silně, že nejspíš budu potřebovat pár dní, abych ho vstřebala. Chci si ten pocit po přečtení pamatovat. 
Johnu Greenovi se povedla neskutečná věc... S touto jedinou knihou mi vlezl pod kůži, usídlil se v mé hlavě a já už teď přemýšlím, jestli se mám pustit i do Hledání Aljašky, nebo jestli si mám ponechat tu dokonalost tohoto příběhu, abych náhodou nebyla zklamaná... 


Filmová adaptace

Nevím, jak ostatní, ale po přečtení knihy nejspíš film až tak vidět nechci. Jeho verzi mám v hlavě. Bojím se, že mi tu dokonalou představu zkazí, ačkoliv fotografie zatím splňují mé požadavky. :) I Shailene se do role úžasně hodí... Tedy zatím, když jsem film ještě neviděla... :D Jen Augusta mám v hlavě trochu jinak. :) 


Quotes





  



Hodnocení:
5 hvězdiček z pěti




Pokud si tuto knihu po přečtení recenze toužíte pořídit domů, můžete si ji objednat přímo ZDE na stránkách bux.cz. 

Stefanie G.

9 komentářů:

  1. Já na tu knihu recenzy ani napsat nedokážu, jak moc mě dostala :D Já nerada čtu knihy, o kterých se všude mluví ale tahle je prostě b.o.ž.í.!! Recenzy si napsala dobře. Sice se mi v jedné části chtělo brečet, ale to je proto, že je to krásně napsané :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Jak jsem právě tu knížku dočetla, tak jsem dlouho přemýšlela, jak napsat recenzi na něco, co mě tak vzalo... Bylo to těžký, ale nakonec jsem byla celkem spokojená :) Tahle kniha se rozhodně zapsala na můj TOP list :)

      Vymazat
  2. Krásná recenze, opět úžasné citáty, co dodat :) Taky mě kniha dostala a vlastně jsem na ni recenzi nakonec napsat ani nedokázala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Citáty občas naladí na přečtení a snažím se, aby tak nějak aspoň trochu knihu vystihly :) Taková pochvala pak strašně moc potěší!

      Vymazat
  3. Krácná recenze... Hodně moc se mi taky líbí z knížky citát "bylo mi ctí, si od tebe nechat zlomit srdce." :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Těch citátů je tam strašně moc... Bylo pro mě těžké vybrat aspoň některé skvělé, navíc jsem je hledala ve čtečce, jak jsem knihu dočetla, tak to nebylo snadné :) U některých byly záložky, ale u některých ne, tak jsem klikala jak o život :D

      Vymazat
  4. Nádhera. Jak já si tuto knihu chci přečíst! Píšeš nádherně. Jsem na knihu zvědavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Určitě ji doporučuji! :)

      Vymazat
    2. Tak to je fajn. Brousím si na ní zuby už hooooodně dlouho a pořád nic.;-)

      Vymazat