sobota 20. února 2016

R. J. Piñeiro - Pád (RC)

MACH 1,2
PŘETÍŽENÍ 12
TEPLOTA 1200 STUPŇŮ
VÝŠKA 120 000 STOP
- Pád, str. 30

Teorie relativity. Teorie strun. Paralelní vesmír. Albert Einstein. Fyzika. Astronautika. Uf… Už teď mi z toho jde hlava kolem! A tím vším jsem si prošla ve sci-fi thrilleru od R. J. Pineira – PÁD. (Vychází 9. 3. 2016)

Jack Taylor odjakživa potřeboval k životu dobrodružství a adrenalin. Pro vládu testoval výzbroj a výstroj v nejrůznějších drsných prostředích, od vyprahlých pouští přes hlubiny oceánů po ledové vrcholky hor. Až mu byla i samotná Země malá…
Dalším krokem v Jackově slibné kariéře je zvlášť extrémní kousek – na vlastní kůži vyzkouší možnost strategických výsadků z kosmu. A nejde o „pouhý“ skok ze stratosféry, jaký absolvoval Felix Baumgartner nebo Joseph Kittinger. Jack se chystá vrhnout se do prázdna až z nesmlouvavé žhavé termosféry, překonat rychlost zvuku a čelit řadě předvídatelných nebezpečí: vzplanutí v atmosféře, selhání výstroje či vlastního organismu.
Jenže na to, co ho čeká dole na Zemi, ho žádný výcvik nepřipravil!


Originální název: The Fall
Autor: R. J. Pineiro
Nakladatelství: Baronet
Překlad: Dana Chodilová
Počet stran: 408
Rok vydání: 9. 3. 2016
Klíčová slova: sci-fi, vědecké, napětí
Přibližný doporučený věk: 18+


Co když je to možné… cestovat v čase
Jack Taylor prošel v životě náročnými výcviky. Patřil k jednotce SEAL, která ho naučila přežít i za těch okolností, kdy se to zdá nemožné. Ale po jedné misi, kdy vládní vybavení nezafungovalo tak, jak se očekávalo, se rozhodne změnit svoji profesi a skončí v NASA, kde testuje nové obleky pro speciální jednotky. A právě teď se chystá na jednu z misí. Oblek, který mu navrhla jeho žena Angela, tmavovlasá, na krátko ostříhaná bývalá hackerka, je úplně jiný, než ty dosud vyráběné, a je dělaný tak, aby Jack pokořil rekord seskoku z vesmíru, a aby změnil pohled na novodobou kosmonautiku. Jenže dvanáct hodin před seskokem se objeví dotěrný a otravný vládní hlavoun Hastings se svými gorilami, který trvá na tom, aby změnili úhel Jackova sestupu. Angela s ním ale nesouhlasí, a i když je přistoupeno na Hastingsův požadavek, ponechá tajně původní trasu. Jack se tak díky tomuto rozhodnutí ocitne na místě, které by nemělo existovat…
Svět, kde je Kuba ráj na zemi a komunismus ani nezačal. Amerika s jiným metrickým systémem a s firmami, které už dávno nemají existovat. Jack musí co nejrychleji přijít na to, co se stalo. Ale když přijde domů a ve dveřích na něj čeká blonďatá Angela, ne ta jeho černovlasá a nakrátko ostříhaná, vše se ještě víc zkomplikuje.
Navíc jeho pád sledoval celý svět. Doma mají za to, že zemřel, jen Angela tomu nevěří. Jack se prostě vypařil. A ona ho najde stůj co stůj. Ať to stojí, co to stojí. Ať už měli v poslední době s manželem neshody nebo ne...
R. J. Piñeiro vytvořil něco, co čtenáři vezme dech, ale až poté, co se překouše přes čtyřicetistránkovou první kapitolu a hromadu odborných slov. Věřte mi, přemlouvala jsem se ke čtení, listovala, kdy už konečně bude druhá kapitola, ale jakmile se mi před očima začalo odvíjet napětí, intriky, druhý svět a stejní lidé, ale přesto jiní… Měl mě Piñeiro na háku a já četla dál a dál.
S takovou odborností v příběhu jsem se snad setkala jen jednou, ale neměla vijak zvlášť problém si všechny pojmy zařadit. Ale kdybych nekoukala na Teorii velkého třesku, nejspíš bych hodně googlovala. Jenže všechny tyto popisy a detaily, které autor vyzdvihuje, celému příběhu dodávají o to větší autenticitu a nádech reálnosti. Skoro bych mu to i uvěřila. Opravdu. Tak dobrou odvedl tento inženýr v roli autora práci.

Zkazila jsem to já?
Zabila jsem právě vlastního manžela?
- Pád, str.43

Ale nebojte, není to jen odborné slovíčkaření, to je jen zasazené do unikátního příběhu, který je promyšlený do posledního puntíku. Mimo to na vás čekají zajímavé poznatky a výcviku jednotek SEAL, ale také mnoho dalších zmínek o jiných vládních amerických i neamerických institucích a projektech (Pentagon, FBI, CERN, aj.). Piñeiro vás provede mnoha různými typy zbraní, bojovými chvaty, ale hlavně dokonale spletitou politikou. Nevynechává ani přesné popisy silnic a dálnic, které zase jen napomáhají k realitě příběhu. Někomu to může připadat nudné a zbytečné, ale k tomuto příběhu to prostě patří. Já se z něj dozvěděla mnoho nových věcí a jsem si jistá, že ráda sáhnu i po další podobné knize.
Pod slupkou všech těchto informací se skrývá napínavý thriller a boj na život a na smrt. Autor jasně naznačuje, jak je jednoduché zbavit se lidí, kteří nespadají do určitého již rozjetého plánu. Zahrává si s jednoduchostí zkorumpovanosti a postava Hastingse je varováním budoucnosti. Mafie, vraždy, zmizení, neustálý útěk, stálé sledování, internet, hackerské umění, láska – to vše v PÁDU najdete. Nedivím se, že se připravuje TV seriál, i když bych mnohem více uvítala filmové zpracování. Pád totiž nabízí mnoho různých úhlů pohledu. Piñeiro vám ukazuje náš svět a zároveň i svět paralelní. Ukazuje nám osud černovlasé Angely, která dělá všechno pro to, aby našla svého muže. Ukazuje nám osud blonďaté Angely, která o svého Jacka přišla a najednou se před ní objeví živý a zdravý. Odhaluje nám myšlení bláznivého diktátora a jeho mrazivé vize, které se vystupňují až na konci.
Je toho tolik, co bych vám o knize ještě ráda pověděla, ale nechci říct příliš. Pád toho v sobě skrývá tolik, že snad ani čtenáře nemůže zklamat. V dnešním knižním světě je to kniha, která vám ozvláštní vaše čtecí návyky. Bude třešničkou na dortu, kde okusíte i trošku jiný sci-fi příběh, než jakým je trh přehlcený. Navíc se dozvíte i mnoho informací, ke kterým byste se třeba za jiných okolností ani nedostali. Ale i přes to, jak mě příběh oslovil, musím říct, že jsem našla i pár skulinek (především v druhé polovině knihy), které mi neseděly či mi přišly po tom komplikovaném začátku až příliš jednoduché, proto nedávám plných pět hvězdiček.
Pád není čtením pro každého. Pro mě byl velkým a velmi milým překvapením. Nikdy předtím jsem podobnou knihu nečetla a na Marťana se teprve chystám (ale film jsem viděla – nic moc). Musíte se sice obrnit a dostat se přes odborné slovíčkaření z oblasti fyziky, astronautiky a mnoha dalších věd, ale když nahlédnete pod toto specifické vyprávění, příběh se vám otevře a opravdu stojí za to! (Navíc se připravte, že poslední část epilogu vám jednoduše vezme dech!)

Hodnocení:


Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství BARONET.

Vy si knihu můžete předobjednat na stránkách nakladatelství ZDE.

Pád vychází už 9. 3. 2016!



Stefanie G.

7 komentářů:

  1. Výborná recenze :) Knížka mě hodně zaujala :) Marťan byl vynikající a jestli se mu Pád aspoň trochu podobá, bude to skvělé čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! To jsem ráda! Marťana jsem právě nečetla, ale to srovnání s Pádem mě na něj navnadilo o to víc, protože film mě moc nezaujal :) Podobná těžko říct, řekla bych že má možná o chloupek víc sci-fi, ale to je tím paralelním světem :) Snad se bude líbit!

      Vymazat
    2. Děkuji! To jsem ráda! Marťana jsem právě nečetla, ale to srovnání s Pádem mě na něj navnadilo o to víc, protože film mě moc nezaujal :) Podobná těžko říct, řekla bych že má možná o chloupek víc sci-fi, ale to je tím paralelním světem :) Snad se bude líbit!

      Vymazat
  2. Na tuhle knížku jsem zvědavá čím dál víc, ohlasy mě zatím pořádně navnazují! :) Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
  3. Ale neee, neděs ostatní :D Vždyť ta první kapitola není jinak zvlášť odborná! Četla jsem Tvojí recenzi ještě než jsem Pád otevřela a říkám si "No super, to jsem teda zvědavá, jestli se přes ten začátek prokoušu". No a nakonec mi to právě naopak nepřišlo moc odborné :D Marťan mi přišel mnohem odbornější.
    No kniha je to ale určitě zajímavá a moc se těším, až zjistím, jak to všechno dopadne :)

    OdpovědětVymazat