středa 23. července 2014

Jamie McGuire - Červený vrch (RC)

"Každý, kdo to považoval za nemožné, byl jen ve stadiu popírání. Při té technice, kterou máme k dispozici - jak dlouho se mluví o zombiích? Začalo se s tím, když jsme ještě nebyli na světě. Já to pochopil vloni na podzim, když se den dva mluvilo o útočících lidech, a pak už o tom najednou nebylo slyšet. Je mi jedno, z čeho všeho se dá udělat pěna do koupele... nevěřím, že existuje droga, která by mě dostala do takovýho rauše, abych někomu okousal obličej."
- Skeeter, Červený vrch, str. 72

Po Učiněné a Krásné katastrofě jsem se na Red Hill vážně moc těšila. Nemohla jsem se dočkat, až ho budu mít doma a začtu se do něj. Kniha mě nezklamala a vy si dnes můžete přečíst recenzi na tuto překvapivou knihu. 

JAK SE ZACHOVAT, KDYŽ TEN, PRO KOHO BYSTE POLOŽILI ŽIVOT, VÁM O NĚJ ZAČNE USILOVAT?

Scarlet je rozvedená, pětatřicetiletá matka dvou dcer a pracuje jako rentgenová laborantka. Je pátek odpoledne a má službu v nemocnici, dcery poslala na víkend za otcem. Na příjem přivážejí umírající, ošklivě pokousanou a vyhublou dívku, a její rentgenový snímek prozrazuje to, o čem se v lékařských kruzích s hrůzou již pár dnů hovoří.
Z Evropy se šíří záhadný virus a svět je zachvácen pandemií, která postupuje neuvěřitelně rychle. Projevuje se nesnesitelnou bolestí břicha a bleskovým úbytkem váhy, a pak už je jen smrt. Mrtví však nenacházejí klid, ale mění se v šouravé zombie, a hledají, čím by ukojili svůj neutišitelný hlad. Vábí je lidské maso a lačně se na ně vrhají. Jedinou obranou živých je rychlost a zásah do mozku zombie.
Scarlet se upne k tomu, aby zachránila své dcery za každou cenu. Musí je odvézt na jediné bezpečné místo k přežití, které zná. Na ranč Červený vrch.

Originální název: Red Hill
Série: -
Autor: Jamie McGuire
Díl v pořadí: -
Nakladatelství: Fortuna Libri
Překlad: Jana Pacnerová
Počet stran: 328
Rok a měsíc vydání: 2014/06
Klíčová slova: thriller, zombie, sci-fi/fantasy
Přibližný doporučený věk: 18+
Neoluxor: 299 Kč / online 269 Kč



Jamie McGuire je autorka bestsellerů Učiněná katastrofa, Krásná katastrofa a trilogie Prozřetelnost. Spolu s manželem Jeffem a dětmi žije v těsné blízkosti oklahomského města Enid se třemi psy, šesti koňmi a kocourem jménem Rooster.  [zadní přebal knihy]



Po romantice přišla apokalypsa
Jakmile jsem se dozvěděla, že Fortuna Libri bude po Krásné a Učiněné katastrofě vydávat Red Hill, věděla jsem, že ho musím mít. Obě předchozí knihy mě naprosto nadchy a já propadla Jamiinému stylu psaní – i překladu. Pro mě je totiž takový čtivý, lehký, asi tak, jakoby vám někdo přímo před vámi vyprávěl svůj vlastní příběh. A tak tomu bylo i u Červeného vrchu.
Celý příběh začíná trochu zmateně. Sice se začtete do Scarletina prologu a pokračujete v jejím vyprávění i v další kapitole, ale mně zaskočila nečekaná změna vyprávějící postavy. Ze Scarlet byl Nathan a s ním i jiný, naprosto nezávislý příběh. Pak přišla na řadu ještě Miranda.
Každá z těchto postav vám vypráví svoji část toho, jak se vypořádávali s počáteční hrůzou, zmatky a apokalypsou.
Scarlett právě opustila dvě své holčičky a poslala je k otci na víkend. To ještě netušila, co se odehraje a je pevně rozhodnutá je všechny najít a odvést je na ranč svého kolegy doktora Hayese Červený vrch. Jaké překvapení na ni čeká, když u města, kde její bývalý bydlí, jsou záterasy a vojáci střílí po všech, kteří se snaží vniknout dovnitř. Když už se nakonec lesy proplíží k jeho domu, zjistí, že její děvčátka nikde nejsou, nechává jim vzkaz a vydává se na ranč sama.
Pak je tu Nathan, muž, který nemá šťastné manželství a o svoji dceru se chystá prakticky sám. Když v rádiu vyhlásí varování o prvních nakažených, pospíchá do školy, aby si svoji Zoe vyzvedl. V tu chvíli ale lidé začínají panikařit a on má co dělat, aby dojeli domů v pořádku. Tam na něj čeká lísteček, že ho žena opustila. Se Zoe se vydává na dlouhou cestu za manželčiným bratrem Skeeterem. Je to pro něj bezpečné místo, jelikož ty zrůdy, které začaly po jejich ulici pobíhat lze zabít jen tím, že jim prostřelíte, propíchnete hlavu a Skeeter je lovec s hromadou zbraní. Jenže ani tam není takové bezpečí, jak si prve myslel.
Poslední vypravující postavou je Miranda, která je právě na cestě za otcem, dr. Hayesem, se svojí sestrou Ashley a jejím přítelem Cooperem a se svým přítelem Brycem. Mají se sejít na ranči. Cestu jim ale zahradí záterasy a oni jsou nuceni pozměnit svoji trasu. To ještě netuší, že najít benzinku a doplnit palivo bude nadlidský úkol.
Tušíte správně, pokud si myslíte, že se všechny tyto postavy nečekaně sejdou na ranči Červený vrch. Odtud totiž začíná jejich společný boj o přežití a další nečekané zvraty.
Musím říct, že to pro mě byla velká změna, když jsem předtím četla příběh Travise a Abby. Nečekala jsem, že by tato kniha mohla být tak skvělá. Ale pro mě byla. Stále jsem překvapená a nadšená z toho, že Jamie dokáže napsat i jiné příběhy, než jen ty romantické a nemůžu se dočkat Prozřetelnosti! Navíc, velký plus si ode mě vysloužila i za vtipné hlášky a scény!

