pátek 19. září 2014

Tammara Webber - Breakable

"But I wasn't fine. I was anything but fine. That night had shattered me. I'd walled myself in to keep from breaking further, but no defense will protect you from every possible pain. I was still just as breakable as everyone else - the girl in my arms included. But I could hope. And I could love. And maybe, I could heal."
- Breakable, str. 342


Po přečtení Easy? jsem byla opravdu nadšená a kniha se zařadila mezi mé oblíbené. Když jsem se pak dozvěděla, že Tammara chystá i Landonův/Lucasův pohled na to, co se odehrálo a navíc i jeho minulost, mé nadšení mnohonásobně stouplo.

Název: Breakable
Série: Easy?
Autor: Tammara Webber
Díl v pořadí: prequel
Nakladatelství: Berkley (Penguin Group)
Počet stran: 360
Rok a měsíc vydání: 2014/05
Klíčová slova: NA, romantika, drama
Přibližný doporučený věk: 17+




He was lost and alone. Then he found her.
And the future seemed more fragile than ever.

As a child, Landon Lucas Maxfield believed his life was perfect and looked forward to a future filled with promise — until tragedy tore his family apart and made him doubt everything he ever believed.
All he wanted was to leave the past behind. When he met Jacqueline Wallace, his desire to be everything she needed came so easy…
As easy as it could be for a man who learned that the soul is breakable and that everything you hoped for could be ripped away in a heartbeat.

***

Byl ztracený a sám. Pak našel ji.
A budoucnost se zdála ještě křehčí než kdykoliv předtím.

 Landon Lucas Maxfiel jako dítě věřil, že je jeho život perfektní a těšil se na budoucnost naplněnou slibem – do té doby, než se stala ta tragédie, která jeho rodinu navždy poznamenala a donutila ho pochybovat o všev, v co kdy věřil.
Vše co chtěl, bylo nechat svoji minulost za sebou. Když potkal Jacqueline Wallacovou, jeho touha být vším, čím potřebovala, přišla tak snadno…

Tak jednoduché, jak to jen pro muže, který se naučil, že je duše křehká a všechno, může být, až vše, v co jste doufali, může být zničeno jediným úderem srdce.


První zálibou a láskou Tammary Webber bylo čtení a krátce na to, se k němu připojilo i psaní. Sama říká, že jejím první příběh z dětství byl o ztraceném medvídkovi. Na střední škole psala smutnou romantickou poezii a v devatenácti sepsala svůj první román, kde provedla řádný výzkum Vikingů – ten ale bohužel omylem skončil ve chřtánech skartovačky, když byla v práci.
Než se stala spisovatelkou, pracovala jako studijní poradkyně, lektorka ekonomie, vedoucí pracovnice planetária, slečna v call centru na radiologii a taky jako nejsvětlejší osoba, která kdy pracovala v soláriu.
Je beznadějná romantička, která miluje romány se šťastným koncem, protože ve skutečném životě tolik šťastných konců není.
Vdala se za svého přítele ze střední školy, Paula a je matkou tří dospělých dětí a čtyř dětinských koček. V současné době bydlí v Texasu a pracuje na nové knize. 
[Zadní obálka knihy, Amazon, rozhovor s Tam v interview i komunikace na Twitteru.]

Minulost a přítomnost
Nejspíš téměř každý, kdo četl Easy, se zamiloval do Landona Lucase Maxfielda. A není proto divu, že stejně jako vy, jsem toužila přečíst si příběh z jeho pohledu. Když se mi tato příležitost konečně naskytla, byla jsem nadšená. Každou stránku ze začátku jsem hltala. Příběh totiž není jen o samotném Easy? z pohledu Lucase. Je tam i kus jeho minulosti, která rozhodně stojí za přečtení. Nejspíš bych brala jen tuto část a tu s Jacqueline bych prostě jen zmínila na závěr. Proč? Protože v této části mi už Lucas opravdu začal připadat jako stalker. Občas přece jen nemusíme o příběhu vědět vše.
Každopádně, abych vám příběh přiblížila, na začátku vás ihned zaujme nadepsání podkapitoly – Landon, když otočíte stránku, uvidíte odstavec oddělený jménem Lucas. Jde vlastně o téměř dvě rozdílné postavy a Lucas po čase vysvětluje, proč se uchýlil ke svému druhému jménu a na to první chtěl zapomenout.
Landon prožíval rebelské období, kvůli neštěstí které ho potkalo. Snažil se překonávat prázdnotu všemi možnými prostředky – tetování, piercingy, alkohol, kouření, agrese. Můžu říct, že některé části mi přišly vulgárnější a drsnější než bylo Easy? Není to myšleno nijak zle, ale je potřeba s tím počítat.
A pak tu byl Lucasův příběh, kdy se snažil na toto období zapomenout. Začít znovu. A pak se mu do života připlete Jacqueline a on se do ní zakouká, i když s ní nikdy nepromluvil ani slovo, i když jej ona sama přehlíží a neví o něm. Pozoruje ji, maluje ji a snaží se být na stejných místech, jako ona. Když pak přijde ona osudná Jacquelinina noc, má příležitost vstoupit jí do života.
Pokud jste už Easy? četli, víte, jak tato část příběhu dopadne. Mnohem zajímavější je proto Landonův příběh z minulosti. 

Postavy, které znáte i neznáte
Samozřejmě, že setkáte s Jacquelininou potrhlou nejlepší kamarádkou, jejím hloupým expřítelem Kennedym, násilníkem Buckem a jinými postavami, kterých bylo Easy? plné. Ale také poznáte blíže rodinu pana Hellera i úplně nové osobnosti, které Landona provázeli celé jeho mládí, než nastoupil na vysokou školu. A že jich je! Jako příklad můžu uvést jeho nejlepšího kamaráda Boyce, který byl ze začátku jeho nepřítel. Nebo jeho lásku ze střední Melody.

"You are the man of the house while I'm gone. Take care of your mother."
- Breakable, str.323

Angličtina
Musím se přiznat, že pro mě byla angličtina ze začátku trošku náročnější. Hromada nových slovíček, výrazů, až se mi motala hlava. Ale pak jsem se začetla a už to šlo dobře. Tudíž anglickou verzi doporučuji spíše těm, kteří už v angličtině nějakou dobu čtou. Ale kdo ví... Možná se najdou i tací, kteří vám řeknou, že jim angličtina Tammary Webber přišla v pohodě.

Postřehy, pocity a doporučení
Easy? je pro mě úžasná kniha plná emocí a přitažlivosti. Těšila jsem se, že Breakable bude podobné, jenže jsem se mýlila. Mýlila jsem se v té části, kterou vám bude vyprávět právě Lucas. Bylo to zdlouhavé, nic neříkající. Příběh je téměř autentický až na pár výjimek, kdy jede Lucas domů za otcem a podobně. Občas jsem se začetla víc, někdy méně, a ano, některé části jsem si pamatovala tak dobře, že jsem je přeskočila. 
Naopak chvíle, kdy bylo vyprávění Landonovo, jsem si užívala naplno. Hltala jsem každou kapitolu. Jeho minulost byla bolestivá, plná chvil "poprvé", nových známostí, přátel a nepřátel. Užívala jsem si pozorování jeho vývoje v toho dospělého muže, kterého jsem znala z Easy? Navíc musím říct, že jsem si jej snad oblíbila i mnohem víc, než předtím. I přes to, že byl plný temnoty, zahořklosti, bolesti a dalších pocitů. Bavil mě, smála jsem se, když žertoval s Boycem, mračila se, když ho Melody nechala. 
Jaký pocit jsem z Breakable měla? Těžko říct... Pořád ještě nevím, jestli se mi kniha líbila, nebo je takový lehký nadprůměr. Kdyby šlo jen o Landonovu část, ohodnotila bych ji jednoznačně čtyřmi a půl hvězdičkami, ale Easy verze dva se mi prostě nelíbila. Lucas mi najednou připadal jako otravný stalker, který chodil za Jacqueline (na které z tohoto pohledu nebylo nic zajímavého), jako pejsek. (Skoro jakoby slintal pokaždé, když si ho náhodou všimla.) Víc se mi líbil ten "rebel" Landon, který se s ničím nepáral, na nikom a ničem mu pořádně nezáleželo - i když to taky nebyla tak úplně pravda. 
Je těžké říct vám: "Jděte a přečtěte si tuto knihu, je stejně dobrá jako Easy?" Ono to tak není. Alespoň pro mě ne. Možná ti, kterým se Easy? nelíbilo najdou něco na Landonově příběhu. Ani já sama nemůžu říct, že i když se vám Easy? líbilo, Breakable se vám líbit nebude. Je mnoho fanoušků této série, kteří byli nadšení jak z Easy?, tak z Breakable. 
Jediné doporučení, které vám můžu dát je, abyste si knihu zkusili přečíst (pokud jste zvyklí číst v angličtině, pokud jste začátečníci, asi to nebude nic moc). Zkuste jí dát šanci. Třeba vás překvapí. A třeba z ní budete o moc nadšenější, než já.
Knihu hodnotím i přes to všechno čtyřmi hvězdičkami (především díky Landonovu vyprávění).

Playlist




Hodnocení:
4 hvězdičky z pěti (přidala jsem půl hvězdičky za Landonovu část vyprávění)

Knihu lze zakoupit na internetových stránkách knihkupectví LIBRIS.
Za recenzní výtisk velmi děkuji knihkupectví LIBRIS!

http://stefanie-g-books.blogspot.cz/2014/08/tammara-webber-easy.html

Stefanie G.


Obálka a anotace: Libris

6 komentářů:

  1. Zní to zajímavě, ale není to asi knížka pro mě. :)

    Nechci si tu dělat nějakou reklamu já jen že začínám ode dneška s blogem tak mě tak napadlo, když by sis udělala čas, tak se kouknout na ten můj.

    http://fantasy-bs.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Veľká škoda, že nie je preložená. :) Znie super.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezká recenze, Stefanie. Opravdu moc. Zaujalo mě, že čteš v angličtině. A proto by mne zajímalo, jaké knihy v angličtině bys mi doporučila, když jsem začátečník? Zajímalo by mě, jaké knihy se Ti četli dobře a jaké ne....děkuji moc předem za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Je těžké psát recenze na knihy, které úplně nenadchnou, ale nejsou až tak špatné :) Uf :D To je těžké :) Každému sedne něco jiného :) Já měla angličtinu tak nějak vždycky ráda, sama jsem si překládala texty písniček a pak jsem si řekla, proč nezkusit knihu... Narazila jsem na Avalon High od Meg Cabot a to byla moje první kniha, kterou jsem v angličtině přečetla, nebyla nejlehčí, ale dalo se to :) Jinak lehká mi přišla kniha Fallen too far od Abbi Glines nebo Speak od Lauren Hlase Anderson... Ale opravdu je to individuální :) Něco někomu přijde jednoduché a pak je to pro jiného těžké... Zkus se zeptat Kath z World of Books, ta má anglické knihy v malíku, určitě dobře doporučí :)

      Vymazat
  4. Jak já si přeju, aby byla tato kniha přeložena! :D Protože Easy? bylo naprosto úžasné a věřím, že vyprávění z Lucasova pohledu by mě nezklamalo. Být Jotou, neváhala bych s vydáním Breakable. :D

    OdpovědětVymazat