čtvrtek 5. března 2015

Trable s anglickými knihami...


I’ve been unsure about many things in my life except for one thing, that I have always loved him. Every single minute of every single day that I have been on this earth, my heart has belonged to him. It has never been a question, never a doubt. The love had taken on many different forms over the years, but it had always been a constant.
Everyone has their definition of love. There have been countless songs sung about it. A gazillion books, articles, and poems written about it. There are experts on love who will tell you how to get it, keep it, and get over it.
We’re led to believe love is complicated. It’s not the love that’s complicated. It’s all the crap that we attach to it and put in front of it that makes it difficult. If you’re smart, you’ll realize this before it’s too late and simplify.

Amanda Kelly spent her entire life trying to control every aspect of it, while striving for perfection. Her obsession with being perfect, along with her feelings of worthlessness, consumed her. The one thing she thought was perfect in her life was the bond she shared with her best friend, Noah.
Everything was going according to her life plan until she woke up one day and realized she had fallen in love with him. The one thing she couldn’t control was the affect he had on her. Noah had the power to give her one hundred lifetimes of happiness, which also gave him the power to completely devastate her. He was the one thing in her life that was perfect, but she couldn't allow herself to have him.
Her life begins to unravel. Events take over and force her to let go of her dreams and desires. She needs to realize that a person cannot control the events in their life, only their reaction to them...but will it be too late for her to save her relationship with her best friend?
Present Perfect is a story of how past events have present consequences and how perfect your present could be if you stopped fighting and just allowed it to happen.

Páni, tohle se mi už dlouho nestalo... I když mám teď stále ještě dost recenzních výtisků, slíbila jsem si, že začnu víc číst v angličtině. A to jsem měla v plánu začít dodržovat už tento měsíc. Dlouho jsem vybírala, než mi padla do oka - ne podle obálky, ale podle příběhu - kniha Present Perfect. S chutí jsem se začetla a nemohla se odtrhnout... Až do té doby, kdy má čtečka hlásila 22 %. Pak už to šlo z kopce. A to především díky poslední kapitole, kterou jsem četla. Vážně, tak hloupou hlavní hrdinku jsem už dlouho neviděla. A to jí bylo teprv 14. A to byl další důvod. Kniha se rozvíjela od dokonalého poznání a kamarádství Amandy a Noaha. Znali se už jako malé děti a jejich vztah se v pubertě začal měnit. Jenže Amanda na mě už po 20 % přečtené knihy působila příšerně. Nehledě na to, že ta přitažlivost, kterou měli jako čtrnáctiletí cítit mezi sebou, mi spíš připadala jako mezi dospělými. Neříkám, že tam nebylo nějaké to pouto. To bylo, velké. Dokud se Amanda nezachovala tak, jak se zachovala. Obvykle to nedělám, ale u téhle knihy mi to nedalo a musela jsem se podívat na Goodreads a hodnocení ostatních. A naprosto jsem se zařadila mezi ty, co po 20 % skřípali zubama. Ne vážně, těšila jsem se, že vám přinesu zase novou recenzi na anglickou knihu, ale moc si tím jistá nejsem... Tohle na mě prostě bylo moc... Kdo ví, jestli to dočtu... A to má kniha hodnocení 4,17 *...
Present Perfect (Perfect, #1)


Madison Hanson's past demons have given her a shadow of an existence with little hope. With the sudden tragic death of a fellow student, Madison questions her own life choices, and is now forced to evaluate everything she thought she believed in.
When fate intervenes and partners her with Dean Jackson, a popular "all around good guy" from school, Madison gets a glimpse of a life that is filled with sunshine that has the power to break through the darkness she has cloaked herself in.
With Dean's help, Madison discovers a desire to finally step out of the shadows, and embrace life and all its gifts.

Druhá kniha, kterou jsem začala číst poté, co jsem odložila Present Perfect, je Miss Me Not. Tato kniha je naprostým opakem té předchozí a jsem z ní tak trochu v depresi. Nevím, co od ní mám dál očekávat, protože upřímně, hlavní hrdinka je dost na dně a se svým nejlepším kamarádem jsou jako sebevražední bratři v triku. Ano, až tak. Rozhodně to není nic na povzbuzení nálady. Zatím. Naštěstí jsem se ještě nedostala ke zlomovým 20 %, takže doufám, že se to snad postupně zlepší. Ani nevím, jak jsem k této knize přišla. Ale když tak koukám na hodnocení na Goodreads a vidím tam jméno Emma Hart - 5*, je mi to jasné. Ale asi jsem tak nějak přeskočila její slovní hodnocení, kdy píše, že mnoho lidí tuto knihu označuje jako "temnou" (v podstatě pesimistickou), ale je jen jednoduše brutálně upřímná. Uf... No řekněme, že jestli se prokoušu deprimujícím začátkem, bude recenze, pokud se jím neprokoušu, bude nejspíš následovat podobný článek tomuto...  Hodnocení na Goodreads: 4,14*

Miss Me Not


----------------------------------------


Zatím obě knihy neodsuzuji. Je možné, že se k Present Perfect za týden vrátím. A zatím neplánuji ani seknout s Miss Me Not, takže třeba se konečně začtu. A taky je možné, že se nakonec dočkáte recenzí na obě knihy...

A jak jste na tom vy? Taky máte nebo jste měli někdy "štěstí" na knihy, které vám prostě nesedly a hledali jste tak dlouho, dokud jste nenarazili na něco, co vás opravdu nadchlo? 

A ještě jedna otázka: Je nějaká anglická YA/NA, která vás natolik nadchla, že byste mi ji doporučili? :)

Stefanie G.

4 komentáře:

  1. Tak to znám :) Taky jsem měla podobné štěstí na výběr knížky v angličtině.Pustila jsem se do Fallen Crest High, který má na Goodreads výborné hodnocení přes 4 hvězdičky..No knížka pro mě byla velkým zklamáním a nechápu, jak mohla nabrat takové hodnocení..Ani jsem ji nedočetla..Snad už budeš mít příště větší štěstí na výběr knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem se uz dlouho takhle neprehmatla :-D Present Perfect uz asi nedoctu, zato Miss me not se ukazalo jako naprosto uzasna kniha :-) Doporučuji! Uz je na blogu i recenze :-)

      Vymazat
  2. Ono jak se v poslední době rozmohly všechny ty NA knihy apod. tak se na jejich hodnocení často nedá spolehnout. Protože stačí, aby tam byl nějaký sexy hrdina, panenská naivní hrdinka, nějaké ty sex scény a jsou 4 hvězdičky jasný. Doporučuji si najít pár recenzentů se kterými souhlasíš v recenzích na několik knih a pak třeba sledovat, co oni čtou nebo si pročíst předem pár nespoilerových recenzích jak těch mega pochvalných, tak i pár těch kritických. Někdy vím, že mě to může zbytečně odradit od knihy, která by se mi třeba mohla líbit, ale pokud recenzent začne vytýkat věci, na které jsem třeba maximálně vysazená, tak vím, že asi bude lepší se knize vyhnout. Ale záplava anglických knih je mnohem větší než ta hrstka, co se dostane na český trh, takže člověk musí být trochu opatrnější v tom, co si vybírá :D Každopádně good luck se čtením v angličtině, protože když si vybereš ty správné knihy, dostanou se ti do ruk takové poklady, které nikdy do češtiny přeloženy nebudou a je to škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ja prave sleduju, proto me v pripade Present Perfect překvapilo, jak velky prehmat to byl :-( Miss me not bylo nakonec prijemnym prekvApenim a muzim ji jen doporucit! Tu jsem si nasla sama diky Emme Hart a i pres desivy zacatek byla kniha uzasna :-)

      Vymazat