pátek 20. prosince 2013

Morgan Matson - Amy & Roger: Na cestě

Konečně jsem ji dočetla. Mnohokrát jsem ji otevřela a zase skončila na začátku druhé kapitoly. Poprvé ji předběhla Čarodějnice z Hex Hall, jelikož byla tenčí a já neměla tolik času na čtení. Po ní ji zastínila Wicca, která mě po dočtení uchvátila tolik, jako už dlouho žádná jiná kniha. To jsem ale nečekala, jaké na mě čeká překvapení v této knize...
Amy & Roger: Na cestě je kniha z nakladatelství CooBoo vydaná roku 2013. Autorkou je mladá Morgan Matsonová. Dílo má zhruba 418 stran a jeho překladatelkou byla Martina Buchlová.




TROCHU ŠÍLENÁ JÍZDA AMERIKOU + ŠPETKA ROMANTIKY = BÁJEČNÉ ČTENÍ NEJEN NA LÉTO!


Amy se na léto dvakrát netěší. Její máma se rozhodla přestěhovat na druhý konec země a Amy má teď za úkol dovézt její auto z Kalifornie do Connecticutu. Problém je, že od té doby, co její otec zemřel při autonehodě, se Amy není schopná posadit za volant. Děsí ji to. A v tu chvíli přichází na scénu Roger, prý starý přítel rodiny (jak tvrdí Amyina matka), který má také v plánu road trip přes půlku Států. Nejkratší možná trasa je naplánovaná, tak stačí vyrazit… Proč to ale nevzít zábavnější cestou? Udělat si pár zajížděk rodičům natruc a poznat Ameriku? Pomůže to oběma, aby se vyrovnali sami se sebou a zacelili bolavé rány?

Morgam Matsonová se narodila roku 1981. Vyrostla v New York City a Greenwichi v Connecticutu. Studovala divadlo na Occidental College v Los Angeles, ale v polovině studií začala pracovat v oddělení dětské literatury. Následně se stala editorkou knih pro teenagery. Po absolvování vysoké školy se přestěhovala zpátky na Východ, aby začala chodit do New School, kde obdržela M.F.A. v psaní pro děti. Kniha "Amy a Roger: Na cestě" je inspirována Morganinými třemi cestami napříč státy a byla poprvé vydána v květnu 2010. Mezitím se Megan přestěhovala zpátky do Kalifornie, vrátila se do školy a v roce 2011 získala M.F.A ze scénáristiky na University of Southern California. Její druhá kniha, "Second Chance Summer", byla vydaná v květnu 2012. Je inspirovaná autorčinými vlastními zážitky z letních pobytů během dospívání v Pocono Mountains v Pensylvánii. 

Linie děje

Už na začátku knihy se dozvíte, proč se Amy na cestu napříč Amerikou musí vydat. Jde o to, že její máma potřebuje v auto v Connecticutu, kam se mají ona, Amy a její bratr Charlie přestěhovat z Kalifornie po té nešťastné události, která se jim přihodila a změnila jejich životy. Dokonce na cestu domluvila i řidiče. Syna svojí kamarádky, se kterým se Amy a Charlie kdysi kamarádili. Rogera. Pohledného vysokoškoláka, který už nevypadá ani trochu tak, jak si ho Amy pamatovala. 
Nejen, že Rogera blíže poznáváme, ale původní plán Amyny matky - přejezd Ameriky těmi nejméně zajímavými místy a za čtyři dny - se hned změní. Roger nikdy nebyl dál než na svojí vysoké škole v Colorado Springs, a tak navrhne malou zajížďku. Roadtrip.
Je úžasné, jak Amy popisuje jednotlivé státy. Skoro, jako byste s nimi projížděli třeba po silnici 50. 
Ale mimo příběhu o roadtripu a mimo to, jak se Roger stále honí za tím, co ho na tento výlet vlastně doopravdy dostalo, se dozvídáme víc a víc o tom, co se přihodilo v Amyně rodině. Proč se najednou vše rozpadlo.
Vše do sebe tak přesně pasuje a tak jednoduše se čte každý řádek, každý odstavec, až jsem byla překvapená. 

Postavy

Amy na mě působila velmi dobře. Její propracovaná osobnost a to, jak se vyrovnává se ztrátou, jsou tak přesné, až někdy skoro bolestné. Na druhou stranu s ní ale člověk projde celou cestu až k lehké proměně, za kterou může právě nečekaný roadtrip.
Roger na mě ze začátku působil také mile a pohodově, tedy dokud mi nepřišel neskutečně otravný a únavný tím svým jediným cílem, za kterým se hnal. Naštěstí se ale probral, ale to až na konci knihy, což trochu zamrzí. 
Kromě těchto hlavních postav je tu Amyna matka, která... No musela bych použít hodně spoilerů, což nechci, abych si mohla zanadávat :) Amyin bratr Charlie je taky pěkné číslo. 
Za koho jsem byla v knize ráda byla Bronwyn, Rogerova kamarádka z vysoké školy. To ona byla takovým prvním kolíkem, který Amy pomohl cítit se o něco líp. 
Mě osobně velice zaujala postava Luciena. Kéž by se v knize zdržel déle! :)
Na mnoho postav bych musela prozradit až moc spoilerů a to si tato kniha nezaslouží. Je úžasná! A abyste se se všemi seznámili, musíte si ji prostě přečíst!

Můj pohled na knihu

Ze začátku jsem o knize pochybovala. Líbila se mi obálka i nápad roadtripu, ale jakmile jsem zjistila, že nejde přímo o klasický roadtrip, trochu mě to odradilo. Jakmile jsem ale dočetla Wiccu, potřebovala jsem se mezi seminárními pracemi odreagovat a znovu jsem sáhla po této knize. A to bylo to nejlepší, co jsem mohla udělat. 
Příběh se čte neuvěřitelně lehce. Můžete kdykoliv přestat a začít zase za den nebo dva a je to, jako byste nikdy nepřestali. Amyin popis krajiny, popis toho, kde se ubytovali, co je pro stát typické či jaké mají motto je prostě něco, co se často nedozvíte jen tak, pokud se po tom nepídíte. Taky mě Amy navnadila, abych někdy zkusila tu vanilkovou colu, o které tak často mluví! :) 
Nečekala jsem, že bych si tuto knihu tolik zamilovala. Pokaždé, když jsem na ni četla recenzi, tak jsem jen zakroutila hlavou a šla dál. Ale na všech recenzích bylo něco pravdy. Navíc kniha rozhodně není určená jen pro letní měsíce! Já si ji naplno užila i teď v zimě! A po všech těch dystopických, nadpřirozených příbězích je tento zaručenou oddychovkou!
Já sama jsem si navíc uvědomovala, že se knihu snažím číst co nejpomaleji, aby mi nic neuteklo, a aby neskončila tak rychle. Nechtěla jsem, aby vůbec kdy skončila. Pořád jsem čekala, že pojedou dál a dál, ale stránek bylo méně a méně. To bylo dost nefér! :) 
Každopádně musím tento příběh vychválit, jak to jen jde! Je úžasný! Nejen, že čtete příběh, ale můžete se podívat na reálné účtenky či fotky od Morgan, která je ze svého roadtripu přiložila na stránky knihy. Mimo to se můžete pokochat Rogerovým playlistem na každou část cesty. A pokud zrovna nemáte tolik času, ale rádi byste se odreagovali, Amy a Roger jsou pro vás ten nejlepší výběr! 


Amy & Roger's Epic Detour

Pokusila jsem se pro vás najít téměř všechna místa, kde se Amy s Rogerem zastavili na svém roadtripu :)

Quotes

"Ale dvě věci jsou absolutně nutný, pokud se chystáme na výlet."
"A to?"
Otočil se na mě a usmál se, když stavěl na semaforu. "Chuťovky a písničky," odpověděl. "Ne nutně v tomhle pořadí." (str. 52)

-

Pod schody stála medvědí schránka. S Rogerem jsme prošli svoje věci a zavřeli všechno, o čem by si medvědi mohli myslet, že to je jídlo - takže všechno - do té kovové skříňky, a ujistili se, že je pořádně zavřená. Věnovala jsem jí trochu pochybovačný pohled. Chaty, v nichž jsme bydlívali dřív, takové skříňky neměly a já si nebyla jistá, jestli taková malá kovová věc dokáže odolat nájezdu hladových medvědů, obzvlášť, pokud jim podle všeho nedělá problém zdolat větší automobil. Také se mi moc nelíbilo, že stála tak blízko k naší chatce. Nebylo to trochu jako postavit předkrm hned vedle hlavního chodu? (str. 63)

-

"Ale jsme na nejdepresivnější silnici v Americe."
"Nejosamělejší," řekla jsem znovu. "A to je rozdíl." (str. 104)

-

"Je to muž?" zeptal se Roger,
"Ano," odpověděla jsem. "Šestnáct."
"Naživu?" 
"Ne. Patnáct."
"Je to objevitel?"
"Na to se můžeš ptát jenom ty. Není."
"Ty se mě na to ptáš pořád."
"Jen proto, že si pořád vybíráš objevitele."
"Tušé. Je slavný?"
"Ano. Čtrnáct."
"Hmm." (str. 136)

-

"Říkám ti, že to zvládneš," povzbuzovala jsem ho. "Prostě našpul rty a zkus to."
"A já ti říkám," usmál se na mě, "že navzdory tvýmu tričku ne každý dokáže hvízdat. A tím mysleli mě." (str. 248)

-

"Fajn, takže myslím, že zůstaneme na týhle silnici, projedeme Louisville a Hummingbird Valley by mělo být kousek za ním - tak půl hodiny."
"Lů-vil." řekl Roger.
"Cože?"
"Řeklas Lu-i-vil. Ale vyslovuje se to Lů-vil. Věř mi, dostalo se mi v tom opravdu dobrýho vzdělání." (str. 259)

[Hledala jsem Hummingbirg Valley na mapě Kentucky, ale bohužel nic, jediné město poblíž Louisville je Mockingbird Valley :) A podle sídel, které se zde nacházejí by to klidně mohlo být Hummingbirg Valley. Každopádně, kdybyste ho někdo objevil, dejte mi vědět, ráda se přiučím! :)]

Playlist





Zajímavost




Hodnocení:
5 hvězdiček z pěti (váhala jsem, jestli půlku hvězdičky neubrat za Rogerovo chování na začátku, ale... budiž, patří to k příběhu :) )




Úryvky z knihy si můžete přečíst na stránkách CooBoo ZDE a pokud vás recenze zaujala natolik, že byste rádi měli knihu co nejdříve doma, můžete si ji objednat například ZDE. :) Přeji krásné počteníčko! 


Stefanie G.



8 komentářů:

  1. To je nádherně zpracovaná recenze! :)
    Knížku si zajisté připisuji na svůj to-read list.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Jsem ráda, že se líbí! Knížka opravdu stojí za přečtení! Já si ji zapsala na list svých oblíbených knih a už teď mám chuť přečíst si ji znovu :)

      Vymazat
  2. mám doma a velice se na ni tesim :))

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto jsem se zamilovala do této recenze! To rozdělení do přehledných odstavců je skvělé, a nevím, jestli tak píšeš všechny, ale ty zajímavosti a playlist jsou skvělým bonusem. Fakt paráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se líbí! Takovéto rozdělení mám u všech recenzí, ale třeba playlist se ke všem knihám sehnat nedá, takže například u Zavrženého nebo Crescenda od Beccy Fitzpatrick jsem jen vypsala písničky, které má ona na svých stránkách :) A zajímavosti se nabídly jako první právě u Amy a Rogera, když jsem našla různé trasy po USA, musela jsem se o ně s vámi podělit :)

      Vymazat
  4. Po grafické stránce je ta knížka boží, obsahově uvidímě, po všech těch nadšených ohlasech se na ní taky chystám :)

    A ta recenze je vážně super, jdu si projet playlist :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Playlist byl taky hned první, na co jsem se vrhla :) Jinak knížku určitě doporučuji!

      Vymazat