středa 11. března 2015

Jamie McGuire - Prozřetelnost #1 (RC)

"Udělám, co bude třeba, Nino. Jestli chceš odejít, odejdeme. Jestli potřebuješ víc důvěrnosti, budu se s tebou milovat. Dám ti, cokoli budeš chtít. Vzdám se všeho, co mám. Vzdám se své rodiny. Můžeme teď nastoupit do auta a jet - ani se neohlédnu. jen o tohle mě nežádej. Nemůžu to udělat. Nemůžu..."
- Prozřetelnost, str. 353

Knihy od Jamie McGuire prostě miluju. Takže na Prozřetelnost jsem se nesmírně těšila! Jestli mi ovšem nadšení zůstalo až do konce, to se dozvíte v recenzi.
 
Strhující paranormální romance plná napětí. V městečku Providence se studentka Nina Greyová dostane do ohniska války mezi nebem a peklem. Dívka, otřesená náhlou smrtí svého otce, se s Jaredem Ryelem seznámí úplnou náhodou... nebo si to aspoň myslí. Přestože ji ten pohledný a trochu tajuplný mladík přitahuje, Nina je vůči němu podezřívavá. A když se začnou rojit otázky bez odpovědí, Jared riskuje všechno, aby si udržel ženu, nad kterou má bdít – a prozradí jí tajemství, o němž přísahal, že je bude chránit...


Originální název: Providence
Série: Providence
Autor: Jamie McGuire
Díl v pořadí: 1.
Nakladatelství: Yoli
Překlad: Lucie Šmejkalová
Počet stran: 432
Klíčová slova: sci-fi/fantasy, andělé, romantika, NA
Přibližný doporučený věk: 16+
BUX.cz: 359 Kč / online 314 Kč
 
Jamie McGuire je autorka bestsellerů Učiněná katastrofa, Krásná katastrofa a trilogie Prozřetelnost. Spolu s manželem Jeffem a dětmi žije v těsné blízkosti oklahomského města Enid se třemi psy, šesti koňmi a kocourem jménem Rooster. 



Láska až za hrob
Jamie McGuire to prostě umí. Přesvědčila jsem se o tom v Krásné katastrofě i v Učiněné katastrofě a následně i při čtení Červeného vrchu, který byl opravdu úžasný! Od Prozřetelnosti jsem tudíž očekávala stejnou kvalitu...
Nina právě přišla o svého otce a je z toho velmi zdrcená. Měli k sobě blízko a jeho smrt ji zasáhla o to hlouběji. Když si k ní po jeho pohřbu na autobusovou lavičku přisedne naprosto okouzlující cizinec Jared, ještě netuší, že jí to obrátí celý její dosavadní a poklidný život naruby. On se v její blízkosti začne objevovat čím dál častěji a ona ho stále očekává. Když se ale na scénu připlete Ryan, její spolužák, který o ni má očividný zájem, vzniká jakýsi trojúhelník. Ale i přesto Nina ví, že Jared je ten jediný. A i když se dozví jeho děsivé tajemství, nehodlá ho opustit.
Kniha je od začátku skvěle nabitá energií, má spád a Jamie mi zase dokázala, že ví, jak čtenáře donutit k tomu, aby její knihu prostě četli. Bavilo mě pozorovat, jak se vztah mezi Ninou a Jaredem rozvíjí, a jak se do všeho připlétá Ryan. A když Nině bylo odhaleno to nadpozemské tajemství, v duchu jsem za Jareda jásala.
Jenže od půlky se to začalo tak nějak kazit. Stále dokola se opakovaly situace řešení Jaredova a Ninina vztahu, jejich společného bydlení a podobně. Bylo to unavující. A kdyby kniha nebyla tak dobře a čtivě přeložená, nejspíš bych ji v tu chvíli odložila. Bylo to jedno velké klišé. Navíc Nina mi začala lézt na nervy ještě víc, než předtím. Skoro bych řekla, že se stala snad jednou z nejhorších hlavních hrdinek, na které jsem kdy narazila. Mrzelo mě to. Protože vím, že Jamie dokáže příběhy udělat napínavější. Chyběly mi akční scény. Chybělo mi napětí. Jednu nebo dvě kapitoly bych dokonce celé vystřihla.
A když už jsem u kapitol, byly neuvěřitelně dlouhé. To byl také jeden z těch záporných bodů. Ano, byly čtivé, ale nesnáším, když knihu musím zavřít a nemám dočtenou kapitolu. A tady jsem to tak musela dělat opravdu často.
I přesto, že mě hloupost hlavní hrdinky nepřestávala překvapovat, musím říct, že postavy Jareda a Ryana byly velmi dobré. Svým způsobem si byli podobní a přece byl každý jiný. Co jsem ale oceňovala, byly postavy Nininých kamarádek Kim a Beth. Kim měla úžasně proříznutou pusu a nebála se nic říct přímo. A Beth Ninu stále naváděla správným směrem. Další skvělou postavou byla Claire. Bez ní by byl příběh o poznání nudnější.
Závěrem? Byla jsem zklamaná, to ano. Ale pořád trvám na tom, že to bylo McGuirovsky magické. I když jsem nadávala a dívala se, kolik stran ještě musím přečíst, aby ta šílená kapitola byla už za mnou, nepřestávala jsem číst a chtěla jsem vědět, jak to dopadne. Potřebovala jsem to vědět. A o tom knihy a příběhy jsou. Jamie prostě čtenáře u svých knih tak nějak umí udržet. Vím, že se najdou ti, kteří se mnou nebudou souhlasit, ale já si stojím za svým. Sice přemýšlím, jestli se pustit do druhého dílu, jelikož Prozřetelnost si u mě vysloužila 3,5 hvězdičky jen díky čtivosti, nicméně na další Jamiinu knihu si ráda počkám, stala se pro mě jednou z těch autorek, na jejichž knihy nikdy nezanevřu.

Playlist



Hodnocení:


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství YOLI
Knihu si můžete koupit ZDE.


Stefanie G.

4 komentáře:

  1. Taky je to moje oblíbená autorka, ale Prozřetelnost byl jeden velký přehmat. Strašně jsem se na tu knihu těšila a začala ji číst skoro okamžitě potom, co jsem ji našla pod stromečkem. Jenže jsem nepřečetla ani 100 stran a musela jsem ji odložit (od té doby jsem se k ní nevrátila). Přišlo mi to neuvěřitelně nudné a jak kdyby autorka cílila na mnohem mladší čtenáře, než u svých předchozích knih. Prostě jsem to nedokázala dočíst a těžko říct, jestli se ke knize někdy vrátím. Škoda..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se k ni vratis casem :-) Ja s ni mela problemy, ale nakonec jsem zatnula zuby a prekonala to :-D Jen porad zvazuju, jestli dat sanci i dalsimu dilu :-D

      Vymazat
  2. Tuto knihu jsem měla včera v košíku ale pak jsem ji vyndala s tím, že počkám a koupím si oba dva díly najednou :D Příběh mě zaujal a i když tvá recenze knihu nechválí až do nebes, přečtu si ji a brzy pořídím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Treba se bude libit vic nez mne :-) Ja po tech predchozich Jamiinych knihach byla bohuzel zklamana :-(

      Vymazat