pátek 24. dubna 2015

Hugh Howey - Silo #1 - Silo (RC)

"Vím o povstáních," řekla.
Holston přikývl. "Já vím, to jsi mi říkala. Byla i jiná..."
"Ne." Allison se od něho odtáhla, ale jenom o kousek, aby se mu mohla podívat do očí. Její pohled už nebyl divoký jako předtím. 
"Holstone, já vím, proč k povstáním docházelo. Vím, proč."
- Silo, str.33

Silo mě napoprvé uchvátilo svojí obálkou, pak svojí anotací a na konec recenzemi, které jsem na něj našla. Věděla jsem, že si jej chci přečíst a jsem opravdu velmi vděčná, že jsem měla tu šanci, protože tahle kniha stojí pro letošní rok prozatím na žebříčku těch nejlepších, které jsem zatím četla!

V silu pod zemí, zamořenou jedy, se ukrývají lidé: naučili se tu žít, milovat se i umírat. Jednou za čas je někdo z nich vyslán na povrch čistit senzory. Ví, že se nikdy nevrátí. Ví, že jde na smrt…
Po letech udržování křehké rovnováhy se však systém octne před zhroucením. Hluboko ve spodních patrech, ovládaných lidmi z mechanického úseku, se vzedme vlna odporu proti takřka všemocnému IT oddělení. Mají naději na úspěch? Odkryjí děsivá tajemství přísně střežených serverů? A chtějí je vůbec znát?
Silo je jedinečný postapokalyptický sci-fi thriller, který lze číst jako varování i jako věštbu. I proto se setkal s nebývalým celosvětovým čtenářským zájmem a ohlasem.

Originální název: Wool
Série: Silo
Autor: Hugh Howey
Díl v pořadí: 1.
Nakladatelství: Knižní Klub
Překlad: Jiří Engliš
Počet stran: 496
Klíčová slova: sci-fi/fantasy, post-apokalyptický příběh
Přibližný doporučený věk: 18+
MEGAKNIHY: 284 Kč

Hugh Howey Americký autor fantastiky (nar. 1975), proslul jako komerčně velmi úspěšný autor, který prodal filmová práva a nepotřeboval k tomu nic než laptop. V mládí se vedle školy věnoval rovněž počítačům a na vysoké si kvůli úsporám za nájem koupil obytný člun, což ho nakonec dovedlo k zaměstnání námořního kapitána. Na cestách si našel manželku, která mu poté vzala vítr z plachet. Místo toulek po světě se začal toulat vlastní fantazií a psát příběhy s odvážnou Molly Fyde, pro kterou v pětadvacátém století neexistuje nic, co by nesvedla, nebo o co by se alespoň nepokusila. Od roku 2009 začal své příběhy publikovat v elektronické podobě prostřednictvím tzv. Kindle Direct Publishing přímo na Amazonu. Brzy se přidaly další práce, až v roce 2011 vydal úvodní povídku z postapokalyptického světa, kde lidstvo přežívá v zajetí rozsáhlých podzemních sídlišť. Prvních pět novel později vyšlo společně také knižně pod názvem Wool (2012) a ve stejném světě se odehrává rovněž série tří dalších novel vydaná společně jako The Shift (2013). [Databáze knih]


