středa 14. května 2014

Karolina Limrová - Kukačka (RC review)

"Žena je stejně důležitá jako obchod. Když nespokojená, horší než hořící vrt. Nejde uhasit a stojí moc moc dolar." 
- Dhakir Daher, Kukačka, str. 219

Vím, že mi to trvalo dlouho a rovnou se za to omlouvám, ale prostě mě zradil čas. Potřebovala bych, aby měl den aspoň o tři hodiny víc. Každopádně konečně vám přináším recenzi na naprosto úžasnou oddechovku od české autorky!

Sedmnáctiletá Marie žije na ulici a živí se, čím se dá – především krádežemi. Při jedné z nich je chycena, ale místo, aby byla předána policii, dostane na výběr. Když se bude vydávat za Pamelu Kingovou, dědičku sítě čerpacích stanic King Petroleum, získá bohatství, o jakém se jí ani nesnilo. Pokud odmítne, čeká ji život ve zdech důvěrně známého žaláře… Marie zvolí první možnost, aniž tuší, že Pamela byla zasnoubená s Aaronem Collinsem, mladým naftovým magnátem. Má jít o sňatek z rozumu, o obchod s jasně danými pravidly. Jenže Aaron je v soukromí úplně jiným mužem, něž o jakém Marie četla v novinách, a mladá dívka postupně zjišťuje, že se ocitla v pasti, ze které vede jen jedna cesta – a ta ji může stát život…


Originální název: Kukačka
Série: -
Autor: Karolina Limrová
Díl v pořadí: -
Nakladatelství: Ikar
Překlad: -
Počet stran: 568
Rok a měsíc vydání: 2014/01
Klíčová slova: romantika
Přibližná věková kategorie: 17+

Karolina Limrová několik let pracovala jako redaktorka Českého rozhlasu. Beletrii se začala věnovat coby autorka romantických, hororových a humoristických povídek s fantasy tematikou, které publikovala na populárních fan fiction webových stránkách. Dvě zrcadla jsou její knižní prvotinou. S manželem a dvěma dětmi žije v Hradci Králové. [Host]



Trošku delší oddechovka, u které se zasmějete
Na Kukačku jsem se dívala už nějakou dobu předtím, než mi ji doporučila Míša z Ikaru. Bohužel mám takové menší předsudky vůči českým autorům a málokdy se přemluvím k tomu, abych si jejich díla přečetla. Kukačka mě ale lákala svojí naprosto úžasnou obálkou, která se opravdu povedla. Když jsem se pak podívala na anotaci, říkala jsem si, že příběh bude dobrý. Nakonec jsem skončila ještě u ukázky, ta mě nakonec přesvědčila, abych se do této knihy pustila. Věřte mi, že mě nezklamala. A to i přesto, že je z edice do kabelky a má skoro šest set stran.
Marie Dobsonová je obyčejnou dívkou z ulice, která přežívá z krádeží, a kterou se jeden večer prostě jen usměje štěstí. Hned od začátku mi byla sympatická a neměla jsem s ní problém. Ano, byla krapet plačtivá, ale upřímně? Já bych byla taky, kdybych musela podstoupit všechno to, co si podstoupila ona – zapomenout na minulost, důvěřovat jen jedné jediné osobě, která byla schopná zbavit se své vlastní dcery ve prospěch ropné společnosti. (Na druhou stranu se vším souhlasila dobrovolně za vidinou peněz.) Navíc, je jí, probůh, teprve sedmnáct, to s člověkem taky občas zamává. :D
Můžete si myslet, že příběh tak trochu připomíná telenovelu, Dallas nebo Pretty Woman, pravdou je, že ano. Trošku je připomíná. Ale já byla s příběhem nadmíru spokojená. Byla to pro mě dlouhá, ale příjemná pohádka o Popelce v jiném světě. Prostě taková parádní oddechovka, pokud máte zrovna čas na čtení. Jednoznačným bonusem pro mě byly vtípky, které Karolina rozhodně uměla podat tak, abych se občas i nahlas zasmála. A to se mi nestává tak často!

Marie Dobsonová neboli Pamela Kingová
Jak už jsem se zmínila výše, hlavní hrdinkou je Marie Dobsonová, jejíž identita zaniká ve chvíli, kdy přistoupí na obchod s neznámou, ale velmi bohatou ženou, kterou měla v plánu okrást. Stává se z ní Pamela Kingová, dědička obrovské ropné společnosti King Petroleum. A ačkoliv se Marii zdá, že tato hra bude jednoduchá – prostě bude předstírat ztrátu paměti, jelikož opravdová Pamela podstoupila operaci mozku kvůli nádoru – není vše tak jednoduché, jak se to jeví. Helen, paní Kingová, totiž Marii zatajila hned několik důležitých informací, které jsou pak pro ni jako rána pěstí.

I přes mnoho postav přehledný děj
Karolina rozhodně nešetřila postavami a vytvořila hned děj postavený na třech liniích. První dvě se týkají Marie. Jedná se o její předchozí život, na který musí zapomenout a k němuž se vážou alespoň čtyři postavy – Mariina matka, nevlastní otec, Nate Soto – téměř Mariin milenec a Teo, překupník všeho možného a nejbližší Mariin přítel. Pak je tu její nový život, kde figuruje jako Pamela a s ním spojené nejbližší postavy a to především Aaron Collins, muž, se kterým byla Pam před svojí anamnézou zasnoubená. A páni, ten je opravdu úžasný! Do této linie patří i Aaronova rodina, Helen a Pamin otec Bob. Samozřejmě je tu i víc doplňujících postav, jako jsou hospodyně, bodyguardi a podobně, ale ani jednou jsem neměla problém s tím, že bych se v ději ztrácela.


"Už nikdy se neopovažuj udělat něco podobného! Nebo příští tělo, které najdou v popelnici, bude tvoje!"
- Helen Kingová, Kukačka, str.170

Styl psaní
Jak jsem se zmínila v odstavci věnovanému postavám v knize, tak trochu jsem nakousla i styl, kterým je kniha psaná. Karolina jde totiž s dobou a střídá psaní z pohledu dvou hlavních postav – Marie/Pam a Aarona. Není to tak, že by jim věnovala jednotlivé kapitoly, ale v jedné kapitole se setkají oba dva pohledy na určitou situaci. 
Pro mě je to příjemné čtení. Mám ráda, když se dozvím, jak to vidí i ta druhá postava. Já sama jsem tak psala dávno předtím, než se z toho stal boom, bohužel jsem neměla to štěstí dát o tom zavčas vědět světu. 

Postřehy, pocity a doporučení
Musím říct, že na to, že tuto knihu psala česká autorka, je příběh opravdu úžasný a promyšlený. Kapitoly jsou krátké a kniha je navíc celkem malá, takže vám stránky utíkají před očima, i když jich na vás čeká 568. Věřím, že tento počet může mnohé lidi odradit, ale osobně si myslím, že až se začtete, ani to nebudete vnímat. Navíc edice do kabelky má opravdu něco do sebe. Kniha se dá bez problému přepravovat a není ani tak těžká!
Co jsem opravdu ocenila, byly vtipné pasáže. Ty Karolina umí opravdu dobře napsat. Navíc mají i úžasné načasování. Ne jednou jsem vyprskla smíchy, až se na mě všichni, co byli v mé blízkosti, otočili. To se mi u knih téměř nestává.
Někomu se téma může zdát otřelé a nezáživné – aneb „Jak holka z ulice k penězům a ke štěstí přišla“. Ale já bych to tak neřekla. První polovinu vnímáte Mariin příběh z pohledu, kdy získává novou identitu, ale od poloviny jde všechno jinak, než jste si mysleli. Najednou se vše přetočí vzhůru nohama a vy se nestačíte divit.
I když knihu zatím jen vychvaluji, musím zmínit i některé mouchy, které se mi nelíbily. A ty jsou především na začátku. Ten je totiž až příliš rychlý. Najednou je Marie v autě a míří s neznámou ženou a chlapem s pistolí do velkého sídla, kde je jí předložena nabídka na osm miliard dolarů. Marie se moc dlouho nerozmýšlí a ihned kývá, i když předem nezná žádné důležité informace a detaily. A pak je tu to zázračné vyléčení Pamely Kingové. Já osobně si myslím, že když je člověk v kómatu, není lehké se pak zotavit jen tak. Ano, trvalo měsíc, než byla nová Pamela znovu funkční, ale několik lékařských detailů tam bylo až moc jednoduchých.
Jak bych tedy knihu na závěr shrnula? Určitě jako čtivou, pohodovou, vtipnou, občas napínavou a romantickou. Rozhodně z ní mám jen dobré pocity. Díky tomu mi nezbývá nic jiného, než vám ji doporučit! Rozhodně za přečtení stojí, a pokud máte rádi takové ty romantické příběhy s trochou napětí a mnoha nejistými zápletkami, Kukačku rozhodně oceníte! V případě, že jste na tom jako já a nemáte moc v oblibě novou českou beletrii (a vlastně ani tu starou), myslím, že vás Kukačka přesvědčí o tom, že byste jim občas měli dát šanci. Alespoň Karolina Limrová je podle mě jedna z těch současných autorek, které by klidně mohly konkurovat i autorkám v zahraničí! Já sama už se těším, až si přečtu její prvotinu, jelikož tento příběh mě na ni rozhodně navnadil, a doufám, že další její kniha bude alespoň tak skvělá jako tato.



Hodnocení:
4,5 hvězdičky z pěti

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství IKAR
Knihu si můžete koupit ZDE.

Stefanie G.




Anotace, obálka: Bux.cz
Ostatní obrázky: Chicago monthly parking, Casey was there, gettyimages

3 komentáře:

  1. Vypadá to docela dobře, když jsem knihu viděla poprvé, váhala jsem, ale tvoje recenze mě navnadila :) Myslím, že se po knize určitě podívám. Koneckonců, tyhle příběhy na styl Popelky jsou prostě milé, něco pro dušičku toužící po romantice :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že navnadila, tato kniha by si rozhodně zasloužila, aby o ní vědělo víc mladších čtenářek :) Mně se kniha moc líbila :) Prostě po dlouhé době takové pohodové čtení :) Určitě doporučuji, pokud máš takovéto knihy ráda!

      Vymazat
  2. Super kniha! Souhlasím, že začátek byl trochu uspěchaný, musela jsem se k němu vrátit, abych pochopila, jak se najednou hlavní hrdinka ocitla na místě Pamely. Skvěle jsem se začetla, mohu jen doporučit!

    OdpovědětVymazat