pátek 26. prosince 2014

Kimberly McCreight - Případ Amelia (RC)

Amelia neskočila.
-Případ Amelia, str. 58



Konečně jsem měla čas dočíst skvělou knihu – Případ Amelia! Kéž bych na ni měla víc času! Rozhodně by si to tato kniha zasloužila!

Jeden z nejočekávanějších debutů loňského roku, který kritika přirovnává ke Zmizelé Gillian Flynnové. Ten den má Kate svou patnáctiletou dceru po vyučování vyzvednout. Když však (se zpožděním, jako obvykle) ke škole dorazí, je na místě už záchranka a policie. I oni jsou tu kvůli Amelii – Amelia totiž skočila ze střechy budovy… Několik týdnů po pohřbu se Kate vrací zpět k práci do advokátní kanceláře, když vtom jí přijde podivná zpráva z neznámého čísla, v níž se říká, že smrt Amelie nebyla sebevraždou. A Kate se rozhodne najít pravdu. Nejen o tom, co se doopravdy přihodilo, ale kdo její dcera vlastně ve skutečnosti byla.


Originální název: Reconstructing Amelia
Autor: Kimberly McCreigh
Díl v pořadí: -
Nakladatelství: Ikar
Překlad: Jana Kordíková
Počet stran: 408
Rok a měsíc vydání: 2014/11
Klíčová slova: thriller
Přibližný doporučený věk: 16+
BUX.cz: 299 Kč / online 249 Kč

Kimberly McCreigh původně vystudovala práva, aby krátce po nastoupení do první práce zjistila, že tohle nebude nic pro ni. V duchu to věděla vždycky, ale odmítala si to přiznat. Její skutečnou vášní totiž je psaní. Její první kniha Případ Amelia (Reconstructing Amelia) se stala New York Times bestsellerem a plánuje se filmová adaptace s Nicole Kidman v hlavní roli. [Databáze knih]

Střední škola, kluby a tajemství
Případ Amelia mě naprosto okouzlil svojí obálkou. Je prostě originální a nápaditá. O to víc mě zajímal příběh a anotace slibovala pořádnou záhadu. Musím říct, že mě nezklamala a navíc jsem musela o příběhu stále přemýšlet.
Příběh je vyprávěn velmi zajímavě. Začtete se do blogu gRaCeFULLY, který je zaměřen na střední školu kam Amelia chodí, a který přináší ty nejpikantnější klepy. Pak si přečtete pár esemesek, které si Amelia vyměňovala se záhadným klukem jménem Ben, následuje vyprávění zaměřené na Kate, Ameliinu matku, a na onen den, kdy se dozvěděla, že je její dcera mrtvá, a jako poslední následuje vyprávění z pohledu Amelie. Všechny čtyři styly se střídají, takže vás to vtáhne do příběhu ještě o něco víc. Navíc občas narazíte i na Ameliin status na Facebooku. Musím říct, že právě tento originální způsob mě zaujal hned jako první, když jsem knihu ze začátku jen prolistovala.
O to víc jsem byla nadšená z toho, jak je kniha čtivá. Kdybych na ni měla víc času, za dva dny ji mám přečtenou. Příběh ubíhá před očima a já se pokaždé těšila nejvíc na Ameliino vyprávění. Bylo zajímavé, jak si některé části vybavovala sama Kate a jak je popisovala její dcera.
Na co se ovšem musíte připravit, je spousta postav. Ať už se jedná o Ameliiny spolužačky, dívky ze školního klubu, které si říkají Straky, školní vedení, nebo o spolupracovníky z Katiiné práce. Postav je zde prostě moc. Ale každá je svým způsobem originální, a každá příběh určitým způsobem dotváří. Nejčastěji se budete stýkat s Ameliinou nejlepší kamarádkou Sylvií a dívkami ze Strak Dylan a Zadie. Obzvlášť tyto dvě budou mít na příběh velký vliv. A pak je tu Ben, kluk, se kterým se Amelia seznámila přes e-maily a esemesky.
Musím přiznat, že jsem nestačila zírat, jak je děj zamotaný. Pořád jsem musela jen myslet na to, kdo teda za všechno může? Kdo zavinil Ameliinu smrt? A od koho jí chodí ty rýpavé esemesky o jejím otci, kterého nikdy nepoznala? Je tu tolik linií, že byste se v nich mohli začít ztrácet, ale přece jen dávají smysl. A já si každý předhozený a nově představený drobeček skládačky užívala naplno.
Případ Amelia je jednoznačně neuvěřitelně poutavý příběh. Kimberly McCreigh si na něm dala záležet a vše promyslela do detailů. Každá postava má svou roli. Ať již očekávanou, či ne. Nejednou mě v závěru překvapila a nechala s otevřenou pusou a vykulenýma očima. Ale i přesto se mi některé chvíle zdály trošku přitažené za vlasy. Daly se mnohem více rozvést. I závěr jsem čekala kapánek jiný. Proto jsem se rozhodla pro čtyři hvězdičky místo pěti.
Hodně lidí tuto knihu přirovnává ke Zmizelé, já to potvrdit nemohu, protože jsem na ni zatím neměla čas, i když už ji mám doma. I přesto jsem si ale tento příběh moc užila a myslím si, že si jej užijí i ti, kteří mají rádi napínavé příběhy, plné zvratů a nečekaných konců. A nemusí to být jen dospělí, protože Amelia přece jen příběh vypráví ze středoškolského prostředí. Takže pokud hledáte něco jiného, originálního a neobyčejného, pusťte se do Případu Amelia! Určitě vás nezklame!

Hodnocení:
4 hvězdičky z pěti

Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství IKAR!

Stefanie G.

1 komentář:

  1. Pěkná recenze :) Jsem ráda, že jsem nějakou recenzi na tuhle knížku našla, protože jsem ji zrovna včera ulovila v knihovně a vůbec nevím, co od ní čekat :) Teď mám mnohem větší chuť se do ní pustit :)

    OdpovědětVymazat