Čištění, zrada, tajemství, boj
Silo bylo knihou, která, jak už jsem se zmínila výše, mě zaujalo svojí obálkou. V dnešní době je dystopických příběhů tolik, že už se všechny zdají stejné, ale tady tato kniha představovala zcela jiný námět. Už jen to, že hlavními hrdiny jsou dospělí lidé a ne puberťáci, kteří mají najednou rozumu stejně jako čtyřicetiletý dospělý, přitáhlo moji pozornost o to víc. Ne, nezpochybňuji kvalitu příběhů jako je Divergence, to ne. Jen říkám, že Silo zní o 100 % reálněji.
Jen těžko se mi popisuje děj, protože ten je tak úžasně spletitý, že i já jsem se v něm za začátku topila a nevěděla, co mám očekávat. Kniha je rozdělena do několika částí a každá z nich má jakoby svoji hlavní linii a točí se kolem určitých postav. První část je věnována současnému šerifovi silaPředstavte si silo jako stát nebo jako město pod zemí, ve kterém to funguje úplně stejně – má starostku, šerifa a mnoho dalších oddělení, kterým šéfují zase další lidé. Můžete zde najít oddělení zásobování, porodnice, mechanický úsek, IT oddělení a mnoho dalších. Silo má sto čtyřicet devět pater. Úplně dole sídlí mechanici a úplně nahoře starostčina kancelář a šerif – Holson. Ze začátku vám příběh bude nejspíš připadat zmatený, jelikož Holston často mluví o své ženě, která se dobrovolně přihlásila na čištění venkovních čoček, které silu ukazují, jak to vypadá za jeho zdmi.  A to ze svých vlastních důvodů. Z důvodů, které rozpoutaly vše ostatní, co se v silu následně o několik let později odehraje. A je to Holston, který do toho všeho ještě přidá – po několika letech touží po tom samém co jeho žena. Přitom doposud byli na čištění posíláni buď ti, kteří provedli něco nezákonného, něco, za co byli potrestáni smrtí, nebo ti, kteří chtěli jít ven dobrovolně.
Prozrazovala bych vám toho příliš a to nechci. Opravdu ne. Já sama jsem si knihu recenzemi nechtěla kazit, takže jsem si vždy jen přečetla začátek a konec a koukla na hodnocení. Jediné, co vám můžu prozradit je, že Holston nebude ta hlavní postava, která vás příběhem bude doprovázet až k jeho konci. Bude to Juliette, žena z mechanického úseku, která se nevědomky připlete do něčeho, co by ji ani ve snu nenapadlo. Do něčeho, po čem nikdy netoužila. A právě s ní začne koloběh zrad a zjištění, která zamávají s dosavadní představou o životě v silu.
Silem vás bude provádět ještě mnoho dalších postav, ať už je to starostka Jahnsová, zástupce šerifa Marnes, vedoucí IT oddělení Bernard, mnoho dalších lidí z mechanického úseku, či Lukas, muž se kterým se Julietta při své cestě seznámí. Cestě kam, ptáte se? Při své cestě příběhem. Víc vám neprozradím. J Možná se ze začátku nebudete orientovat, možná se vám budou plést všichni dohromady, ale zvyknete si, jen tomu dejte čas.
I když mě Silo uchvátilo a já jej v posledních dnech nebyla schopná odložit, musím říct, že mi trvalo dlouho, než jsem do něj pronikla. Není to jednoduché čtení. Vyžaduje soustředění a to především ze začátku, protože právě tam se vám budou vysvětlovat zmatené okolnosti, spletité situace a až v půlce se vám vše začne vysvětlovat a celý ten spletenec záhad a nesrovnalostí se začne zase rozplétat. A co je důležitémusíte vydržet. Musíte to překonat, protože právě tyhle začátky vám pak najednou začnou dávat smysl. Budete vědět, proč se všechno odehrálo tak, jak se odehrálo. A když vydržíte, bude na vás čekat neuvěřitelné napětí a nebudete schopni knihu odložit. Rozhodně nečekejte žádnou puberťáckou romantiku. Spíš očekávejte mnoho záhadných úmrtí, tajemství, převraty, boj a vzpouru a taky velká a nečekaná překvapení.
Je toho tolik, co bych vám chtěla říct a o co bych se s vámi chtěla podělit, ale vím, že nemůžu. Mé dojmy z knihy jsou tak silné a já jsem ráda, že jsem ji neodložila a vydržela jsem, i když začátky nebyly takové, jaké jsem si je představovala. O to víc musím ocenit, jak skvělá tato kniha je. A půl hvězdičku strhávám jen za to, že mi trvalo, než jsem se do knihy začetla. Nezbývá mi nic jiného, než vám SILO doporučit! Já sama se nemůžu dočkat, až vyjde druhý díl, protože prostě musím vědět, co autor naplánoval dál!




Hodnocení:

Za recenzní výtisk velmi děkuji internetovému knihkupectví MEGAKNIHY
Knihu si můžete koupit ZDE.



5 komentářů:

  1. Mám ho půjčený z knihovny a moc se na knihu těším. Jen mít víc času.
    http://kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Silo mám doma od srpna, kdy jsem ho dostala od kamarádky k narozeninám, ale přestože jsem ho párkrát rozečetla, nikdy jsem ho nedočetla :D Tvoje recenze je super, znova jsi mě ke knize navnadila :) Vážně už bych ji měla přečíst.. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Silo mám doma od srpna, kdy jsem ho dostala od kamarádky k narozeninám, ale přestože jsem ho párkrát rozečetla, nikdy jsem ho nedočetla :D Tvoje recenze je super, znova jsi mě ke knize navnadila :) Vážně už bych ji měla přečíst.. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Silo je jedna z těch knih, kterou jsem kdysi impulzivně koupila jednoduše proto, že jsem ji musela mít okamžitě. Jenže hádej co. Od té doby mi leží na poličce nečtené. Jednou jsem ho v náhlém zápalu vzala do ruky, ale nebyla na něj ta správná chvíle a chuť a já ho odložila. Tvoje recenze mi však navrátila takové to nadšení a chuť si knihu přečíst, takže ti moc děkuji, nejspíš brzy padne za oběť mě čtecí nálady! :) Skvělá recenze, která navnadí a přitom neprozradí :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze na skvělou knihu! :)
    http://behindthebookshelfcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat