čtvrtek 10. března 2016

Neal Shusterman - Unwind #1 - Bez šance (RC)

"Před léty žil jeden kluk. Ve skutečnosti se nejmenoval Humphrey - nejspíš to byl Hall, Harry nebo něco takového -, ale Humphrey koneckonců tak nějak sedí. jeho rodiče každopádně jednoho dne podepíšou příkaz k rozpojení."
- Bez šance, str. 102

O knize Neala Shustermana se jednu chvíli mluvilo všude. Všichni si ji chválili a její hodnocení na Goodreads je také vysoké. Já se rozhodla, že knihu posoudím sama. 

Fascinují a temná dystopie ze světa, kde společnost zavedla nový zákon: Každé dítě má právo na život od chvíle početí až do věku třinácti let. Mezi třinácti a osmnácti je ale na rodičích, jestli ho vychovají až do dospělosti, anebo ho pošlou… rozpojit. Tohle nenápadné slovo znamená, že problémové děti, sirotci, anebo prostě ty, které v sobě mají příliš vzdoru, jsou odeslány do sběrných táborů, kde jsou jejich těla rozebrána a orgány předány těm, co je potřebují. Takže technicky žijí dál – alespoň to dětem říkají. Tři z nich, Connor, Risa a Lev, se setkávají v táboře a ani na okamžik nemají chuť žít dál…rozpojení. Jedinou šancí je útěk.

Originální název: Unwind
Série: Unwind
Autor: Neal Shusterman
Díl v pořadí: 1.
Nakladatelství: Knižní Klub
Překlad: Petr Kotrle
Počet stran: 304
Rok vydání: 2016
Klíčová slova: dystopie, thriller
Přibližný doporučený věk: 16+



Rozpojování? Budoucnost lidstva.
Nebyla to obálka, co mě na této knize zaujalo, ale anotace. Děsivých příběhů z budoucnosti je v dnešní době přehršel, ale je to poprvé, co jsem se setkala s takovouto tématikou.
Svět, kde se rodiče mohou po třináctém roku dítěte rozhodnout, že je zpětně čas na „potrat“. Ne, nejedná se o zabití, ale rozpojení. V tomto světe všichni věří, že 100 % takového dítěte dál žije – jako součást někoho jiného. V tomto světě se neléčí, ale transplantuje.
Tři děti s naprosto odlišnými životy. Tři děti, které jsou určeny na rozpojení a jejich osudy se z nenadání propojí. Connor, problémové dítě, u kterého rodičům došla trpělivost. Jeho jedinou nadějí je útěk. Risa, dívka žijící ve státním domově (Stá-do), ale její genialita je nedostačující a je státem poslána na rozpojení. Lev, desátek, chlapec vychovaný ve víře, že bude pro dobro všech jednou obětován - rozpojen. Connorova, Risina a Levova cesta na rozpojení se ovšem protne a záleží jen na nich, jestli přežijí až do svých osmnáctých narozenin, kdy už na ně stát nemá nárok.
Boj o život, ztráta, zrada, přátelství, láska, nebezpečí… To všechno Shusterman vložil do svého románu. Nejen, že je jeho vyprávění komplikované, ale využívá k němu mnoho postav nejen tři hlavní hrdiny. To někoho může od čtení odrazovat, ale příběh to tak dělá komplexnějším a zajímavějším. Nakonec zjišťujete, že každá zmíněná postava, kolem které se příběh zrovna točí, je pro děj zásadní, ať jde třeba jen o učitelku nebo o strážného.
Connor i Risa jsou postavy, které, dle mého názoru, neprojdou až tak zásadní a razantní proměnou, ale i přesto se k nim budete rádi vracet. Jejich příběh je ústřední a dává nahlédnout pod pokličku státu a Zákona o životě. To oni se setkají s Admirálem, který bude hrát v jejich životech důležitou roli. Zatímco tito dva zůstanou po celou dobu příběhu spolu, Lev vám nabídne něco navíc. Nejen, že se dočkáte neskutečného vývoje a přeměny osobnosti, ale narazíte i na tu opravdovou zvrácenost příběhu.
A když už jsem u zvráceností… Čekala jsem, že příběh bude akčnější, že mi nabídne o něco víc. Z velké části se vlastně až do druhé poloviny jedná právě jen o útěk, přežití a z části o příběhy. To, o čem autor po celou dobu mluví a čím se vás bude snažit vyděsit příběhem o Humphreym Dunfeem, přijde až v poslední třetině knihy. A řeknu vám, že právě zvrácenost je to slovo, které na to pasuje nejvíc. Nemohla jsem uvěřit svým očím, když mi Shusterman nabídl závěr. Vlastně jsem byla naprosto otřesená a znechucená. Ale i to ke knize patří.
Dlouho jsem váhala, zdali dát 3,5 nebo 4 hvězdičky. Nakonec jsem zvolila hodnocení vyšší, i když jsem s knihou ze začátku trošku bojovala. Každopádně musím říct, že Bez šance je kniha, která vás donutí, abyste se zamysleli. Budete šokovaní, budete znechucení, ale budete se bavit. Autor pro čtenáře připravil tak neuvěřitelný svět, že vám bude přese všechny výhrady připadat uvěřitelný, dokonce reálný. Bez šance je jinou verzí dystopie, ale o to víc zajímavou. Pokud máte rádi tento žánr, rozhodně by vám tato kniha neměla chybět v knihovničce! 



Hodnocení:

Za recenzní výtisk velmi děkuji knihkupectví MEGAKNIHY
Knihu si můžete koupit ZDE ZA 280 Kč.

Stefanie G.

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze, doufám, že se ke knize brzy dostanu, protože už její anotace mě neskutečně dostala.

    OdpovědětVymazat
  2. Téhle knihy je teď všude plno, ale až Tvoje recenze mě opravdu nalákala... Při příští návštěvě knihkupectví po ní mrknu. Moc hezky sepsáno. :)
    Krásný den!

    OdpovědětVymazat