pátek 27. května 2016

Graham Masterton - Červená lucerna (RC)




Graham Masterton opět boduje!
Má komisařka Katie Maguirová hledat vraha, když si zavražděný trest zasloužil? Na zakrvácené matraci ve špinavém bytě v Corku leží mrtvý muž. Jeho tvář je k nepoznání - sedm střel mu roztříštilo chrupavky i kosti. Přesto Katie Maguirová brzy zjistí, o koho se jedná: je to Mawakiya, nigerijský pasák spolupracující s rumunským překupníkem s bílým masem Mâniem Dumitrescem, které se roky neúspěšně snažila dostat do vězení. Katie ví, že její prací je dopadnout vraha. Ale Mawakiya byl zlý člověk, který prodával mladé dívky do Irska za účelem prostituce. Teď, když je mrtvý, je ve městě bezpečněji. Poté, co je zavražděn další pasák, se však Katie musí rozhodnout. Je toto konání samozvaných strážců spravedlnosti přípustné? A jak je zastavit, aby se to nevymklo kontrole?



Originální název: Red Light
Série: Katie Maguire
Autor: Tim Weaver
Díl v pořadí: 3.
Nakladatelství: Host
Překlad: Radka Klimičková
Počet stran: 399
Klíčová slova: thriller
Přibližný doporučený věk: 18+


Anděl pomsty
Na komisařku Maguirovou čeká další případ. Tentokrát se jedná o bezcitné vraždy Corkských pasáků. Někdo jim odřezal ruce a pak je ještě střelil zblízka brokovnicí do obličeje. Důkazy navíc ukazují na mladou krásnou černošku, která připomíná Rihannu. Aby toho nebylo málo, řeší navíc kauzu Michaela Gerretyho, známého pasáka, kterému ovšem nikdo nic nemůže dokázat. Jsou tyto případy propojené? Nebo je jen náhoda, že Gerretyho posluhovači přicházejí o ruce a o hlavu?
Graham Masterton je odborník na prolínání vrahových počinů s vyšetřováním. Ale tentokrát se pustil ještě o kousek dál – k prodeji s masem. Líčí příběh mladičké dívky, která byla prodána a odvezena z Afriky do Irska, aby zde dělala prostitutku. Nadrogovali ji, vzali jí věci a řekli jí, že jim musí vše splatit. Ne každému tento brutálně realistický způsob vyprávění sedne. Ani já jsem to nečekala. Vlastně tyto příběhy ani nemám ráda. Navíc právě Masterton to dokáže podat ještě surověji. Ale i přesto mě intriky tohoto temného světa po nějaké době vtáhly do příběhu a nakonec jsem se poprvé přistihla, že fandím víc vražedkyni než komisařce.


I přesto, že byl tento příběh čtivý a napínavý, postrádal cosi typicky Mastertonovského. Z předchozích dvou dílů jsem byla zvyklá na mystiku, „nadpřirozeno“, pokud se to tak dá říct. To zde bylo zastoupeno v podobě Africké kultury, ale už to nebylo ono. Abych řekla pravdu, tento díl se mi zdál zatím ze všech nejslabší. Ani osobní příběh komisařky nebyl poutavý. Vlastně jsem si občas říkala, proč to tam vůbec je? 
Chtěla bych dát pět hvězdiček, opravdu, ale nejde to. Už jen kvůli tomu závěru ne. Protože ten byl určitým způsobem odfláknutý a nedokončený. Rozhodně nenaplnil očekávání, a jako čtenářka a nadšenec z autorových předchozích dílů, jsem se cítila ošizená.
Červená lucerna ale i tak do série patří. Možná jí chybí to stejné kouzlo, co měly díly předtím, ale třeba se najde někdo, kdo se mnou souhlasit nebude. I tak se ale jedná o velmi dobré, napínavé, zamotané čtení, které nepostrádá ostře mířené vtípky, které jsem velmi oceňovala, a které zhltnete během pár dní (jednoho, když budete mít čas).

  

Hodnocení:

Za recenzní výtisk velmi děkuji KNIHCENTRUM.cz. E-knihu si můžete koupit ZDE.

Stefanie G.

3 komentáře:

  1. Přijde mi, že o knize Červená lucerna se v poslední době hodně mluví a názory jsou docela rozporuplné. Stále se nemůžu rozhodnout, jestli se do téhle série pustit nebo ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš si přečíst mé recenze na předchozí dva díly po kliknutí na obálky :) Já jsem z nich byla nadšená, první díl je pořád nejlepší, ale druhý byl taky super! Jen ten třetí pokulhává. Ale podle mě pořád stojí tahle série za zkoušku! :) Nejlépe se to pozná po přečtení prvního dílu... Já sama jsem i po tomto dílu stále zvědavá, co si Masterton vymyslí dál :)

      Vymazat
  2. Četla jsem předchozí dva díly a rozečetla jsem Červenou lucernu a zatím mám dojem, že to má trochu sestupnou tendenci, byť mě Masterton velice baví a v žánru jde podle mě o nadprůměrné knihy. Snad se k Červené lucerně už brzy vrátím, ale ten začátek mě tedy nijak zvlášť nenadchl. Uvidíme. Přeji krásný den :)

    OdpovědětVymazat