neděle 10. května 2015

Becca Fitzpatrick - Černý led (RC)

Říká se, že těsně před smrtí vám před očima proběhne celý váš život. Nikdy vám nečeknou, že když sledujete, jak umírá někdo, koho jste milovali, když se potácí mezi tímto životem a tím dalším, působí to dvakrát takovou bolest. Protože znovu prožíváte dva životy, které šly kdysi stejnou cestou.

Becca Fitzpatrick se stala mojí nejoblíbenější spisovatelkou díky svému stylu psaní. Její série Zavržený byla úžasná a poutavá a do dnes se k ní ráda vracím. O to víc jsem byla zvědavá na její novou knihu Černý led.  

Někdy je nebezpečí sotva patrné – až dokud není pozdě.
Britt Pfeifferová se připravovala na výlet do Tetonských hor, ale nečekala, že se k ní bude chtít přidat její bývalý přítel Calvin, který ji stále pronásleduje v myšlenkách. Jenže než stačí Britt zpracovat své city ke Calvinovi, nečekaná bouře ji přinutí vyhledat přístřeší v osamělé chatě u dvou velmi hezkých obyvatel – jenže tito muži jsou uprchlíci a uvězní ji jako rukojmí.

Britt výměnou za svůj život souhlasí s tím, že muže převede přes hory. Ví, že musí zůstat naživu dost dlouho na to, aby ji Calvin našel. Všechno je ještě horší, když Britt objeví mrazivé důkazy o vraždách, ke kterým došlo v okolních horách. Tento objev z ní však může udělat vrahovu příští oběť.
Jenže v horách není nic takové, jak se zdá, a všichni něco tají, včetně Masona, jednoho z Brittiných únosců. Jeho laskavost Britt mate. Je Mason nepřítel, nebo spojenec?
Černý led je romantický thriller Beccy Fitzpatrickové zasazený do zrádných kulis Tetonských hor ve Wyomingu. Zamilovat se by nikdy nemělo být takhle nebezpečné.

Originální název: Black Ice
Autor: Becca Fitzpatrick
Nakladatelství: Egmont
Překlad: Martina Šímová
Počet stran: 390
Klíčová slova: romantika, thriller
Přibližný doporučený věk: 17+
KNIHCENTRUM: 303 Kč


Becca Fitzpatrick se narodila roku 1979 a vyrostla v North Platte v Nebrasce. Jako malá zbožňovala knihy od Nancy Drewové a Trixie Beldenové a tajně si je večer četla s baterkou pod peřinou.
Vystudovala zdravotnictví, ale díky svému manželovi, který jí ke dvacátým čtvrtým narozeninám dal kurz tvůrčího psaní, se začala věnovat naplno spisovatelské kariéře. Právě na tomto kurzu začala tvořit Zavrženého, který se stal následně celosvětovým bestsellerem. [Databáze knih]



