neděle 1. prosince 2013

Cate Tiernan - Wicca - Pokrevní čarodějnice #3 (Sweep - Blood Witches) a celkové zhodnocení knihy!

No dobře, včera jsem neodolala a četla až do rána :) A jak jinak mi nezbývá nic jiného, než se s vámi podělit  o pocity z poslední části a celkově zhodnotit tuto naprosto dokonalou knihu!


Pro ty, co nečetli předchozí recenze je tu rekapitulace :) 

Wicca - Kniha stínů, Coven a Pokrevní čarodějnice byla vydaná roku 2013 nakladatelstvím CooBoo a má celkem 457 stran. Třetí díl s názvem Pokrevní čarodějnice vychází přibližně na 148 stran. Originální vydání má 202 stran a série se jmenují Sweep. Třetí díl byl vydán poprvé roku 2001. Překlad knihy nám zajistila Dana Stuchlá. 


Recenze na dva předchozí díly najdete ZDE a ZDE!



Šestnáctiletá americká středoškolačka Morgan Rowlandsová si o sobě odjakživa myslí, že je naprosto obyčejná, nepříliš hezká dívka. Když se ale do města, kde žije, přestěhuje a na její školu nastoupí o rok starší Cal Blaire, který zrychluje tep nejen jí, ale taky všem jejím spolužačkám, zjistí něco, co jí od základů změní život. Je čarodějka a pochází z prastarého, mocného čarodějnického rodu – stejně jako Cal. A její moc je skutečně obrovská, tak obrovská, že se ji potřebuje naučit ovládat. A Cal se ochotně nabídne, že jí s tím pomůže. Jenže Cal se líbí i její nejlepší kamarádce Bree, navíc její rodina vůbec nemá radost z toho, co o sobě zjistila. Jak si s tím vším Morgan poradí? A bude Cal opětovat její city?


Anglická anotace třetího dílu na Goodreads - OBSAHUJE SPOILERY!
Morgan has found her mother's Wiccan tools, and her relationship with Cal is strong. Everything seems perfect. Except that Cal's half brother, Hunter, is stalking them. Hunter claims to be a Seeker who is investigating Cal for the misuse of magick. Who can she trust?



Budu se snažit popisovat děj i svůj vlastní názor co nejvíc bez spoilerů, tak snad se mi to povede :)


Linie děje


Na začátku třetí části mi poněkud chyběla rekapitulace, i když jsem knihu četla prakticky bez přestávky. Prolog by byl příjemným zopakováním. Místo toho Cate pojala vyprávění tak, že pokračovala ve vyprávění od chvíle, kde skončila předtím. Což bylo super. A Morgan nám pak postupně opakovala, co se stalo, co zjistila, kdo je Cal a podobně. 
Když jsem zmiňovala, že první díl byl wiccanský, druhý se zaobíral především pocity Morgan a Calem, třetí díl je zase jiný a mnohem lepší, než druhý. Je zaměřený na současné dění a přitom nezapomíná ani na minulost, se kterou je příběh úzce spjatý. Jako v prvním nebo druhém díle nechybí ani zápisky z cizích Knih stínů na začátku každé kapitoly, což je vynikající zpestření a zároveň to vkládá do děje tajemno a další linii. Cení se také to, že blíže poznáme Robbieho. Morgan se s ním ve třetím díle více baví a jeho osobnost je tak více rozvinuta. 
Konečně nejsme zaměřeni jen na Morgan s Calem. Navíc postavy, které se objevily na konci druhého dílu - Sky a Hunter - věci zamotají, zkomplikují a vnášejí do třetího dílu napětí a nejistotu, jak to celé skončí. 
Třetí díl mě zase chytil a nepustil, tak jako ten první a to je podle mě přesně to, co se od knihy očekává!  

