sobota 27. září 2014

Ann Brasharesová - Tady a teď (RC)

Formulace dvanáctého pravidla je svým způsobem geniální. Neříká, že se nemůžete dát dohromady se současníky, ačkoliv je to samozřejmě zakázáno. Neříká, že se nesmíte líbat, držet za ruce nebo mít rovnou sex (což je z mnoha důvodů nepředstavitelné). Takové zákazy se dají různě obejít. Místo toho říká, že si nesmíte být se současníky blízcí. V tom je ten háček. Blízcí.
- Tady a teď, str. 46

Poté, co jsem dočetla úžasnou knihu z Egmontu Včera tě budu milovat a následně jsem narazila na další s podobnou tématikou, byla jsem nadšená. Anotace Tady a teď mě zaujala natolik, že jsem věděla, že jí musím dát šanci. Řekněme, že jsem měla velké oči.

Sedmnáctiletá Prenna se přistěhovala do New Yorku, když jí bylo dvanáct. Nepochází však z jiné země, ale z jiné doby - z budoucnosti, v níž nemoc přenášená komáry zmutuje ve smrtící pandemii, která zabije stamiliony lidí a obrátí celý svět v ruiny. Všichni, kdo unikli z budoucnosti do současnosti, musejí dodržovat přísná pravidla: nikdy nesmějí prozradit, odkud pocházejí, nikdy nesmějí zasáhnout do dějin a nikdy se nesmějí sblížit s nikým mimo svou komunitu. Prenna poslušně dodržuje, co jí bylo nařízeno, a věří, že tím může předejít nemoci, která má jednoho dne začít pustošit Zemi. Ale všechno se změní, když se Prenna zamiluje do Ethana Jarvese. Román Tady a teď od Ann Brasharesové, autorky úspěšné a nezapomenutelné teenagerské série Sesterstvo putovních kalhot, je napínavý, děsivý, dojímavý i očistný zároveň. Je to kniha, kterou si musíte letos přečíst.

Dodržuj pravidla. Pamatuj, co se stalo. Nikdy se nezamiluj.

Originální název: The Here and Now
Série: -
Autor: Ann Brashares
Díl v pořadí: -
Nakladatelství: Egmont
Překlad: Jana Zejmanová
Počet stran: 216
Rok a měsíc vydání: 2014/09
Klíčová slova: YA, romantika, sci-fi/fantasy
Přibližný doporučený věk: 14+
KNIHCENTRUM: 329 Kč / online 250 Kč

Ann Brashares vyrůstala v Chevy Chase v Marylandu společně se svými třemi bratry. Začala studovat filozofii na kolumbijské univerzitě v New Yorku. Čekala, že bude pokračovat ve studiích na fakultě, na rok však odešla ze školy a začala si vydělávat jako spisovatelka, protože doufala, že získá potřebné peníze na školu. Zamilovala si svoji práci natolik, že už se nikdy na fakultu nevrátila. Místo toho zůstala několik let v New Yorku a dosud pracuje jako spisovatelka. Její první román "Sesterstvo putovních kalhot", který vydala v roce 2001, se stal světovým bestsellerem a byl i zfilmován. Vydala také dvě pokračování knihy s názvem "Druhé léto sesterstva" a "Holky v kalhotách". Je matkou tří dětí. [Spisovatelé.cz]


Minulost, současnost a budoucnost
Co kdybyste věděli, co se bude odehrávat v budoucnosti? Co kdybyste věděli, že svět bude napaden smrtelnou nemocí? A co kdybyste uměli cestovat časem? Pokusili byste se budoucnost změnit?
To jsou hlavní myšlenky knihy Tady a teď. Z budoucnosti přicestuje celá komunita lidí, kteří utekli Krvavé nemoci přenášenou komáry. Ovšem nic není jen tak a oni své tajemství musí před současnými lidmi střežit a dodržovat daná pravidla.
Hlavní hrdinkou je Prenna, sedmnáctiletá dívka, která stejně jako ostatní z komunity chodí na veřejnou střední školu. A stejně jako ostatní i ona dodržuje pravidla. Ale všechno komplikuje Ethan. Její soused z hodin matiky. Ví, že je do něj zakoukaná a ví, že by neměla být. Jenže on jí dává ty srandovní přezdívky a vždy se k ní chová mile, občas ji schválně vytáčí a dráždí. Pravidla sice zakazují udržovat se současníky blízký vztah, ale neříkají nic o tom, že si nesmějí dělat kamarády.
Vše se zamotá ve chvíli, kdy Ethan Prenně vyřídí vzkaz od Bena Kenobiho, tak mu říká Ethan a je to bezdomovec, kterému s Prennou občas podstrčili nějaké to jídlo a prohodili s ním pár slov. Chce s ní mluvit.
Prenna se dozví, že vše, co jim rada tvrdí není až tak úplně pravda a že sedmnáctý květen je ten nejdůležitější den v současných dějinách, a že je zapotřebí jeho průběh změnit. Ben Kenobi je totiž cestovatel stejně jako Prenna. A nejen to, skrývá také nečekané tajemství.
Tím se dávají věci do pohybu. Prenna a Ethan jsou jediní, kteří se můžou a chtějí postarat o to, aby Krvavá nemoc znovu nezabíjela, a aby se budoucnost změnila.
Postav je v knize poměrně dost, ale neměla jsem problém v jejich orientaci. Často se setkáte s vůdcem Robertem, kterého Prenna nemůže vystát, Cynthií, jeho pomocnicí, Prenninou jedinou kamarádkou Katherine, nebo s Monou, která je jednou z klíčových postav pro budoucnost.
Řekněme, že první polovinou knihy jsem byla téměř nadšená. Byla neobvyklá, zajímavá, občas jsem se dozvěděla nečekané informace. Anniny úvahy o budoucnosti, kde roznášejí smrtelnou nemoc komáři, byly šokující a možná ani ne tak daleko od pravdy. Všichni přece jen známe všechny možné katastrofické scénáře.
Jenže pak přišla druhá polovina knihy, kdy jsem při čtení začínala trpět. Z Prenny se stala láskou praštěná čtrnáctiletá puberťačka a z Ethana nadržený puberťák. Když se schylovalo k největší akci, kdy ti dva měli vymýšlet různé plány a souvislosti, hráli karty, povalovali se na pláži a chodili nakupovat. To jako vážně? – ptala jsem se sama sebe. Bohužel ano... Ale to nebylo vše. Nejvíc mě rozčilovalo Ethanovo naléhání na to, že s Prennou chce za každou cenu spát, a že by mu udělalo největší radost, kdyby ji měl "celou". Bylo to jeho přání, kdyby měl náhodou další den zemřít. Navíc Prennu takovéto „vyznání lásky“ vždy naprosto dojalo, což jsem nechápala.
Ano, byly zde části, kdy jsem obdivovala Anninu nápaditost a představivost, i části, které se mi líbily. Jenže jak jsem byla knihou ze začátku nadšená, tak ke konci jsem jí začala být víc a víc znechucenáNastávaly nesmyslné scénáře, které byly urychlené anebo zbytečné. 
Příběh originální námět, jen ho Ann měla trošku víc a lépe rozpracovat a ubrat na těch přehnaných pubertálních konverzacích mezi Prennou a Ethanem. Nevím, jestli Ann takhle psala i Putovní kalhoty, protože jsem je nečetla, ale upřímně doufám, že ne.
Každopádně, i přes tyto nedostatky knihu musím doporučit všem dospívajícím dívkám, které si rády přečtou romantický příběh s nějakou tou akčnější zápletkou. Věřím, že má čtrnáctiletá neteř by byla z knihy naprosto unesená (stejně jako mé mladší já), protože přesně splňuje její požadavky. Takže pokud hledáte dárek pro mladší sestru nebo dceru v takovémto věku, myslím, že se výběrem nespletete.

Hodnocení:
3 hvězdičky z pěti


Za recenzní výtisk velmi děkuji Knihcentru!

Stefanie G.

4 komentáře:

  1. Právě jsem dnes na tuto knihu narazila a rozhodně si ji chci přečíst! Díky za Tvou recenzi! ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Po knize už jsem koukala. Já fakt nesnáším hrdiny ála zamilované blbečky. Tak nevím nevím, ale rozhodně se na knihu kouknu, už jenom proto, abych měla co zkritizovat :D

    OdpovědětVymazat
  3. Na knžku jsi mě hodně nalákala! :-) Doufám, že se objeví v knihovně :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, nominovala jsem tě v rámci Liebster Blog Award. Když se ti bude chtít, budu ráda, když odpovíš :) http://fototerarium.blogspot.cz/2014/09/tag-liebster-blog-awards.html

    OdpovědětVymazat