pondělí 8. února 2016

Victoria Aveyard - Rudá královna #1 - Rudá královna

"Není nic špatného na tom, když je někdo jiný."
- Rudá královna, str. 137


Opěvovaná Rudá královna se dostala i ke mně. Měla jsem ji v hledáčku již těsně po vydání a dokonce jsem se odhodlal i k jejímu anglickému originálu. Bohužel jsem na něj neměla čas a přečetla pouhé tři kapitoly, než jsem se dozvěděla, že CooBoo chystá překlad. Takže jsem si počkala a nadělila si ji na Vánoce. Jak se mi líbila? To zjistíte v recenzi!

Chudobou sužovaní Rudí jsou prostí občané žijící pod krutovládou Stříbrných, špičkových válečníků s božskými schopnostmi. Sedmnáctiletá Mare Barrowová patří mezi Rudé a bere to jako fakt, na kterém se nikdy nic nemůže změnit. Podaří se jí získat práci ve Stříbrném paláci, uprostřed těch, které z duše nenávidí. A rychle odhalí, že navzdory barvě své krve dostala do vínku také jednu vražednou schopnost. Takovou, která může ohrozit a svrhnout vládu Stříbrných. Ale se sílou je nebezpečné si zahrávat. Kdo může v tomto světě rozděleném krví vyhrát?


Originální název: Red Queen
Série: Red Queen
Autor: Victoria Aveyard
Díl v pořadí: 1.
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Alžběta Kalinová
Počet stran: 359
Rok vydání: 2015
Klíčová slova: Young Adult, dystopie
Přibližný doporučený věk: 15+


Je vaše krev rudá, nebo stříbrná?
O Rudé královně jste už určitě slyšeli. Už od minulého roku se o ní stále mluví a je velmi vychvalovaná. Velká propagace je zárukou toho, že se kniha dostane opravdu všude. Ale co na příběh říkám já?
Mare, dívka, která se snaží zachránit svého nejlepšího přítele před armádou, ale také dívka, která touží po svobodě. Naverbování ji také brzy čeká, tak jako všechny mladé Rudé, proto se rozhodne najít způsob, kterým by ochránila sebe i Kilorna. Jenže díky tomu ji osud zavede do paláce a tím se pro ni změní vše. Už není Mare, zlodějka, je z ní Marina, Stříbrná s rudou krví. Je nucena hrát královu a královninu hru, jinak o život přijde nejen ona, ale i její rodina. Výběr budoucí královny Stříbrných je v plném rozmachu a stejně tak i Šarlatová hlídka, odboj proti stříbrné nadvládě.
Dlouho mi trvalo, než jsem se do příběhu začetla. Přišel mi zdlouhavý a nezáživný a navíc hlavní hrdinka Mare mi byla dost nesympatická (a to i poté, co už jsem si příběh začala užívat). Victoria Aveyard jistě přišla s něčím zajímavým, ale za mě ne až tak originálním. Ocitla jsem se ve směsici Kostičasu, Hladových her a dalších z mnoha dystopických fantasy, které všichni dobře známe, s tím rozdílem, že se můžete rozloučit s otravným milostným trojúhelníkem – přichází totiž milostný čtyřúhelník!
Četla jsem a četla a vše se zdálo být v naprostém pořádku, dokonce jsem si vybrala i svůj „tým“ (Jste tým Edward nebo Jacob? Jste tým X nebo Y nebo dokonce Z??), jenže ve mně stále hlodal jakýsi pocit, že vše není tak, jak by mělo být. A ten přetrval až do konce.
Za co autorce musím udělat poklonu je druhá polovina knihy. Sice nebyla tak nepředvídatelná, vlastně jsem tušila, co přijde, ale vyvrcholení bylo prostě úžasné. Užila jsem si jej do posledního řádku. Victoria Aveyard píše poutavě a jsem zvědavá na pokračování, ale ne až tolik, že bych za něj někomu musela utrhnout ruku. Rudá královna za mně patří do té lepší půlky. Má propracovaný příběh, zajímavý konec, dívku, jejíž příběh se dá přirovnat k Popelce a určitý milostný nádech. Od druhého dílu ale budu očekávat víc akce a napětí a taky víc intrik. Možná by se hodilo i vyprávění z pohledu více osob. (A taky mapu, prosím!) Ale to už bych asi chtěla moc. :)
Poslední poznámka, na kterou nesmím zapomenout, je věnována korektuře knihy a překladu – ten je opravdu působivý a líbil se mi. Na pár překladů jmen a schopností se ze zvědavosti podívám do originálu, ale musím říct, že jsem jako čtenář byla moc spokojená. Podobně skvěle přeložené knihy mívá například nakladatelství Host. I přes tuto moji spokojenost je tu ALE – v závěrečné části se objevuje mnoho překlepů (on udělala, on zavrčela, ona udělal apod.)! Je to opravdu rušivé a v těch nejnapínavějších chvílích to bylo vážně k vzteku. Pak už jsem se soustředila jen na to, kde je jaká chyba a příběh mi tak nějak proklouzl mezi prsty, že jsem si jej nemohla ani pořádně užít. 
Závěrem? Rudá královna ve mně nezanechala příliš nadšené pocity, jak jsem očekávala (a to jsem její recenzi odložila, abych si utřídila myšlenky), ale ani mě nezklamala. Rozhodně patří mezi nadprůměrné knihy a jako autorčin debut je to hezká práce, určitě stojí za přečtení. Bez delšího rozmýšlení zůstávám u hodnocení 4* a budu se těšit na další díl!

Hodnocení:


Stefanie G.

2 komentáře:

  1. toto je už třetí recenze co dnes čtu. Jedna byla průměr, druhá negativní a tato vcelku pozitivní. Tak já nevim teda..:D Ale už ji mám doma, tak uvidíme:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za přečtení určitě stojí, ale raději nic neočekávat :D

      Vymazat