Postavy


Zásadní změna v postavách v knize není. Příběh vypráví Morgan, pak je tu Cal, Jenna  s Mattem, Sharon, Ethan a Robbie. Nechybí ani přítomnost Raven nebo Bree. Samozřejmostí jsou rodiče Morgan a její sestra Mary K nebo její teta se svojí přítelkyní. Pak Selena, Calova matka, Alyce a David z Kouzelného magična nebo právě tajemná Sky a Hunter. 

Můj názor na knihu


Sotva jsem dočetla poslední stránku druhého dílu, věděla jsem, že nemůžu jen tak přestat číst. A tak jsem si přečetla první kapitolu, pak druhou, třetí a než jsem se nadála, byla jsem u osmnácté kapitoly z dvaceti. Nakonec jsem neodolala a knihu dočetla jedním dechem. Trvalo mi to jen pár hodin. Hltala jsem zase každé slovo a byla nadšená, že Cate zase zapojila víc wiccanských kruhů. Už se nesoustřeďovala jen na citové propojení. Dozvěděla jsem se nové věci a občas jsem se musela usmát, protože jsem některé znala. Úsměv na tváři mi vykouzlila například maličká zmínka o homeopatii, protože tu sama dobře znám. 
Jediná věc, která mě zaskočila, byla ta, že v prvním díle autorka zmiňuje, jak je Morgan patnáct (skoro šestnáct) a pak ve třetím díle slaví sedmnácté narozeniny :) Ale co už :D I tak mi kniha ubíhala před očima!
Po jejím dočtení jsem zůstala s otevřenou pusou a říkala si: "Co... Co to... Kde mám sakra další díl?!" :D Rozhodně jsem poslední díl neměla dočíst tak rychle. Ráda bych se od CooBoo dozvěděla, kdy plánují vydání dalších tří knih, protože moje nažhavení teď bude neskutečne strádat. Nejspíš se do knihy pustím ještě jednou nebo dvakrát, abych ukojila tu zvědavost po dalších dílech. Anebo v nejvyšší nouzi budu muset sáhnout po anglickém vydání. Jenže český překlad je tak perfektní, že se mi po něm bude stýskat. Je úžasně čtivý a vtáhne vás do děje. Takže si teď budu několik dalších měsíců kousat nehty a doufat, že pokračování bude dřív, než se naději!



Hodnocení třetí knihy:
5 hvězdiček z pěti




Celkové zhodnocení 


Samozřejmě nemůžu vynechat celkové zhodnocení, protože jak jsem již zmiňovala, české vydání má tři díly spojené do jedné knihy. V USA tato varianta už také vyšla a můžu říct, že se mi to tak zamlouvá mnohem víc. Nejen, že obal knihy je dokonale jednoduchý a vábivý, ale také proto, že druhý díl byl slabší a kdybych si knihy měla kupovat po jednom díle, byla bych rozčarovaná. 
Knihou, jako celkem, jsem nadšená! Strašně nadšená! Bála jsem se, aby mě nezklamala jako například V pasti od Michaela Northropa. Na tu jsem se totiž taky neskutečně těšila a pak nesplnila úplně to, co jsem od ní očekávala. Naopak Wicca splnila vše. Je tam napětí, magie, láska, intriky, žárlivost... Je tam snad vše, co by YA měla mít. Dlouho se mi nestalo, že by mě děj tak uchvátil a zajímal. Nebo že bych byla spokojená se všemi postavami, které autor nebo autorka vytvořili. 
Musím tudíž knihu jen doporučit! Určitě se bude líbit těm, co mají rádi magii, nadpřirozeno a nepotřebují v příbězích vlkodlaky, upíry a podobné bytosti. Určitě není určena jen pro dívky od patnácti do osmnácti let. Mně je přes dvacet a omotala si mě okolo prstu, takže se nemusíte bát a můžete se do ní pustit, i když jste starší! :) Blíží se Vánoce a tato kniha je jednoznačně vynikajícím tipem na vánoční dárek! 


Chtěla bych tímto ještě jednou CooBoo za knihu poděkovat! Rozhodně je jedna z nejlepších, jaké jsem v poslední době četla! 


Úryvky


Po pár minutách mi to už nepřipadalo tak podivné a brzy jsem pocítila zvláštní nadšení, doslova jsem běhala v kruhu a ruce vzpínala k měsíci. 
Po chvíli - mohlo to být pár minut i půl hodiny - jsem si všimla, že se mi začíná točit hlava a cítím se divně. Patřím k těm, kdo nemůžou jezdit na kolotoči, horské dráze nebo čemukoli, co se otáčí kolem dokola. Souvisí to s vnitřním uchem, ale výsledkem je, že prostě zvracím. Takže mi začalo být všelijak, ale neměla jsem chuť zastavit se. 
Právě jsem začala uvažovat, čeho se asi budeme zbavovat, Cal řekl: "Raven? Čeho by ses zbavila, kdybys mohla? Co bys zakázala?"
Raven se usmála a v tu chvíli byla skoro hezká jako normální holka. "Já zakazuju předsudky!" vykřikla rozjařeně.
"Jenno?" oslovil Cal další v kruhu.
"Já zakazuju nenávist," odpověděla Jenna po chvíli. 
Podívala se na Matta. "Já zakazuju žárlivost."
...
"Neboj se," zašeptal Cal, jako kdyby mě lákal někam do soukromí, kde se mnou bude sám.
"Já zakazuju omezování!" vyhrkla jsem a netušila, odkud se ta slova vzala ani proč mi připadají správná. 
A pak se to stalo. Jakoby na něčí povel jsme se všichni pustili a zastavili se na místě. Vzápětí jsem ucítila bodavou bolest na hrudi, jako kdyby se mi doslova rozervala kůže. Zalapala jsem po dechu, přitiskla si tam ruce a zapotácela se. #1 

-

"Tak tedy existovalo sedm klanů," zopakoval Cal, "Woodbaneovi zosobňovali zlo a Rowanwandovi dobro a mezi nimi bylo na různé úrovni zla a dobra dalších pět klanů."
"To je pravdivý příběh?" chtěla vědět Jenna a hodila žvýkačku do koše.
Cal přikývl. "Pokud je nám známo, ano. Woodbaneovi a Rowanwandovi mezi sebou v každém případětisíce let válčili a zbylých pět klanů po tu dobu někdy stálo na straně jedněch, jindy zas na těch druhých."
"Jak se ty klady jmenovaly?" zeptal se Robbie.
"Vydrž, právě jsem to tady viděla," vložila se do debaty Bree a jela prstem po stránce.
"Woodbaneovi, Rowanwandovi, Vikrothovi, Brightendaleovi, Burnhideovi, Wyndenkellovi a Leapvaughnovi," odříkala jsem zpaměti. Všichni se na mě překvapeně podívali, kromě Cala, ten se jen maličko pousmál.
"Zrovna jsem tu knihu četla," vysvětlila jsem.
Bree pomalu přikývla. "Jo, Morgan má pravdu. Tady se píše, že Vikrothovi byli válečníci, Brightendaleovi se zabývali hlavně rostlinami a byli něco jako doktoři. Burnhideovi se specializovali na drahokamy, krystaly a kovy a Wyndenkellovi zase patřili ke zkušeným autorům kouzel. Leapvaughnovi byli uličníci a vtipálkové a občas se chovali pěkně hnusně."
"Vikrothovi byli příbuzní s vikingy," dodal Cal. "A jméno Leapvaughn je odvozené od slova leprechaun, šotek."
"Hustý," uznal Matt. #2 

