pátek 13. února 2015

Fifty Shades Of Grey movie report?






"I'm fifty shades of fucked-up, Anastasia."

Musím přiznat, že mě poslední dobou na Facebooku pořád otravovaly ty upoutávky a nové náhledy a fotky atd atd. Bylo toho až příliš! Na film jsem se těšila už od chvíle, kdy oznámili jeho natáčení, pak přišlo zklamání při výběru herců, ale pořád jsem tak nějak doufala, že to ve finále dopadne dobře. Jenže mi to právě tato otravná posedlost ostatních celkem kazila a já se v den, kdy jsem měla jít konečně do kina, přistihla, že si mi tam ani moc nechce.
Udělala jsem ale dobře, že jsem šla! Opravdu! Tak jak jsem měla obavy z Dakoty i z Jamieho, musím říct, že mě oba dva příjemně překvapili! Dakota se ukázala, že umí zahrát stydlivou a mladou dívku, i když svým vzhledem vypadá na víc, než je Anastasii v knize. A Jamie, i přesto, že jej mám v hlavě zafixovaného jako šerifa z Once Upon a Time se zarostlým obličejem, se taky nakonec ukázal, že v sobě pana Graye má. Ze začátku jsem z obou dvou byla nesvá, ale po chvíli jsem si na oba zvykla a vážně si film užila. 
Co jsem navíc ocenila ze všeho nejvíc, bylo to, že je film nepostrádal vtip. Nebylo ho tam příliš, nebylo to trapné, prostě to bylo zábavné. Celý sál se občas zasmál. To jsem nečekala. Uvolnilo to takové to napětí "kdy už to konečně přijde" a místo toho jsem to brala jako obyčejný film, na který jsem si prostě zašla. 
Některé scény byly ovšem trochu zdlouhavé a já bych je zkrátila. Občas tam byly rušivé a nesmyslné střihy, které děj posunuly asi o "minutu" dopředu, ale jinak myslím, že je to povedená práce. 
A asi čekáte, co řeknu na ty žhavé scény... Stály za to? Bylo jich hodně? Byly jako z knihy? Ano, ne a jakž takž. Věděla jsem, že E. L. James upozorňovala na to, že tam tolik scén nebude. Sama si zakládala spíš na příběhu. A tak tomu i tak nějak bylo. Samozřejmě, že tam ty scény nechyběly. Bylo jich tak akorát a podle mě nebyly nijak pohoršující. Nijak extrémně zvrácené. A navíc byly občas i useknuté, nejspíš aby diváky moc nepohoršily. :) Jen závěrečná scéna byla prostě drsnější, ale to my, co jsme knihu četli, museli tušit. Naopak ti, kterým unikla, asi musela připadat "až moc".
Tak jak jsem se bála, že se mi film nebude líbit, že mi herci zkazí knihu, tak k tomu ani náhodou nedošlo. Film se mi líbil moc. Jsem zvědavá, jestli produkce do světa vypustí i tu údajnou "druhou verzi", ale i kdyby ne, s touto jsem naprosto spokojená
Jako někdo, kdo knize přišel na chuť dávno předtím, než se  z ní stal boom tady u nás, můžu říct, že si fanoušci přijdou na své :)
Nejsem filmový odborník a tohle není recenze, jen mé postřehy. Mnoho lidí na sérii plive špínu, tak jako na film. Ale jak se říká "Haters gonna hate." Někomu se to líbí, někomu ne. Každý má jiný pohled na knihy. To, co se někomu zdá jako brak, jiný obdivuje, a naopak. Já na 50 Shades už také pohlížím jinak než před těmi X lety, kdy jsem si je přečetla poprvé. A i když se mi příběh moc líbil, protože to bylo něco, co tu ještě nebylo a bylo to odvážné, třetí díl jsem prozatím nedočetla. Mám jej doma jak v angličtině, tak v češtině, ale prostě... Už to není ono. Ale pokud bude mít film úspěch a přinese nám druhý i třetí díl, určitě se na ně podívám. :)

Stefanie G.

3 komentáře:

  1. Skvělý report :) Já se do kina teprve jít chystám, protože ta lákačka na Fifty Shades byla tak velká, že si tenhle film nemůžu nechat ujít :) Jsem zvědavá, jak se mi bude líbit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsem na tom v kině zatím nebyla, ale už teď mám toho filmu plné zuby, je to úplně všude, zaplavilo to televizi, internet, všechno ... Nemám ráda filmy s takovou reklamou, většinou už je nemám ráda jen proto, že o nich všichni tak mluví :/ Ale díky za článek :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Od filmu mě dost odrazuje právě to, že mě přestala dvojka bavit a trojku jsem taky ještě nepřečetla (+ samozřejmě obsazení :X). Myslím ale, že se na to přecijen podívám, když píšeš, že to bylo super :)
    Nikol (readeatandlive.blogspot.cz)

    OdpovědětVymazat