pondělí 13. dubna 2015

Mike Lancaster - 0.4: Soumrak civilizace (RC)

Tak co když je to vážně jen následek pomatení mysli? 
Halucinace.
Paranoia.
Mentální kolaps vyvolaný Dannyho číslem.
Zánět mozkových blan.
Prasečí chřipka.
Bahenní plyn.
-0.4: Soumrak civilizace

Soumrak civilizace byl rozhodně překvapivý. Nic takového jsem předtím nečetla, i když je dystopických knih o budoucnosti hodně. Tohle předčilo má očekávání, ale očekávání, ale stále si nejsem jistá hodnocením.

Jmenuju se Kyle Straker a už neexistuju. Tak začíná příběh Kylea Strakera nahraný na starých magnetofonových páskách. Můžete si myslet, že ty pásky jsou nějaký nepovedený vtip. Ale možná jsou dokladem historie minulého světa. Ale pokud ty pásky mluví pravdu, pak to znamená, že všechno, co si myslíme, že víme, je lež. A když je všechno lež, míníme tím také sebe? Nahrajte se zpět do světa nové generace!

Originální název: 0.4
Série: Point 4
Autor: Mike A. Lancaster
Díl v pořadí: 1.
Nakladatelství: Egmont
Překlad: Jana hejná
Počet stran: 180
Klíčová slova: sci-fi
Přibližný doporučený věk: 15+
KNIHCENTRUM: e-kniha 74 Kč

Mimozemšťané nebo něco jiného?
I když jsem neměla v plánu tuto knihu číst, navnadila mě na ni recenze na blogu, která ji velmi vychválila. Abych řekla pravdu, já z ní až tak nadšená nebyla. Nebyla špatná, ale ani skvělá, takový průměr se zajímavou myšlenkou. A na to, jak je tato kniha krátká, je příběh velmi dobře zpracován.
Než se začtete do Kyleova vyprávění, čeká na vás jakási poznámka redaktora, která je úvodem do celého příběhu. Redaktorem je samotný autor, který příběh vypráví jako by do Kyleova příběhu nahlížel a poskytoval ho dál lidem v knižní formě, aby si jej mohli přečíst všichni. Aby znali pravdu o tom, co se vlastně onen osudný den stalo. Jeho postavu a celkovou roli v příběhu pochopíte až na jeho samotném konci. 
Kyle vypráví svoje vzpomínky pomocí magnetofonu a kazet a jeho příběh rozhodně není obyčejný. Všechno to začalo v den, kdy měli v malé vesničce Millgrove v Anglii talentovou soutěž a jeho kamarád Danny požádal o čtyři dobrovolníky, kteří se nechají před zraky ostatních zhypnotizovat. Přihlásil se Kyle, jeho kamarádka a bývalá přítelkyně Lilly, paní O’Donnelová a podivín pan Peterson. To ještě netušili, že právě toto dobrovolnictví jim změní život. A nejen jim, ale i celé vesnici a celému světu.
Poté, co se probudí z hypnózy, je svět docela jiný. Nebo ne přímo svět, ale všichni lidé. A oni čtyři nechápou, k čemu vlastně došlo, co se stalo ve chvíli, kdy byli zhypnotizovaní. Nebo jsou snad stále ještě v hypnóze? Zůstali totiž jen oni čtyři, pro které se nic nezměnilo. Stále vše vnímají stejně jako předtím, ale jejich blízcí a rodiny a známí se chovají jinak. Jako by se s nimi něco stalo. A tyto čtyři tak čeká dlouhá cesta k tomu, aby zjistili pravdu o ostatních lidech. Tu, která pro ně bude znamenat nenávratnou změnu.
Kniha je vyprávěná ich formou z pohledu Kylea, které je občas proloženo redaktorskou poznámkou, která vysvětluje některé pojmy nebo zvyky.
Není to postapokalyptický či dystopický příběh z budoucnosti. Mike vytvořil něco, čemu se dá říkat něco jako filosofický pohled na svět. Na současný, minulý i budoucí svět. A jestli se jedná o mimozemšťany nebo něco jiného, to vám nepovím. J
Každopádně Kyleova postava se mi velmi líbila, byl bystrý, zvídavý, ale i přesto se nebál ukázat svůj strach. Naopak Lilly jsem nemohla vystát. Ze začátku Kylea stále shazovala a dělala z něj hlupáka, což mi přišlo dětinské. Na druhou stranu jsem chápala, že se jedná o jakýsi projev jejího strachu. Líbilo se mi, že Mike uvedl takovou tu potřebu mladých lidí spoléhat na dospělé, že oni všechno ví a vysvětlí. Ale paní O’Donnelová právě tyto předpoklady popírala a Kyle tak došel k tomu, že když dojde na krizové situace, dospělí jsou vlastně většinou stejně nepoužitelní jako teeanageři. Pan Peterson byl také skvělou postavou, která se ovšem ze svého prvotního šoku až příliš rychle vzpamatovala.
Z příběhu si každý odnese, co bude chtít. Já na něj budu pamatovat jako na něco, co mě překvapilo, nicméně si myslím, že mi dlouho v hlavě nezůstane. I přesto jsem ale ráda, že jsem měla tu možnost si knihu přečíst. Pokud máte rádi sci-fi příběhy a to nejen o mimozemšťanech, bude se vám líbit. Je to taková jednohubka na volné odpoledne. Navíc se velmi dobře čte. Příběh se neodehrává v rozmezí dlouhého období. Vlastně je rozložen pouze do několika dnů, ale i přesto, jakoby to trvalo věčnost.
Recenze na tuto knihu se mi píše těžce. Nevím, co všechno vám můžu prozradit, abych vám nezkazila příběh, protože ten je opravdu originální. Sama jsem byla překvapená závěrem a celkovou zápletkou. Občas mi něco vadilo (obzvlášť Lilly), ale dalo se to zvládnout.
Takže pokud máte chuť na nějakou tu "teorii lidstva", určitě neváhejte a pořiďte si knihu 0.4 – Soumrak civilizace. Na KNIHCENTRU stojí e-kniha jen 74 Kč

Hodnocení:

Za recenzní výtisk velmi děkuji KNIHCENTRU!
KNIHCENTRUM.cz

Stefanie G.

3 komentáře:

  1. Ta obálka na mě působí velmi kladně. Ale nejsem si úplně jistá, zda by mě příběh natolik zaujal. Rozhodně ale díky za vážně pěkně napsanou recenzi, třeba si knihu i někdy přečtu :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuhle knihu se chystám už strašně dlouho! Už si jí budu muset pořídit:)

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle kniha mě hodně překvapila a bavila, ještě teď si na některé věci živě pamatuju, a to jsem ji četla někdy v roce 2012 :D Moc hezká recenze, připomněla jsi mi věci, na které jsem úplně zapomněla :)

    OdpovědětVymazat