-

"Bree, už jsem ti to říkala. Myslím, že ty a Cal budete bezva pár. Neflirtuju s ním. Nevolám mu. Nesedám si vedle něj."
"To ani nemusíš. To vždycky udělá on sám. Ale proč?"
"Protože chce, abych byla čarodějnice."
"A proč to chce?" položila mi Bree další otázku. "Bylo by mu fuk, kdyby se stal čarodějnicí Robbie nebo já. Proč s tebou hraje ty hry, proč tě nosí do bazénu, proč ti říká, že máš dar? Proč děláš kouzla? Vždyť ještě ani nejsi členka covenu, natož čarodějnice."
"To já nevím," odpověděla jsem zoufale. "Je to, jako když se něco... ve mně probouzí. A já tomu chci porozumět.... chci vědět, kdo jsem."
Bree pár minut mlčela. Ve tmě jsem slyšela tiché zvuky, tikání mých hodinek, Breein dech, cvakání kovu v autě, jak vychládalo. Blížil se černý mrak, ke mně, k autu a já se instinktivně připravila. Pak to přišlo.
"Já nechci, abys tam dneska šla," oznámila mi Bree.
Cítila jsem, jak se mi sevřelo hrdlo.
Bree si sebrala ze svých modrých hedvábných kalhot smítko prachu a zkoumala si nehty. "Myslela jsem, že chci, aby to byla naše společná věc," pokračovala. "Ale spletla jsem se. Ve skutečnosti si přeju, aby wicca byla něco, co mám jen pro sebe. To já jsem byla na všech kruzích. Já jsem objevila Praktický magično. Chci, aby wicca byla moje a Cala. Když jsi tam ty, rozptyluješ ho. Zvlášť od tý doby, cos to narafičila, jakože umíš kouzlit. Nevím, jak jsi to udělala. Ale Cal o ničem jiným nemluví."
"Tomu nevěřím," zašeptala jsem. "Prokrista, Bree! Ty dáš přednost Calovi přede mnou?Před naším kamarádstvím?" Vyhrkly mi horké slzy. Rozzlobeně jsem si je otřela, nemínila jsem před ní plakat.
Bree se nezdála tak rozrušená. "Ty bys udělala totéž, kdybys Cala milovala."
"Kecy!" zaječela jsem, když Bree zase nastartovala. "To jsou kecy! Nic takovýho bych neudělala!"
Obrátila vůz čelem vzad.
"hele, přijdeš na to, jak hloupě se chováš," poznamenala jsem hořce. "Když jde o kluky, máš jepičí výdrž. Cal je jen další v řadě. Až tě unaví a odkopneš ho, budu ti chybět. A nebudu tady."
Tahle představa zřejmě Bree zarazila. Přibrzdila, ale pak rázně přikývla. "Ty to rozdejcháš. Až budeme s Calem doopravdy chodit a všechno se zklidní, bude to vypadat jinak."
Vytřeštila jsem oči. "To si jen myslíš! kam jedeme?"
"Odvezu tě domů." #3


Hodnocení celé knihy:
5 hvězdiček z pěti



Knihu si můžete koupit ZDE. A další úryvky či první kapitolu prvního dílu si můžete přečíst ZDE.


Stefanie G.





#1 Zákazy. TIERNAN, Cate. Wicca. 1. vyd. Dana Stuchlá. Iveta Poláčková. V Praze: CooBoo, 2013, s. 31-33. ISBN 978-80-7447-407-1.
#2 Pokrevní čarodějnice. TIERNAN, Cate. Wicca. 1. vyd. Dana Stuchlá. Iveta Poláčková. V Praze: CooBoo, 2013, s. 104-105. ISBN 978-80-7447-407-1.
#3 Rozdělené. TIERNAN, Cate. Wicca. 1. vyd. Dana Stuchlá. Iveta Poláčková. V Praze: CooBoo, 2013, s. 133-134. ISBN 978-80-7447-407-1.

2 komentáře:

  1. dočítám Lolo a pak se hned poustim do teto serie a jsem hrozne natesena :) prijde mi skvele mit tri dili v jednom :) clovek nemusi dlouho cekat .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé to je, jen se mi teď prodlužuje čekání na další díly, což je nesnesitelné! :D CooBoo by si mohlo pospíšit :)

      Vymazat