pátek 20. března 2015

Tiffany King - Miss Me Not

“Just so you know, everyone has regrets, but it's fucked up to be continually punished for them.” 


Na Miss Me Not jsem narazila na Goodreads díky Emmě Hart. Ihned mě zaujala úžasná obálka a hned poté i anotace a samotné hodnocení knihy. Měla jsem tušení, že to bude něco speciálního, ale ne až tak… Miss Me Not je rozhodně jednou z těch knih, ke kterým se budu ráda vracet.


Název: Miss Me Not
Autor: Tiffany King
Počet stran: 316
Rok vydání: 2012
Klíčová slova: drama, romantika
Přibližný doporučený věk: 16+

Madison Hanson's past demons have given her a shadow of an existence with little hope. With the sudden tragic death of a fellow student, Madison questions her own life choices, and is now forced to evaluate everything she thought she believed in.
When fate intervenes and partners her with Dean Jackson, a popular "all around good guy" from school, Madison gets a glimpse of a life that is filled with sunshine that has the power to break through the darkness she has cloaked herself in.
With Dean's help, Madison discovers a desire to finally step out of the shadows, and embrace life and all its gifts.



Nepostrádej mě…
Jaké to je cítit se naprosto a totálně na dně? Jaké to je, když vás rodina odmítla? Jaké to je, když jste udělali nenapravitelnou chybu a táhne se s vámi po celou dobu? Jaké to je, přežívat každý den? Jaké to je plánovat si dopředu to, jak ze světa co nejrychleji odejít? A jaké to je, když vám tenhle plán někdo pokazí? Tak nějak se na svůj život dívá Madison. Dívka, která den za dnem se svým nejlepším kamarádem Jamesem vymýšlí plány, jak odejít ze světa tak, aby je nikdo nepostrádal. Aby o nich nikdo nemluvil. Aby na ně nikdo nevzpomínal. Madison si s sebou nese těžké závaží v podobě hříchu, který provedla ve svých třinácti letech. Od té doby ji její matka nenávidí a otec od nich odešel. James se na druhou stranu potýká s násilnickým otcem, který nejde pro ránu daleko. Oba dva jsou na střední škole stíny. Těmi, kteří neznamenají nic, a oběma to vyhovuje. Jenže všechny jejich plány skončí ve chvíli, kdy ve školním hlášení slyší o jednou ze svých spolužáků, jak spáchal sebevraždu. Ve škole se rozpoutá naprosté a nereálné truchlení pro někoho, kdo byl jako Madison i James pouhým stínem. Oba dva tak své plány musí přehodnotit. To Mads ale ještě netuší, že na ni čeká úplně jiný osud. A někdo jménem Dean, který je odhodlaný zachránit její duši, ať to stojí, co to stojí.


„Miss me, miss me not…“

Postavy
Jak už jsem se zmínila výše, hlavní hrdinkou je Madison, dívka která v sebevraždě hledá vysvobození. Nicméně musím říct, že i když jsem si ji nakonec oblíbila, dlouho mi trvalo, než jsem ji vůbec pochopila. Na jednu stranu mi přišlo, jako by po „záchraně“ toužila, ale na druhou se zase chovala, jakoby jí bylo vše jedno. O Jamesovi se toho v knize moc nedozvíte, přece jen mají s Mads zvláštní kamarádský vztah. I přesto ale sehraje velmi důležitou roli v jejím životě. A pak je tu Dean. Ten dokonalý, trpělivý, silný a neuvěřitelně hodný Dean, který byl světlem celého příběhu. I jeho rodina byla opravdu něčím, co bych si přála mít v každém takovém příběhu. Naopak Madisonina matka by si zasloužila opravu pár facek. Víte, jak je většinou v knihách někdo, kdo potřebuje proplesknout, aby se probral? Tak tady je to ona.


“I didn't want their tears. I didn't want them to think of me. I wanted nothing from them. That asshole Mitch Johnson saved my life today. What a prick.”

Angličtina
Angličtina v tomto případě byla náročná. Nebo spíš náročnější než jak jsem byla zvyklá. Objevila jsem mnoho nových slovíček a slovních spojení. Je tu hromada popisu míst, na což taky nenarazíte všude. Ale i přesto jsem si na to zvykla a knihu tak musím doporučit spíš jen zkušenějším čtenářům.   

Trust was a double-edged sword. It could give you hope, but it could cut you in an instant when it was broken.

Postřehy, pocity a doporučení
Mé pocity po dočtení? Pořád jsem ještě emočně vyždímaná. A to hlavně i po tom, co jsem dočetla Vanishing Girls od Lauren Oliver. Miss Me Not je rozhodně neobvyklou knihou. Mám ráda těžké životní situace, které se mohou přihodit komukoliv z nás. Proto se mi líbí třeba Speak a Poslouchej! Ale tohle… Tohle bylo docela jiné kafe. Byla jsem z recenzí na Goodreads tak nějak připravená, že kniha nebude nic pozitivního, ale to co na mě v prvních 20 % knihy vypadlo, bylo víc než jen depresivní. Bylo to opravdu brutálně reálné a pocity  mě tak obklopily, že jsem měla chuť knihu odložit a už se k ní nevrátit. Brr… Ještě teď mi běhá mráz po zádech. Každopádně jsem se nemohla přenést přes svoji zvědavost a poutavé psaní autorky, která rozhodně věděla, jak zaujmout. A pak, když se na scéně objevil Dean, už jsem knihu až do konce neodložila. A jsem za to opravdu ráda!
I když byl příběh ze začátku těžký a konec jakbysmet, to, jak se Madison vyvíjela a měnila, předčilo má očekávání. Ano, byla svým způsobem sobecká a občas bych s ní zatřepala, ale nakonec jsem si ji oblíbila.
Nemůžu říct, že bych dopředu netušila, co se v knize odehraje. Podle mě to bylo více než jasné, ale i přesto mi to nevadilo. Moment překvapení mi nechyběl, protože zvědavost byla stále větší.
Miss Me Not rozhodně nepatří mezi lehce čtené knihy a oddechovky, i když se u ní občas zasmějete (“How do you know I'm not like that actress they're always mocking, the one whose expressions they claim never change? What's her name? Kristen Stewart.”). Při jejím čtení na vás dýchne realita a pěkně velká deprese, těžká jako černý mrak, přes který nemůžete dýchat. Ale pak se ten mrak začne pomalu rozplývat a to je na tom to hezké.
Pokud vám tedy příběhy s touto tematikou nevadí, určitě vám knihu doporučuji! Už je sice pár let starší a nepatří mezi super žhavé novinky, ale i přesto si myslím, že by kvůli tomu neměla být přehlížená. Už jen to, že má na Goodreads hodnocení 4,14 o něčem svědčí! J


The amazing thing about love was when you didn’t have it, the word seemd impossible tu use, but when you were surrounded by it, it was as easy to say as breathing.


Hodnocení:


Stefanie G.

2 komentáře:

  1. Již na první pohled vypadá obálka velmi mysticky :) Po po čtení anotace jsem nabyla dojmu, že si tuto knihu prostě musím a přečíst! Mám ráda takové témata, i když se mě nikdy nijak osobně netýkaly. Možná jsem se malinko zarazila, když jsem zjistila složitost angličtiny, ale to nějak půjde ... Závěrem děkuji za opravdu krásně a především srozumitelně a výstižně napsanou recenzi :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zas tak uplne silena ta ajina nebyla :-) Urcite ji dej sanci :-) Treba ti jazyk bude naopak pripadat jednoduchy :-)

      Vymazat