neděle 27. března 2016

Marie Lu - The Young Elites #1 - Mladí vyvolení (RC)

"Pomysli na nižší bohy - Formiditea, anděla strachu, a Caldoru, anděla zuřivosti. Laetea, anděla radosti. Denaria, anděla chamtivosti. Vlákna energie spojují nejen hmotné věci, ale také emoce, myšlenky a pocity - strach, nenávist, lásku, radost, smutek. Máš schopnost tahat za vlákna strachu a nenávisti. Mocný talent, pokud ho dokážeš zkrotit..."
- Mladí vyvolení, str. 112

The Young Elites, neboli Mladí vyvolení, kniha, která mě na Goodreads uchvátila nejen svojí obálkou (tou originální), ale i svojí anotací! Kniha, od které jsem očekávala mnoho…
Adelinu Amouteru změnila horečka krve. Před deseti lety se její zemí prohnala epidemie smrtící choroby. Většina nakažených zemřela, ale děti, které přežily, vyvázly s podivnými cejchy. Adelině se zbarvily vlasy na stříbrno, řasy zbledly a místo levého oka má teď jen klikatou jizvu. Její krutý otec věří, že je malfetto, které ničí pověst rodiny a stojí v cestě jejich štěstí. O některých přeživších se však říká, že mají víc než jen jizvy - věří se, že mají záhadné a mocné dary, a přestože jejich totožnosti zůstávají skryté, začalo se jim říkat Mladí vyvolení. Adelina se stane členkou jejich tajného společenství, její schopnosti postupně sílí a vzbuzují respekt i oprávněné obavy.

Originální název: The Young Elites
Série: The Young Elites
Autor: Marie Lu
Díl v pořadí: 1
Nakladatelství: Talpress
Překlad: Ondřej Duha
Počet stran: 328
Klíčová slova: fantasy, YA, dystopie
Přibližný doporučený věk: 15+

Vyvolená Bohy
Chtěla jsem vám nastínit děj, ale pravda je, že anotace knihu vystihuje až až. Adelina Amouteru, malfetto (italsky prohřešek nebo přečin), dívka, která je prodána vlastním otcem jednomu z kupců, se rozhodne, že je načase utéct, i když tak nechá svoji mladší sestru Violettu samotnou. Jenže na jejím útěku se něco přihodí, něco, kvůli čemu je zatčena a později má být i upálena na hranici Inkvizitory, odpůrci malfetto. Ale její osud na hranici nekončí, a než se naděje, schovává se se skupinkou, kterým se říká Mladí vyvolení, a kteří disponují velmi zajímavými schopnostmi.
Musím říct, že Adelina mi k srdci ani trochu nepřirostla. Dlouhou dobu mi pouze lezla krkem, jenže postupem času jsem zjišťovala, že to autorka tak chtěla. Že to, jak se Adelina chová, má své důvody. Ale ani to mě úplně nepřesvědčilo. Nebýt ostatních postav, které se v knize objevují, nejspíš bych knihu již po pár kapitolách odložila a už se k ní nevrátila.
Enzo, mladík s rudými vlasy a vůdce Vyvolených, vám vezme dech. Nejspíš ne hned od začátku, ale pak jej budete zbožňovat až do samého konce. A to stejné platí i pro Raffaela, který je na Adelinu tak milý, že si to snad ani nezaslouží, i když má vůči ní jistá podezření. I Gemma Adelině věří a nabízí jí svoje přátelství. Naopak Pavouk si na Adelinu dává opravdu pozor. Její síla totiž pramení z něčeho temného… Z něčeho, co může nést až smrtící následky. Na závěr ještě musím zmínit Terena, jednoho z Inkvizitorů, který Mladým vyvoleným pěkně ztrpčuje jejich poslání.
Mladí vyvolení mají velký potenciál, ale něco mi přece jen až do druhé poloviny knihy chybělo. Adelinina postava se držela schématu „nejlépe to zvládnu sama a ničí pomoc nepotřebuji“, který byl opravdu hodně otravný. Takové hrdiny z hloubi duše nesnáším, je to pro mě už takové klišé a přivádí mě to k zamyšlení, jestli ten příběh opravdu musel být podán takto a ne jinak. Možná proto jsem tak dlouhou dobu trpěla a říkala si, že je to jen další obyčejná průměrná Young Adultka. Jenže pak se Marie Lu vytasila s něčím naprosto nečekaným! Pak přišla další nečekaná pálka a pak další! Nestihla jsem se pořádně nadechnout a už mě zase srazila na koleno. Panečku a ten závěr! Takže i když jsem se v příběhu dlouhou dobu jen a jen plácala a protáčela panenky, poslední třetina mi vyrazila dech. Doslova. Moje jediná reakce byla „WTF?!!“, „Co se to sakra právě stalo?!!“ A věřím, že nebudu sama, kdo bude na závěr prvního dílu ze série koukat úplně stejně.
Takže právě díky tomuto konci a naprosto nečekaným obratům v celém příběhu si ode mě Mladí vyvolení nakonec vysloužili čtyři hvězdičky. Možná vás příběh Adeliny nijak zvlášť neuchvátí, možná tomu bude právě naopak. Jak už jsem říkala výše, tato kniha má potenciál a já věřím, že jej autorka bude dál rozvíjet, protože konec prvního dílu byl opravdu neskutečný. Pokud tedy máte rádi fantasy příběhy z vymyšleného světa, jejichž předností je silný a nečekaný konec, Mladí vyvolení se vám rozhodně budou líbit i přes tu naprosto odpudivou obálku, jejímž autorem je Tibor Paštrnák, a o které si myslím svoje… Někdy je míň prostě víc a něco tak odporného bych do ruky v knihkupectví nikdy nevzala, takže chápu vaši nejistotu a krčení nosů. Jediné, co vám doporučím je, abyste si zlepšili představu o této knize a mrkli se na originální přebal, pak možná usoudíte, že si přečtete i anotaci a nakonec si knihu i pořídíte, protože příběh bude lákavý. A já říkám ano, už jen pro ten konec, ANO!

Hodnocení:

Za recenzní výtisk velmi děkuji knihkupectví DOBRÉ KNIHY
Knihu si můžete koupit ZDE ZA 148 Kč.

Stefanie G.

2 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Mě trochu odrazuje ta obálka, ale přeci jen obálka není vše :) Takže doufám, že příběh opravdu stojí za to a na knížku se těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DOstala ses k ní? :) Já z té obálky byla nešťastná, obzvlášť, když ta originální je tak pěkná :(

      Vymazat