neděle 20. července 2014

Lisa McMann - Lovkyně snů #1 - Procitnutí





NÁZEV: Lovkyně snů #1 - Procitnutí
SÉRIE: Lovkyně snů
AUTOR(KA): Lisa McMann
NAKLADATELSTVÍ: Fragment
ROK VYDÁNÍ: 2011
POČET STRAN: 215
PŘEKLAD: Čeněk Matocha
ŽÁNR: fantasy, sny, romantika

HODNOCENÍ: 3,5/5



Sedmnáctiletou Janie už nebaví, že se stále propadá ostatním lidem do snů, zejména pokud ten, komu se zdají, někam padá, ocitá se na veřejnosti nahý nebo sní o svých erotických tužbách. Janie se nemůže nikomu svěřit - neuvěřili by jí a mysleli by si, že je blázen. A tak žije se svou schopností jako s nechtěným prokletím, které neumí ovládat. Pak se jednou propadne do noční můry, z níž jí ztuhne krev v žilách. Poprvé není v něčí zvrácené duši jen pozorovatelem, ale i účastníkem...


*ZAJÍMAVÝ NÁPAD*
Lovkyně snů mě zaujala už kdysi. Nápad byl neobvyklý a zajímavý. Zajímalo mě, jak se autorka s nápadem poprala. Jak moc jej oživila. Jak moc jej propracovala. Přece jen moc často nenarazíme na téma, kde se hlavní hrdinka propadá do spánku s ostatními lidmi v okolí a ocitá se v jejich snech. 
Navíc je tu pak ta zápletka s drogami, která celý příběh trošku zamotá. Stejně jako stará paní v pečovatelském domě, kde hlavní hrdinka Janie pracuje.
Bohužel jsem před tímto příběhem četla také Děsivé splynutí a příběhy se mi trochu prolínaly. Ano, hodně z vás by mohlo namítat, že se hrdinka Děsivého splynutí musela dotýkat předmětu patřící jiné osoby a pak se promítla do současnosti. To všechno vím. Ale i přes to, mi příběhy přišly něčím podobné. 

*JEDNODUCHOST PŘÍBĚHU*
S lítostí také, i přes mnoho kladných recenzí, musím přiznat, že mi příběh přišel až příliš jednoduchý a urychlený. A to především co se romantické části týče. Autorka se moc nepředvedla. Hodně pasáží šlo víc natáhnout, udělat je napínavější a zajímavější pro čtenáře. 
Problém mi také dělaly ty občas přespříliš krátké věty navazující na sebe. I když je příběh určen středoškolským čtenářkám, některé věty jsou jako pro dítě na základní škole: Dnes je moc unavená. Má moc velký hlad. Už se probudil. Strkají do něj. Carrie zajiskří oči. Janie si mne oči.

*POSTAVY*

Postav v příběhu není tolik. Dají se zapamatovat celkem snadno. Hlavní hrdinkou je Janie, která má nejlepší kamarádku Carrie. Ta se zamilovala do kluka, který je o šest let starší a jemenuje se Stu. Pak je tu taky ta otravná a namyšlená Melinda, která patří do zbohatlických vrstev a která, jak se zdá, je na holky. Ale to ví jen Janie. Nakonec, další důležitou postavou je Cabel, kluk s tajemnými sny, zlou minulostí a taky kluk, do kterého se Janie chtě nechtě zakouká.

*NA ZÁVĚR*
Jsem z knihy tak trochu zklamaná, ale asi jsem neměla věřit tomu, že by se příběh dal rozvést do hloubky na 215 stranách s řádkováním 1,5. Moje chyba. Stejně jako to, že jsem si knihu měla přečíst už dávno, když byla vydaná. Nejspíš by se mi líbila víc. 
Mladším holkám se jistě příběh bude líbit, jelikož má vše potřebné - drama, praštěnou nejlepší kamarádku, hezkého kluka, romantiku, záhady, tajemno, napětí, nečekaný zvrat i "detektivní zápletku" na závěr. 
Proč se tedy příběh nelíbil mně? Dopředu jsem věděla, jak skončí, co se odehraje. Byl na mě moc jednoduchý. I přes to jsem ale zvědavá na další díl! Chtěla bych vědět, jak se autorka s takovým nápadem vypořádala a jestli se mi druhý díl bude líbit víc.

Moc děkuji paní Svačinové z nakladatelství Fragment, že mi pomohla sérii sehnat! Moc si toho vážím!

Stefanie G.

4 komentáře:

  1. Série by mohla být vážně zajímavá :)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem všechny a moc se mi líbily. Máš pravdu, často byl děj zbytečně urychlený, to je ale možná hlavní důvod, proč se knížka čte sama. Nebyla jedna z nejlepších, co jsem kdy četla, za to byla jedna z nejzajímavějších. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápad je originální, to jo, ale pořád jsem se nedokopala ke čtení dalšího dílu :( Snad se to změní :) Než zapomenu, o čem byl ten první :D

      Vymazat