čtvrtek 1. května 2014

J. Lynn - Jako led #1 - Jako led (RC review)

Dveře do pokoje se náhle otevřely. "Tanner zrovna volal. Říkal..."
Srdce se mi zasatavilo a džíny mi vypadly z najednou necitlivých prstů. Ach, proboha... Ani jsem nedokázala přemýšlet. Jenom jsem zírala na Kylera. Stála jsem v v pokoji jenom v kalhotkách a podprsence. A neměla bych zapomínat na teplé podkolenky, protože ty toho zakrývaly opravdu hodně. 
- Sydney, Jako led, str. 55


Tak jsem se potřebovala odreagovat a dopadlo to tak, že jsem dala přednost knize Jako led před Honem. A vůbec toho nelituji! Trocha romantiky a napětí je přesně to, co dokáže zbavit nervů a stresu. A přesně to Jako led splňuje.

Jednadvacetiletá Sydney je zamilovaná do Kylera snad odjakživa. Jsou nejlepšími kamarády od té doby, co ji shodil na hřišti a ona ho donutila sníst bábovičku. Někdy během těch let se do něj opravdu hodně zamilovala. A jaký je v tom problém? Kyler je děvkař. Nikdy nezůstal s jednou holkou déle než pár nocí. Zatímco spolu studují posledním rokem na univerzitě, Sydney nechce ohrozit jejich přátelství tím, že by Kylerovi přiznala, že ho miluje.
Kyler vždy vnímal Sydney jako nedosažitelnou. Znamená pro něj vše a je dokonalá. Své city k ní však stále ukrývá nebo směřuje na jakékoli další ženy. Ostatně Kyler bude vždy jen chudý kluk ze špatné čtvrti a Sydney ta jediná holka, kterou nikdy nemůže mít.
Když ale spolu kvůli masivní sněhové bouři uvíznou v luxusním lyžařském letovisku, nic nedokáže zastavit jejich vášnivé city, aby se vydraly na povrch. Přežije jejich přátelství vzájemnou přitažlivost? A přežijí vůbec oni? Protože zatímco padá sníh, někdo je sleduje, a tak jim lyžařský výlet může změnit život víc než jen jedním způsobem.

Originální název: Frigid
Série: Frigid
Autor: J. Lynn
Díl v pořadí: 1.
Nakladatelství: Baronet
Překlad: Renata Heitelová
Počet stran: 296
Rok a měsíc vydání: 2014/04
Klíčová slova: napětí, romantika, erotika
Přibližná věková kategorie: 18+

J. Lynn je pseudonym autorky Jennifer L. Armentrout, pod kterým píše romantickou sérii Gamble Brothers, „new adult“ romány Počkám na tebe (Wait for You) a Jako led (Frigid) a paranormální sérii Nephilim Rising. Jennifer L. Armentrout bydlí v Martinsburgu v Západní Virginii v USA. Když právě nepracuje, ráda čte, dívá se na zombie filmy nebo si užívá volný čas se svým manželem a psem Lokim. Hodně času rovněž tráví na Twitteru. Už na základní škole, když začala psát povídky, snila o tom, že se stane spisovatelkou. A taky jí moc nešla matematika. Jennifer píše paranormální romány pro mládež, sci-fi, fantasy a romance ze současnosti. (Info o autorce z internetových stránek Baronetu.)

Erotika smíchaná s trochou napětí
Nejspíš by mě nenapadlo, po těch několika knihách, co jsem četla, že i eroticky laděná kniha může mít v sobě trochu toho napětí. Abych pravdu řekla, bylo to rozhodně něco nového a příjemného na čtení. Připomnělo mi to zdánlivě napětí, které vymyslela E L James v Padesáti odstínech šedi. Ale jen zdánlivě.
Ale abych vás zas moc nenavnadila na podobnost s tímto příběhem, tak to musím uvést na pravou míru. Nečekejte žádné BDSM a podobně. To v této knize není. Jde jen o čistou lidskou přitažlivost. Dva lidi, kteří k sobě chovají nějaké city, spolu uvíznou sami v odlehlé chatě a slovo vzalo slovo a objevil se chtíč. Tak to už v těch romantických příbězích bývá. Někdo by mohl říct, že je to klišé, ale na odreagování je příběh parádní.
Navíc je tu právě i to napětí, kdy se okolo chaty potlouká někdo, kdo Kylerovi a Sydney chce jejich pobyt pěkně znepříjemnit.
Co mi přišlo také zajímavé, bylo vyprávění z pohledu Sydney i Kylera. Ne že by každý měl jednu kapitolu, to ne. J. Lynn to udělala tak, že občas v jedné kapitole vyprávějí oba. Tento způsob je rozlišen jejich jmény, takže se člověk neztrácí a je to hezká změna.

Kyler a Sydney
Nejspíš je zbytečné zmiňovat více postav, které se v příběhu objevují. V tomto je totiž kniha dost plochá. Vlastně se jen na začátku setkáte s pár postavami navíc. Jinak se vše točí jen kolem Kylera a Sydney. I přesto mi děj utekl tak rychle před očima, že než jsem se nadála, zbývaly mi poslední tři kapitoly do konce knihy.
Co se týče Kylera, celkem jsem si ho oblíbila hned ze začátku. Vyprávění z jeho pohledu prostě není tak naivní a otravné a on rozhodně není takový, jakého ho líčí Syd. Není ani andílek, ale ani takový děvkař.
Zato Sydney jsem z celého srdce nesnášela! Dokonce přemýšlím, že v měsíčním shrnutí založím novou rubriku – Nejotravnější postava měsíce, protože ona by ji zaručeně vyhrála. Ještě jsem se snad nikdy nesetkala s tak otravnou postavou, která stále jen kňourá nad tím, jak je do Kylera zabouchnutá, ale on je takový děvkař, a ona na něj nikdy nebude mít. Na začátku nemluví snad o ničem jiném, až jsem byla po prvních třech kapitolách tak odrazená, že jsem se bála, že knihu nedočtu. Naštěstí tu byly ale Kylerovi pasáže, na které jsem se opravdu vždy těšila! A jestli si myslíte, že se Syd na konci změnila, tak se pletete… Bude otravná ještě dlouho po 19. kapitole.

Postřehy, pocity a doporučení
Hodně lidí tvrdí, že je tento příběh mnohem slabší než autorčina prvotina – Počkám na tebe. Já to zatím posoudit nemohu. Počkám na tebe jsem ještě nečetla, i když ho mám už doma v knihovničce. Musím tak knihu posoudit bez přirovnání k jiné její knize, což je občas lepší, než srovnávání. J
Jak už jsem psala výše, ze začátku mi dělalo problém se do příběhu začíst a nemlátit se do hlavy pokaždé, když Syd pronesla něco „duchaplného“ (a že to bylo často). Kyler situaci hodně zachraňoval. Sice to nebyl Travis Maddox (Učiněná a Krásná katastrofa), ale byl parádní. A to i přes to, že jsem si ho v hlavně vytvořila jinak, než ho popisuje v knize Syd (vážně nemusím dolíčky ve tvářích :D). Jakmile jsem se ale přehoupla přes první tři kapitolky, čtení mi šlo samo od sebe a zbytek jsem přečetla za jedno pracovně vytížené odpoledne pouze v přestávkách, které jsem si dovolila. Syd byla sice pořád stejně otravná, ale už jsem si na to tak nějak zvykla a neřešila jsem to (až do osmnácté kapitoly, kde mě teda nesmírně vytočila).
Co se týče stylu psaní, neměla jsem s ním problém (možná jen s počeštěným slovem ‚kapučíno‘). Líbí se mi rozdíly, když příběh vypráví Syd a používá jiná slova a výrazy, než když je vyprávění na Kylerovi. Jde poznat, že se autorka snažila o chlapské pojetí situace, čehož si cením. Ono to totiž není tak jednoduché, jak se může někomu zdát.
Co bych příběhu vytkla je to, že je trošku plochý tím, jak se nedozvídáme nic o dalších postavách a jsme stále zavření v chatě jen s Kylerem a Syd. Osobně si myslím, že by to mohla být větší zábava a větší napětí, kdyby na chatě uvízli ještě s několika dalšími lidmi. Ale i přesto to mělo svoje kouzlo a tajemno. Pak je tu taky otravná Sydney, o které jsem se rozpovídala až až, a taky ta děsná obálka. :D Ale věřte mi, že až se začtete, pochopíte, proč je taková, jaká je! Naprosto vystihuje hlavní postavy a příběh.
Verdikt? Pokud se toužíte odreagovat a nechcete číst nic složitého, pouze pozorovat dvě hlavní postavy, jak si uvědomují, co k sobě vlastně celé roky cítí a vidět, jak nakonec propadají jeden druhému, je kniha určená přímo vám! J. Lynn navíc přihodila i nějaké to napětí, které situace v knize vždycky neskutečně obrátí, že až litujete, že ho tam dala. :D Jedno napětí se mění v druhé a na konci je skvělé pozorovat, kdo za tím vším stojí. Mně se kniha líbila. Hezky se mi četla a byla příjemným společníkem na slunné odpoledne. Není to nic světoborného, ale za přečtení určitě stojí! Pokud se vám líbily knihy jako Božský bastard, Easy?, Moře klidu, Krásná a Učiněná katastrofa, věřím, že se vám tato kniha bude líbit také! (Jen se připravte, že se budete klepat zimou jen při pomyšlení na zimní sněhovou vánici, kterou J. Lynn v knize popisuje, i když bude venku pětadvacet stupňů!)

Fotky z focení obálky


Say "Hello" to Adam Kuhn
J. Lynn má na stránkách velmi hezký rozhovor s modelem, kterého vybrali jakožto Kylera na obálku Frigid. Snad vám nebude vadit, když ho sem přidám rovnou v angličtině, pokud by někdo opravdu chtěl překlad, dejte mi vědět :) 


What’s your signature pick up line?
Haha while I do not have a set pickup line when I’m approaching a girl I normally just introduce myself and crack a simple joke.


Have you’ve read Frigid? If so, do you and Kyler share any similarities?
I am currently reading the book but I do see some similarities I myself am a ladies man and very confident.



How did you become the cover model for Frigid?

I was called by the photographer a few days before the shoot and I was totally up for it!

What are your future career goals besides modeling? Are you in college, etc?
I currently work in Sterling Virginia but am considering making a move out to San Diego to pursue fitness modeling.

How does it feel to be on a book cover?
It feels great it’s really funny to go out with the book in my hand and have people come up and ask me if that’s me on the cover.

What are your thoughts on guys wearing skinny jeans?
I don’t discriminate against anyone but I definitely would not be caught in public wearing them myself.
(insert Jen: thank God. Jen inserted out)

How did you survive the freezing cold without wearing a shirt during the photo shoot?
It was very tough making a good face while I was freezing but in between shots I would put my coat back on to warm back up.
FRIGID BehindtheScenes (51)
How did you become a model?
When I was 19 everyone kept telling me that I should pursue it and then while I worked at
Abercrombie they offered to send me to New York so I knew I had a future there.
Screen Shot 2013-06-22 at 11.05.43 PM
(Jen: Yeah, I might’ve totally stolen this off his Twitter account. *whistles innocently*)

What was the most interesting or fun thing you had to do during the photo shoot?

Haha probably almost kiss Susan, she’s a cutie.



What would be your ideal date?
An Ideal date for me would be at a restaurant at the beach that overlooks the water then something exciting like go-carts



What would you prefer: twix cupcakes, cookie dough cupcakes, or peanut better cupcakes?
I would absolutely have to say twix cupcakes.

Is it hard being so handsome?
Haha sometimes it is, I’m normally an extremely friendly person but at times when I don’t want to be bother I do still get a lot of attention.
(Jen: Ah, beautiful men problems)

How many crunches do you have to do to get those abs?
It’s mostly the diet! The simple decisions throughout the day are huge I just turned away from a bag of chips and dip. But I workout my abs 3 times a week with heavy weight.
Untitled3
Have you ever been snowbound with a girl in a blizzard?
I have not I have only been snowboarding once.. so if any fans want to take me let me know! =)


Hodnocení:
4 hvězdičky z pěti

Za recenzní výtisk velmi děkuji Knihcentru. Knihu si můžete koupit ZDE.
KNIHCENTRUM.cz

Stefanie G.



Anotace a obálka: Baronet
Ostatní obrázky: mthoodrentals.blogspot.cz, HDW, Goodreads, Pinterest, Jennifer L. Armentrout

3 komentáře:

  1. Knižku dlhšie chcem a vyzerá veľmi dobre :)
    Tie fotky sú skvelé :O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. J eto taková hezká oddechovka :) Nemohla jsem odolat a musela jsem se podelit :D Taky se mi líbily :)

      Vymazat