"Myslíte, že věděl, že tam jsme?" zeptal se Walter a kráčel rychleji než prve.
"Možná nás ucítil?"
"Vás možná, já jsem se sprchoval."
Zasmál jsem se a snažil jsem se udržet se starým pánem krok.
- Nathan a Walter, Červený vrch, str. 154

Pocity a doporučení
Óóó ANO! Jamie to prostě umí! To byly mé myšlenky, když jsem se blížila ke konci. Ze začátku mě kniha sice moc nenadchla. Ani nevím přesně proč. Ale s postupem času si mě získávala víc a víc! Vážně Jamie, klobouk dolů.
Pokud máte strach, že knize bude ze začátku chybět akce, nemějte. Prvních pár kapitol je sice seznamovacích, ale rozhodně není o akci nouze. Vše začne ve chvíli, kdy v nemocnici přijmou pacientku Danu, která byla pokousaná bezdomovcem. Během týdne zhubla devět kilo a následný nález doktorům napovídá, že už jí nebudou schopni pomoci. Když takových případů ale přibude víc, všichni se začínají obávat, že zvěsti z Evropy o oživlých mrtvých jsou pravdivé. A tak tomu i je.
Tak jak jsem zmínila už v předchozí části, hlavní postavy v příběhu jsou tři, ale to neznamená, že se jich tam neobjeví i víc. Jamie si dala opravdu záležet snad na každé z nich. Všichni mají důležitou roli a všichni jsou svým způsobem důležití a na závěr jen koukáte, jak byl příběh propletený. Jak moc se sebou vše souviselo.
I když si třeba říkáte, že příběh o zombie není nic pro vás, myslím si, že zaujme i čtenáře YA a fantasy. Není to typická kniha o romantické lásce, ale rozhodně je o napětí, způsobu přežití, lpění na svých blízkých a má nečekaný konec. Ale ano, zombie, jsou prostě zombie (nebo jak je nazvala Jamie – Šourači a Tupounia vy musíte počítat s tím, že se setkáte s několika děsivými scénami
Z čeho jsem byla hodně překvapená – a tím i varuji ty, kteří by se knihu rozhodli pořídit patnáctiletým potomkům – mimo to, že jsou zde násilné scény a zbraně, lidské nestvůry (ne zombie), které jsou schopny páchat zlo i za apokalypsy, došlo i na lechtivou scénu. A ne takovou tu, kde se vše nakousne a nechá viset ve vzduchu. Tím jsem také zvýšila věk na 18+ (i když to berte spíš jako 17+).
Mimo sexu se dočkáte i milostného trojúhelníku a následně i nečekaných zvratů v celém ději. Připravte se na to, že hodně postav prostě umře.
Červený vrch sice vychvaluji ve velkém, ale přece jen jsem si ke konci uvědomila několik maličkostí. Především to byla ta, že na ranči velká skupina lidí přežívala minimálně čtyři měsíce. Mně nebylo jasné, kde stále brali čistou vodu a hlavně, kde vzali takové velké zásoby jídla. Ano, pro dva lidi by zásoby na takovou dobu vystačily, ale pro skupinu, řekněme, o deseti lidech už asi ne.
Na závěr musím ale knihu se vším všudy DOPORUČIT! Mně osobně nadchla a navnadila na další knihy od této úžasné autorky. Jamie mě jednoduše přesvědčila o tom, že se dokáže vypořádat snad s jakýmkoli tématem. Jsem velmi překvapená polichocená tím, že mě nezklamala. Takže pokud byste si chtěli o prázdninách, nebo i jindy, přečíst něco napínavého, u čeho budete jen zírat s otevřenou pusou a nebudete schopni knihu odložit, ale také se dočkáte trochu té romantiky lásky, doporučuji vám k přečtení právě Červený vrch!

Fan Trailer



Playlist
Jamie má playlist dokonce i pro Red Hill, takže jsem jej pro vás vytvořila podle jejích oficiálních stránek na Youtube. :) Jeden song v playlistu bohužel chybí...




Hodnocení:
4,5 hvězdičky z pěti

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství FORTUNA LIBRI
Knihu si můžete koupit ZDE.


Stefanie G.


Obálka a anotace: Neoluxor a Fortuna Libri

6 komentářů:

  1. Autorkin štýl písania tiež zbožňujem! :) Je jednoduchý a strašne zaujme. Pekná recenzia. Červený vrch by som si aj ja rada prečítala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Jamie se zatím u všech knih, co u nás vyšli podařilo vtáhnout mě do děje a číst a číst a číst :) Je úžasná :)

      Vymazat
  2. Musim si tuhle knihu uz objednat :))

    OdpovědětVymazat
  3. Takhle kniha mě už dlouho láká už jen svou obálkou a názvem a po přečtení anotace nedávno v knihkupectví jsem zjistila, že tu knihu musím mít :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vážně parádní! :) Moc se těším i na další její knihy :)

      Vymazat