čtvrtek 6. srpna 2015

Marissa Meyer - Měsíční kroniky #1 - Cinder (RC)

"Poznám svůj lid, když jej vidím, a v tuto chvíli se jeden z nich nachází mezi zdmi tohoto města." Ukázala prstem na balkon. "Chci, abyste ji našli a přivedli mi ji."
"Jistě," řekl Kai, "To nebude ve městě s dvou a půl milionovou populací žádný problém. Dovolte, abych si došel pro svůj detektor měsíčňanů, a hned se do toho pustím."
Levana mírně zaklonila hlavu, aby na něj mohla shlížet spatra, ačkoli byl vyšší než ona. "Nepokoušejte svým sarkasmem moji trpělivost, mladý princi."
- Cinder, str. 209

I přes mnoho kladných a vychvalujících recenzí jsem si s Cinder nebyla vůbec jistá. Bála jsem se, že se přehmátnu a budu litovat. Nakonec jsem přece jen našla odvahu a musím hned na začátku říct, že mě kniha ohromila a jejího přečtení ani trochu nelituji! Spíš si nadávám, že jsem to měla udělat už dřív!

Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci, díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou ve městě. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je pocta, kterou dosud nikdo nepřežil. Ale netrvá dlouho a lékaři zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.
Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotni zabíjet.

Originální název: Cinder
Série: Měsíční kroniky
Autor: Marissa Meyer
Díl v pořadí: 1.
Nakladatelství: Egmont
Překlad: Jana Zejmanová
Počet stran: 400
Klíčová slova: Sci-fi/fantasy, romantika, kyborgové, androidi, svět budoucnosti
Přibližný doporučený věk: 13+
  
Jedno velké překvapení
Jsem si jistá, že o Cinder už mnoho z vás slyšelo. A možná se stále najde pár jedinců, kteří si stále nejsou jistí, jestli do ní mají jít, nebo ne. Já patřila mezi ně a jsem ráda, že jsem našla odvahu a Cinder si přečetla, protože to bylo skvělé rozhodnutí!
Kam se podíváte, tam se dočtete, že Cinder je něco jako Popelka v podobě kyborga (napůl člověk napůl robot), ale abych řekla pravdu, pro mě podobnost začínala pouze u zlé macechy a nevlastních sester, objevila se u krásného prince Kaie a skončila ve chvíli, kdy Cinder utíkala z plesu. To je vše. Někteří z vás, co se na knihu chystají právě kvůli podobnosti, možná budou krapet zklamaní. Já naopak doufala, že se až takové podobnosti nedočkám. Doufala jsem, že mi kniha nabídne mnohem víc, a to taky udělala.
Cinder je v Novém Pekingu věhlasnou mechaničkou, ale i přesto ji překvapí, když se u ní v krámku jeden den objeví princ Kai s prosbou o opravu své staré androidky. Prosí ji, aby se jí jeho učitelku z dětství podařilo opravit co nejdříve kvůli cenným informacím, které v sobě má.
I když to Cinder narada přiznává, princ Kai se jí líbí. Jenže ona je přece jen pouze kyborg. Věc, která patří své poručnici, nevlastní matce, nic víc. Ale i přesto tuto informaci, kým doopravdy je, princi zatají.
Tak začíná celý příběh, který je na jednu stranu jednoduchý, ale pro mě na druhou stranu složitý, abych vám jej blíže prozradila, protože nechci vyzradit nic důležitého. 
Vše se v knize komplikuje kvůli letumóze, nemoci, která si každý den vyžádá několik obětí. Nakazil se jí i současný císař, a i když císařští lékaři hledají lék, je jasné, že princ Kai brzy nastoupí na císařovo místo. Navíc další komplikací v příběhu je Měsíční královna Levana. Pozemšťané Měsíčňany pohrdají a nejvíc ze všeho právě královnou, která už dlouhá leta usiluje o souhlas s její mírovou dohodou – sňatkem s císařem.
Jak říkám, příběh je neuvěřitelně komplikovaný, a přesto jednoduchý. Je tu mnoho faktorů, které bych vám ráda prozradila, ale to bych vám musela převykládat celou knihu. A to nikdo z nás ani náhodou nechce.
Cinder byla úžasnou hlavní hrdinkou. Když jsem se přenesla přes první kapitolu, kde se dozvíte o tom, že je vlastně kyborg, líbila se mi víc a víc. Navíc jsem obdivovala autorku, jak dokázala všechny takové informace vymyslet a dát dohromady. Úžasné!
Kaie jsem měla taky ráda. Byl sympatický, milý, neústupný, vtipný, drzý a odhodlaný. I když na něm bylo znát jeho mládí a jakási nedospělá nevědomost, patřilo to k příběhu. A jeho závěrečné rozhodnutí bylo vážně jedním velkým překvapením!
Další významnou postavou byla samozřejmě královna Levana, kde okamžitě poznáte podobnost se Sněhurkou a Zlou královnou. To na Levanu naprosto sedí! A už se nemůžu dočkat, až si přečtu její příběh!
Tím, jak je děj skvěle rozmanitý a psaný vyprávěním, ne „ich“ formou, se setkáte s mnoha, mnoha dalšími postavami. A už teď se s vámi můžu vsadit, že si určitě oblíbíte Pivoňku, i když se v knize objeví jen krátce. Stejně tak budete zbožňovat androidku Iko, která je Cindeřinou pravou rukou. 
Právě tím, že je příběh vyprávěn, se vám také dostane mnohem více informací. Nepozorujete za zády pouze to, co se přihodí Cinder, ale dostanete se i do paláce či laboratoří. To jsem na příběhu hodně oceňovala. Jeho plochost byla rázem ta tam. Než jsem se nadála, jedna kapitola končila a začínala další a já se nemohla odtrhnout. Kdybych na knihu měla více času, věřím, že bych ji měla přečtenou za jeden den. Tak moc mě nadchla.
I přesto, jak moc se mi kniha líbila, jsem ovšem našla jednu malou výtku. A sice to, že mi veškerá zápletka došla už v první čtvrtině knihy. A to je vážně škoda. Ne, že by to na zajímavosti příběhu nějak ubralo, to ne. Četla jsem dál jak o život, protože přece jen - na Zemi z budoucnosti, kde jsou kyborgové a androidi či obyvatelé Měsíce, jen tak nenarazíte. Jenže když pak mělo přijít závěrečné rozuzlení, nebylo to pro mě překvapením. Škoda.
A pak je tu ten šílený konec! Konec, který vás donutí zírat na poslední větu a hledat na další stránce pokračování, protože takhle to přece skončit nemůže! Nebo ano?
Každopádně Cinder musím opravdu vychválit až do nebes. Sice jsem ze závěrečného hodnocení strhla půl hvězdičky, ale to neznamená, že se pro mě nestala jednou z nejlepších knih, které jsem letos četla! Pokud stále váháte a nejste si jistí kyborgy a androidy ve spojení s Popelkou, věřte mi, že stojí za to tuto knihu zkusit. Dát jí šanci. Rozhodně vás nezklame. Už jen samotná hodnocení na Goodreads (4,13, téměř 227 tis. hodnocení) nebo na Databázi knih (90 %, 342 hodnocení) odráží to, jak je kniha úžasná! A já se zařadila mezi tato kladná a ohromená hodnocení taky. Cinder je jiná, je čtivá, napínavá, romantická, nevšední a rozhodně stojí za přečtení! Já sama se už nemůžu dočkat, až se začtu do Scarlet! 

Hodnocení:

Za recenzní výtisk velmi děkuji knihkupectví MEGAKNIHY
Knihu si můžete koupit ZDE ZA 243 Kč.

Stefanie G.

5 komentářů:

  1. Super! Také si chci tuto knihu přečíst. :)
    Levandulová komnata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně doporučuji! Už mi došel i druhý díl, tak se na něj moc těším! :)

      Vymazat
  2. Moc pěkně udělaná recenze! :) Cider mě zaujala tématem, ale i přes kladné ohlasy mám z knihy pořád takový zvláštní pocit...ale asi ji přeci jen zkusím, až budu mít čas :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě rozhodně dostála těch vysokých hodnocení, měla jsem z ní strach a nakonec jsem se do ní zakousla a nemohla ji odložit :D Navíc Megaknihy ji mají vážně za super cenu :)

      Vymazat