neděle 20. července 2014

Léto s nakladatelstvím Jota - Projekt Čistý - 1. část: "Znáte Čistého?"


Tak mám potvrzeno, že mé Léto s nakladatelstvím Jota je oficiálně Léto s YA v rámci Joty! Mám z toho velkou radost a moc děkuji! :) Jelikož mi Čistý došel předčasně a já mu dávám na úkor jiných knih tak trochu přednost, jsem se dnes rozhodla, že pro vás připravím první část projektu Léto s nakladatelstvím Jota - Projekt Čistý! Už znáte projekt Easy?, takže ti, co ho pilně sledují budou vědět, co je čeká. :) 
Pro ty, kteří narazili na článek poprvé - toto je úvodní část projektu, kde vás jen seznámím s knihou, dále pak budu pokračovat buď hodnocením, které má kniha od čtenářů a jiných autorů na Goodreads nebo nějakým tím rozhovorem. :) 
Krásnou neděli přeje vaše
Stefanie G.






Název: Čistý
Série: Pure
Autor: Julianna Baggott
Překladatel: Naďa Funioková
Díl v pořadí: 1.
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 528
Rok a měsíc vydání: 2014/06
Klíčová slova: dystopie, romantika
Přibližný doporučený věk: 15+
Jota: 378 Kč / online 302 Kč



Anotace:
Pressia si toho z Explozí ani ze života Předtím moc nepamatuje. Přespává ukrytá ve skříňce v ruinách starého holičství, kde žije se svým dědečkem, a myslí na to všechno, co je pro ni nenávratně ztraceno – jak ze světa zábavních parků, kin, narozeninových oslav, tatínků a maminek zbyl jen popel a prach, jizvy, trvalé popáleniny a zdeformovaná lidská těla. Jenže teď, když dospěla do věku, kdy se musí všichni hlásit k milici, kde z nich buď vycvičí vojáky, nebo je, jsou-li příliš postižení a slabí, využijí jako živé cíle, už Pressia nemůže dál předstírat, že je malé dítě. A rozhodne se pro útěk.
Existují ovšem i takoví, kteří apokalypsu přečkali bez postižení. Čistí. Přežívají v bezpečném úkrytu za zdmi Dómu, který chrání jejich zdravá, uměle zdokonalovaná těla. Jenže Partridge, jehož otec je jedním z nejvlivnějších lidí v Dómu, si připadá izolovaný a osamělý. Jiný. I jeho trápí pocit ztráty – možná proto, že se jeho rodina rozpadla, otec je emocionálně odtažitý, bratr spáchal sebevraždu a matce se do tohoto útočiště vůbec dostat nepodařilo. Nebo za to snad může jeho klaustrofobie: pocit, že tenhle Dóm se stává kolébkou mimořádně bezohledného režimu. Takže když z jedné nechtěně prohozené poznámky vyvodí, že jeho matka možná stále ještě žije, rozhodne se Partridge dát svůj život v sázku a uprchnout z Dómu, aby ji našel.

1 komentář: