neděle 8. června 2014

Cristin Terrillová - Včera tě budu milovat (RC review)

Nikdy předtím jsem tento kus papíru neviděla, ale rukopis rozhodně patří mně: moje psací e, zatímco ostatní písmena jsou tiskací, moje nakloněné k a příliš úzké a. Jakási prvotní část ve mně to poznává jako telefon vyzvánějící v jiné místnosti.
Začínám se třást. v tomhle čase a na tomhle místě znamená dopis, na který si nepamatuju, něco hodně určitého. 
A poslední řádka mě přinutí utíkat k záchodu v rohu cely.
Musíš ho zabít.
-Em, Včera tě budu milovat, str. 11

Nemohla jsem se dočkat, až se konečně pustím do této knihy! J Stále jsem to odkládala, protože stále mám nějaké RC výtisky, které mi přišly z Fragmentu dříve, ale nakonec jsem jí neodolala. Pustila jsem se do ní před druhým dílem Rozděleni časem a naprosto mi vzala dech!   

Marina má vše: peníze, přátele i skvělou budoucnost. Navíc se už od dětství důvěrně zná s pohledným chlapcem od vedle, který je matematický genius a pochází z jedné z nejslavnějších rodin v zemi.
Em nemá nic: je uvězněna v malé cele uprostřed vojenského komplexu. Zbývá jí jen hlas chlapce z vedlejší cely a seznam úkolů, který najde v odtokovém kanálku.
Přesto mají Marina a Em společnou jednu důležitou věc: jsou jedna a tatáž dívka.
Em nyní musí cestovat v čase o čtyři roky zpátky, aby zabránila děsivé budoucnosti, před kterou prchá. Je jen jeden způsob, jak to udělat: Em musí zabít člověka, který vynalezl stroj času – svého nejlepšího kamaráda z dětství a chlapce, kterého celé roky tajně miluje.
Ale Marina se ho nevzdá bez boje a je odhodlaná ho chránit za každou cenu, i kdyby to mělo znamenat, že sama přijde o život. Ocitne se tak spolu s Em v závodě s časem, který však může vyhrát jen jedna z nich.

Originální název: All Our Yesterdays
Série: All Our Yesterdays
Autor: Cristin Terrill
Díl v pořadí: 1.
Nakladatelství: Egmont
Překlad: Hana Březáková
Počet stran: 304
Rok a měsíc vydání: 2014/05
Klíčová slova: sci-fi/fantasy, cestování v čase, napětí, „romantika“
Přibližný doporučený věk: 15+
Knihcentrum: 399 Kč / online 303 Kč


Cristin Terrillová vystudovala Vassar College a diplom dostala v oboru drama. Poté, co dostala magisterský titul ze Shakespearových studií na Shakespearově Institutu v Stratford-upon-Avon, žila v Londýně, Austinu, Bostonu a Washingtonu DC. Tam pracovala jako divadelní inspicientka. Nyní píše a vede tvůrčí semináře pro oblast DC pro děti a teenagery. Včera tě budu milovat je její první kniha. [překlad z oficiálních stránek autorky]


Cestování časem? Proveditelné podle Jamese Shawa!
Tak jak jsem byla nadšená z řešení cestování v čase, které uvedla Julie Cross v Rozděleni časem, Cristin Terrillová podle mě posunula laťku o hodně výš. Teorie relativity a velký urychlovač částic? No páni!
USA
Příběh Mariny/Em je jeden velký úkol, který musí splnit. Kniha začíná vyprávěním z pohledu Em, z budoucnosti, kdy se vše změnilo jedním jediným objevem, který učinil její nejlepší přítel a zároveň její první láska. James. Ten chtěl původně svým vynálezem dosáhnout něčeho jiného, ale nakonec se držel myšlenky, že změní svět k lepšímu – žádné války, žádné útoky, žádné přírodní katastrofy, které by pozabíjely tolik lidí. Bohužel se vše dostalo mimo jeho kontrolu a on se stal posedlým tímto svým výtvorem. A Em s Finnem, jeho dva nejlepší přátelé jsou jediní, kteří jsou schopni narůstající chaos zastavit. Jak? Musí Jamese zabít.
To že se Cristin v knize alespoň dvakrát obrací k teorii relativity, paradoxům a podobným důležitým informacím ohledně cestování v čase, jen napomáhá k tomu, aby člověku naskočila husí kůže. Ano, jistěže vím, že je takový vynález (zatím) v nedohlednu, ale v jejím podání vypadá už jen tento případný scénář víc než jen katastroficky. (Řekněme, že James je sice pohledný a velmi inteligentní mladý muž, ale já bych ho potkat nechtěla. :D)

Postavy z minulosti a budoucnosti
Někdy je postav v knize mnoho, jindy málo. V tomto příběhu jich bylo hlavních šest a přece jen tři. A bylo to kouzelné. Každá postava byla úplně jiná, i když představovala tu samou osobu, ale v jiném čase.
Ze začátku jsem se hodně ztrácela. Nechápala jsem souvislosti a postavy mi splývaly dohromady. (Kdo je Finn? Kdo je doktor? A kdo je sakra Cassandra?) Ale po přečtení první třetiny se mi vše vyjasnilo. Já si jednotlivé postavy více zapamatovala, zaškatulkovala a nechala je, ať příběh rozvíjí dál a dál.
I když je Marina a Em jedna a ta samá postava, mnohem víc jsem si oblíbila Em. Byla nebojácná, odvážná a dospělejší. Zato Marina se starala jen o to, aby se před Jamesem neztrapnila, co si má obléknout, jestli nemá na bradě uhry a podobně.
Finn byl dokonalý v obou verzích. Oblíbila jsem si ho a nemohla se ho nabažit. Ten mladší je vtipnější, zábavný a přesně ví, kdy má přijít s nějakou hláškou. A ten starší už jen ví, co chce. Je prostě vyrovnanější a rozumnější…
James… James byl oříškem od začátku do konce. Já ho nemůžu nesnášet ani ho mít úplně ráda. Kluk z minulosti je hodný, milý, inteligentní a prožil si svoje. Ten z budoucnosti je ale neskutečně krutý.
Kromě těchto postav se setkáte ještě s mnohými jinými, kde každá z nich má nějakou důležitou roli. Žádná z nich není nepodstatná.

"Marino, co..." James se zarazí a do jeho výrazu se vkrade nejstota. "Proč jste se vy dva vrátili?"
Podívám se na Finna, který mi najednou připadá starý, stejně starý, jako se cítím já. Pak se podívám na Jamese, který jako by zářil vnitřním světlem, tak živý a krásný a James.
"Přišli jsme tě zabít," řeknu.
-Em, Včera tě budu milovat, str. 198

Postřehy, pocity a doporučení
Ano, ano, ano! Konečně po dlouhé době kniha, která mě nadchla! Která mě nechala s otevřenou pusou a zmatením – tohle že byl konec? To bylo ono? To bylo všechno?! Na druhou stranu si ale říkám, že další díl prostě nechci. Tak, jak byl příběh vytvořený a napsaný, je pro mě dokonalé a nechci si to kazit dalším zkažením nějakou sérií. Není to potřeba. Kniha je úžasná taková, jaká je.
UK
Ale teď od začátku. J Když jsem na knihu poprvé narazila, bylo to při propagaci Egmontu, který ji uváděl do oběhu. Okamžitě se mi zalíbila. Jak anotací, tak i obálkou. Neváhala jsem a přidala se i do soutěže. Bohužel se na mě ani jednou neusmálo štěstí… tedy až do té doby, dokud mi nedošla jako recenzní výtisk z Knihcentra a za to jsem velmi, velmi vděčná!
Když jsem se ale do knihy začetla, byla jsem v rozpacích. Nebyla podle mých představ. Nelíbilo se mi, jak je psaná, že ničemu pořádně nerozumím, že děj není v nějaké logické posloupnosti. Ale mýlila jsem se. Všecko mělo nakonec hlavu a patu. Ten otravný začátek, který se mi protivil, i doktor, který mě nakonec překvapil.
Někde kolem sté strany se mi kniha začínala dostávat pod kůži a já jsem zjišťovala (krom toho, že do školy ten den moc věcí neudělám), že se nemůžu odtrhnout. Hltala jsem každou kapitolu, každý odstavec, každé slovo.
Najednou příběh nebyl ani trochu nudný. Ani trochu zmatený a vše do sebe perfektně zapadalo!
I když postavy byly vlastně stále stejné, byly naprosto odlišné. Nejvíc je změna vidět na Jamesovi. Rozdíl v povahách, zkušenostech a vnímáních je obrovský! Zato Finna jsem měla ráda v obou verzích. Pokaždé byl okouzlující, vtipný a charizmatický.
A konec? Ten byl naprosto šokující a přesto svým způsobem dokonalý! Nebudu vás zahrnovat spoilery, tato kniha si to nezaslouží. Zaslouží si být objevena a zaslouží si, abyste na jejím konci zůstali jen zírat na slova a nevěřili tomu, co čtete.  
Co mi zbývá říct na závěr? Že Včera tě budu milovat je prostě jiný a úžasný příběh o cestování časem, který vám vezme dech, jen mu musíte dát šanci, aby se projevil, a že knihu ROZHODNĚ DOPORUČUJI! Já si ji i přes rozpačité pocity ze začátku naprosto zamilovala!
P.S.: Co se týče českého překladu knihy, po dočtení se mi vážně líbí! Naprosto vystihuje celou knihu.

Trailer ke knize


Že by byl i film?
Q: Will All Our Yesterdays be a movie?
 A: Maybe! It was optioned for film by Gold Circle Films and Global Produce, and Brian Miller is attached to write the screenplay. Of course, a lot of books make it to this point in the process and never actually become a movie, so I haven’t picked out my outfit for the premiere just yet!

 Q: Who would be in your dream cast?
 A: I’ve always enjoyed fan-casting YA book-to-film adaptations because I’ve done so much work with actors and in casting, but this question flummoxes me. I would want whichever actors could bring the most interesting, authentic interpretation to the character, and I have no way of knowing who that might be!



Hodnocení:
5 hvězdiček z pěti

Za recenzní výtisk velmi děkuji Knihcentru!

Stefanie G.

V případě, že byste se chtěli zasmát a znát podobný názor a pocity z knihy jako jsem měla já, a jste ochotni přečíst si několik spoilerů, přikládám odkaz na recenzi jedné slečny/paní na Goodreads, která mě opravdu pobavila!
"That's All" Ash's review   



Obálka, anotace: Knihcentrum
Ostatní obrázky: Cristin Terrill, Goodreads, Tumbrl

4 komentáře:

  1. Kniha vypadá opravdu úžasně! :) Recenze se mi moc líbila a na knížku se těším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda! Knížku misím jen doporučit, rozhodně si mě získala :)

      Vymazat
  2. Vypadá to hodně zajímavě. Asi si ji koupím. Díky za tvou recenzi!

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem ráda, že se recenze líbila! :) Určitě za přečtení stojí! :)

    OdpovědětVymazat