úterý 16. prosince 2014

Předvánoční doporučení: New York v roce 1911 a Muzeum prazvláštních věcí


Slyšeli jste už o Muzeu prazvláštních věcí? Četli jste jej? Nebo ani jedno z toho? Pokud ne a zaujalo vás, mám pro vás něco, co by vás na přečtení tohoto románu mohlo navnadit. 
Fascinující příběh se totiž odehrává v New Yorku v roce 1911, kdy jej postihly dva obrovské požáry. Jako první lehly popelem textilní dílny, které si vyžádaly mnoho obětí a zapsaly se do historie jako Triangle Shirtwaist Factory Fire. Druhým byl požár nově vystavěného zábavního parku Dreamland. Autorka si dala velkou práci, aby atmosféru New Yorku v tomto roce i jeho katastrofami, zákoutími, zápory i klady vystihla co nejreálněji. Před psaním románu psala článek pro Los Angeles Times právě k výročí požáru Triangle Shirtwais Factory, který zahrnoval průzkum a shromažďování historických událostí. 

Románu se musí nechat, že je detailně rozepsaný. Pokud čtete pozorně, a nevadí vám rozvleklé popisování míst a děje, rozhodně si přijdete na své. Kniha je navíc velice zajímavě a neobvykle psaná. Je napůl vypravováním, které pro vás má Coralie, hlavní postava, anebo Ed, onen židovský mladík, kterého Coralie zahlédne nedaleko břehu řeky Hudson. Mimo to se ale toto jejich vyprávění mísí s klasickým vyprávěním bez "ich"formy. Zatím jsem na nic takového nenarazila, ale určitě je to zajímavý a originální způsob.



Nicméně toto není recenze. Na tu si ještě budete muset chvíli počkat. Sama knihu stále čtu, ale i přesto jsem se s vámi chtěla podělit o její zajímavý historický kontext. Průzkumem a nevšední tématikou by mohla hravě konkurovat knize Ve stínu černých ptáků. A to byl hlavní důvod, proč mě kniha tak zaujala. (Další byla jeho obálka.) To, že jsou popisy tehdejších událostí, ulic New Yorku, tehdejší sociální sféry a problematiky přistěhovalců a znetvořených lidí, popsány tak realisticky, jsem nevěděla. A jsem za to Alici Hoffmanové velmi vděčná. Donutila mě podívat se na obrázky a fotografie New Yorku z roku 1911, abych se ještě víc dostala do příběhu a pomohlo to... A jsou to právě fotografie a videa, o které se s vámi chci podělit... 

Snad se vám článek líbil! A pokud nevíte jakou knihu si přát pod stromeček, poohlédněte se po Muzeu prazvláštních věcí

Stefanie G.


Pro angličtináře a zájemce dvacetiminutový "dokument":








UKÁZKA Z KNIHY:




Zdroje:
Goodreads
http://www.ebay.com/itm/24x36-Vintage-Reproduction-Map-Peekskill-New-York-Westchester-County-1911-/200402089171
http://www.loc.gov/pictures/resource/pan.6a11998/?co=pan
http://stuffnobodycaresabout.com/2013/12/16/old-new-york-in-postcards-7-dreamland-coney-island-part-1/
http://stuffnobodycaresabout.com/2013/12/19/old-new-york-postcards-8-dreamland-coney-island-part-2/
http://www.westland.net/coneyisland/articles/dreamlandfire.htm
http://entertainmentdesigner.com/history-of-theme-parks/at-hells-gate-the-rise-and-fall-of-coney-islands-dreamland/
http://sherristravelingclassroom.com/2013/03/29/new-york-citys-most-haunted-neighborhood/
https://ephemeralnewyork.wordpress.com/tag/triangle-shirtwaist-fire/
http://kbeckert.weebly.com/timeline-of-us-history-1492-today.html

Žádné komentáře:

Okomentovat