Co uděláte, když se ocitnete s vrahy v divočině?
Pokud máte nějakého svého nejoblíbenějšího autora, nejspíš víte, jaké to je, když mu má vyjít nová kniha. Jste netrpěliví, zvědaví a doufáte, že vás nezklame. Pokud jste jako já, tak ještě navíc zvažujete, jestli si knihu nepřečíst v originále, protože přece jen, kdo ví, kdy vyjde u nás. Já se bohužel k originálu z časových důvodů nedostala, takže jsem si u Black Ice musela počkat na vydání od Egmontu. A musím říct, že mi to opravdu stálo za to.
Britt si naplánovala, že své jarní prázdniny stráví túrou v Tetonských horách se svojí nejlepší kamarádkou Korbie. Jako útočiště jim má sloužit obrovská horská chata, kterou vlastní Korbiin otec, pan Versteeg . Britt se na tento výlet připravovala celý rok a i když její kamarádka není ten typ, který by byl ochotný strávit volno v divočině, nenechá ji z jejich plánu vycouvat. Navíc má ještě další důvod pro uskutečnění tohoto dobrodružství, a sice přítomnost Calvina, Korbiina strašího bratra a Brittiného bývalého. Britt se celý rok mohla přesvědčovat, jak chtěla, že k němu nic necítí, ale v hloubi duše stále doufá, že se k sobě po jarních prázdninách vrátí. Jenže to ještě netuší, že jí vše zkomplikuje sněhová bouře, která se na Tetonské hory chystá. Takže když s Korbie konečně vyrazí na chatu, zastihne je natolik husté sněžení, že jsou nutné vylézt z auta a hledat pomoc, jinak by umrzly. Když narazí na další letovisko a v něm na dva mladíky, myslí si, že jsou zachráněny. Jenže to ještě netuší, že se celý jejich osud obrátí vzhůru nohama. Navíc, Britt jednoho z nich zná. Ještě než vyrazili na chatu, pomáhal jí jako neznámý cizinec zachránit situaci mezi ní a Calvinem. To, že na něj narazí tak brzy a v takové situaci, rozhodně nečekala.

"Jsem rád, že tě tu mám, Britt. Taková je pravda. Neopustím tě. I kdybys mi lezla na nervy a byla přítěží, nenechal bych tě tady. Zůstal bych s tebou, protože by to byla správná věc. Ale jsi ve skutečnosti milá a zajímavá, a i když mě mrzí, že si musíš tímhle procházet, jsem rád, že máme jeden druhého."
- Černý led, str. 231-232

Musím říct, že se Becca tak nějak držela svého stylu vyprávění i ve své nové knize. Hned na začátku na vás čeká napínavý prolog, který vás vtáhne do děje a zanechá husí kůži. Rozhodně vám naznačí, že se máte na co těšit! Becca napětím neplýtvá, příběh plyne svižně před očima díky krátkým kapitolám a než se nadějete, obočí vám vystřelí nahoru. Na druhou stranu rozhodně není mistryní v nepředvídatelnosti, což mě především na tomhle příběhu dost mrzelo. Hodně věcí jste si mohli domyslet dopředu. Tak nějak jste tušili, o co vlastně půjde. Ale naštěstí to příběhu neubíralo na zajímavosti. Sama musím říct, že i když jsem měla nějakou tu svoji představu, nemohla jsem se dočkat okamžiku, až všechno konečně vyjde najevo, protože mi něco říkalo, že to bude parádní závěr. Jenže… Ale na to si počkejte, protože tahle kniha si rozhodně zaslouží mnohem víc chvály, než kritiky!
Nevím, jestli to dělá překlad, ale kniha mi opravdu rychle utíkala před očima. A jako u předchozích knih autorky, jsem se občas musela s chutí zasmát! Becca prostě ví, jak uvolnit napětí, a co napsat tak, aby vám vykouzlila úsměv na tváři. Ať už to byly Patchovy nebo Veeiny hlášky v Zavrženém, nebo hlášky Masonovy a Brittiny Černém ledu. Pokaždé to byly zapamatovatelné perličky, ke kterým se budu ráda vracet.
Další, co musím pochválit, jsou postavy. Britt je sice odvážná, nápaditá, chytrá a cílevědomá, ale nechyběla jí ani ta naivní stránka. Podle mě byla hezky propracovanou hlavní hrdinkou, kterou bych si oblíbila, nebýt toho konce… Ale postupně. Korbie se ze začátku jevila jako parádní kámoška a to nejen do deště, bohužel jí to vydrželo jen do okamžiku, kdy bych se k ní (na rozdíl od Britt) už dávno obrátila zády a nechala ji, ať si dělá, co chce. Její arogance neznala meze. Calvin byl pro mě už od začátku oříškem. I když jej poznáváme především přes Brittiny vzpomínky, nabízí se nám mnoho tváří. A musím říct, že právě tato postava se Becce opravdu povedla. Pak je tu Mason, okouzlující a charizmatický cizinec, který vás učaruje hned na začátku. A věřte mi, že ani na konci ho nebudete mít dost! A v neposlední řadě ještě musím zmínit jednu postavu – Shauna. Tolik bych si přála, aby byla v knize víc rozvinutá! Protože jeho charakter a to, co mu běhalo v různých momentech hlavou, by mě vážně zajímalo. Každá postava je něčím zajímavá a rozhodně díky nim budete příběh hltat o to víc.

"Ale co - ty?" Dala jsem si záležet na tom, aby to znělo lhostejně. 
Chladně se na mě usmál. "Bojíš se o mě?"
Protože jsem nedokázala přijít s ničím chytrým, vyplázla jsem na něj jazyk.
Jen pokýval hlavou. "Další jazykové cvičení? Jeden by si myslel, že sis toho za minulou noc užila dost."
"Jdi do háje."
"Promiň, miláčku, ale tam už jsme."
-Černý led, str. 257

Ale abych vás dlouho nenapínala a řekla vám i nějaká negativa. I když je příběh opravdu čtivý, napínavý, zajímavý, s originální tématikou, přece jen měl jednu velkou chybu. A to byl zvrat v Brittiném chování, kdy se ze silné a chytré dívky stala ustrašená, naivní, nedůvěřivá malá holka, která si myslí, že po jednom okamžiku ví najednou vše. Nejspíš za to mohly její stálé city a zbožný pohled na Calvina, jinak si to neumím vysvětlit. Protože tu druhou půlku příběhu bych jí fakt jednu vrazila. Bylo to klišé. Otravné klišé, kdy se vám hlavní hrdinka prostě zprotiví. Becca to naštěstí vystupňovala zajímavou akcí, která vyvrcholila v nečekaný konec, kdy jen zůstanete na předposlední kapitolu zírat a říkáte si: „Ne, to mi nemůže udělat.“ Každopádně tahle změna mě zamrzela a dala mi tak i jiný pohled na knihu.
Další věc, která byla v knize tak trochu nadbytečná, ale důležitá pro pochopení příběhu a Brittiných citů, byly její vzpomínky na dobu, kdy se s Calvinem poznávali a chodili spolu. Těm byly věnované samotné kapitoly, a i když se jej Becca snažila vylíčit tak dobře, jak jen mohla, já si ho nijak zvlášť neoblíbila. Ale možná se najde někdo, koho okouzlí.
V závěru i přes negativa, které mi zkazila právě Britt, musím říct, že jsem z knihy i tak jako tak nadšená a rozhodně se k ní vrátím. A ne jen jednou. Možná to nebude tak často, jako u Zavrženého, ale to nevadí. Becca mi potvrdila, že psát umí. A to víc, než jen dobře. Díky tomu se nemůžu dočkat její další knihy! Takže tím mi nezbývá nic jiného, než vám říct běžte a dejte šanci tomuto napínavému romantickému thrilleru! Protože pokud máte rádi takovéto kombinace, myslím, že budete s příběhem spokojení!













Hodnocení:

Za recenzní výtisk velmi děkuji Knihcentru. Knihu si můžete koupit ZDE.

Stefanie G.

2 komentáře:

  1. Knihu mám už pár dní doma, ale ještě jsem se k ní nedostala, i když se těším, až se do ní co nejdřív ponořím. Becca je totiž i mou oblíbenou autorkou. Snad ten konec nebude tak strašný, jsem v rozpoložení, kdy přijímám jen hezké konce :D, no, a doufám, že z Britt se nestane dokonalý typ nesnesitelné hrdinky (nervy mám napnuté už dost).

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám už dlouho spadeno na Zavrženého, ale ještě jsem se k této sérii nedostala. Každopádně jsem Černý led vyhrála u Egmontu v soutěži, takže doufám, že tuhle knihu už odkládat nebudu. :-)

    OdpovědětVymazat