pondělí 13. dubna 2015

Emma Hart - The Game #3 - Hrej férově (RC)

"(...) Možná si myslíš, že nejsi dokonalá, a možná máš pravdu, ale není nic lepšího než dokonalá nedokonalost. Pokud bych hledal dokonalost, tak bych se honil za něčím, co ve skutečnosti neexistuje a nikdy existovat nebude."
- Blake, Hrej férově, str. 124

Třetí díl ze série The Game byl naprosto úžasný! Přečetla jsem jej za 3,5 hodiny! A to už o něčem svědčí. Takže díky tomu na vás teď čeká recenze!

Abbi Jenkinsová už ani nedoufala, že by někdy opustila zdi ústavu pro duševně choré, kde musela strávit celý poslední rok. Že se jí to povedlo, však neznamená, že by zapomněla, co všechno jí Pearce provedl. Moc dobře ví, že jedinou šancí, jak se vyrovnat s depresemi, které jí každý den ničí mysl, je balet, který je pro ni víc než jen pouhým koníčkem. Balet na prestižní umělecké škole Juilliard v New Yorku je tím jediným, co jí dává touhu žít. Něco, k čemu se může upnout.
Blake Smith opustil Londýn z jednoho jediného důvodu, a to i přesto, že nikdy nechtěl utíkat před bolestnou minulostí. Po příjezdu do New Yorku je plně odhodlaný, že splní slib, který dal sestře a dostane se na Juilliard. Nikdy však nepředpokládal, že potká Abbi – dívku, jejíž oči jsou plné smutku a utrpení. Utrpení, jaké on sám dobře zná. Každá hodina, kterou spolu stráví, je sbližuje víc a víc…
Čím více se dozvídají o své minulosti, tím více se musí ptát sami sebe, zda existuje ještě něco, co by je mohlo zachránit…

Originální název: The Right Moves
Série: The Game
Autor: Emma Hart
Díl v pořadí: 3.
Nakladatelství: Galatea
Překlad: Martin Kolašín
Počet stran: 221
Klíčová slova: romantika, drama, NA
Přibližný doporučený věk: 16+
BUX.cz: 249 Kč / online 194 Kč

Emma Hart se během dne obléká do pláště a říká si Super Máma, protože musí zápasit s dvouletým potomkem a dalším, který se chystá na svět. V noci však plášť superhrdinky odloží, naplní si sklenici džusu a píše knihy. Ráda píše o kouzelných věcech, polibcích a všem, co se hodí do jejích příběhů. Musí v nich povinně vystupovat sarkastické a vtipné postavy a stejně tak i sexy chlapi. Zrovna teď Emma pracuje na takovém množství knih, že se to snad ani nedá spočítat. Hrozně ráda je něčím zaměstnaná - teda pokud nejde o umývání nádobí. Ale zrovna během této neoblíbené činnosti přicházejí k životu její nejlepší nápady...


Když vás minulost stále pronásleduje
Knihy Emmy Hart mě pokaždé nadchnou. Píše tak neuvěřitelně poutavě a i překlad je velmi dobrý (až na nějaké slovní obraty - "Přišel jsem tady kvůli sobě." - místo "Přijel jsem sem..."). Pokaždé se do jejích knih začtu natolik, že je mám přečtené během několika hodin. Ale mezi dvěma předchozími díly a třetím dílem byl zásadní rozdíl, jež byl dán osudem hlavní hrdinky.
Pokud jste četli předchozí díly, nejspíš o Abbi něco málo víte. Když byla na střední, zamilovala se do bratra své nejlepší kamarádky – Pearce. Kluka, který jí zlomil srdce, zničil život a dohnal ji tak daleko, že nakonec skončila v ústavu pro duševně choré. Nyní ji z ústavu propustili a ona je po roce zase doma. Se strachem a s diagnózou klinické deprese. Tyto stavy ji pomáhá překonat jen jedna jediná její vášeň – balet. Je to to, co ji drží nad vodou a pomáhá jí přežít další den. Když začne chodit na hodiny baletu k Biance, která ji trénovala již v ústavu, protože je jejím snem dostat se na Julliard, ještě netuší, že jí to změní všechny plány. A může za to Blake. Sexy Brit, který se právě přistěhoval z Anglie do New Yorku, a který si s sebou táhne břemeno a minulost, které může pochopit jen Abbi. 
Je to Bianca, kdo je spáruje jako dvojici pro tančení a tak mezi nimi vznikne dlouhá a dojemná pouť plná vzpomínek a nových začátků.

Jedna myšlenka. Jedna vteřina. Jeden impulz. Jeden dotek. 
Spousta maličkostí, které se nakonec nakupí a změní se v něco většího. V něco opravdu velkého. Ale je to pořád ta stejná maličkost, která vám změní život. 
Nenapravitelně. Nevysvětlitelně. Nezvratně.
- Abbi, Hrej férově, str. 9

Musím říct, že tato kniha se od těch prvních dvou velmi lišila. Přišla mi dojemnější a přeplněná emocemi a úžasnými hláškami, které nebyly ani trochu klišé. Navíc předchozí díly byly také plné sexu a toho se tady opravdu nedočkáte. Abbi je zlomená a Blake je neuvěřitelně trpělivý. A jejich pouť je opravdu založená na důvěře. O to víc jsem tuhle knihu ocenila. Už předtím jsem se o Abbiiném příběhu chtěla dozvědět víc. Myslela jsem, že nám Emma nabídne příběh z minulosti – to jak se s Pearcem poznala, jak se do něj zamilovala a jak se všechno změnilo. Místo toho na mě vykoukla nová Abbi, propuštěná z ústavu. Bylo to trošku zklamání, ale určitě jsem toho nelitovala.
Tak jako předchozí Emminy knihy, i tato je psána z pohledu Abbi i Blakea, takže se rozhodně dozvíte mnohem víc a proniknete do povah obou postav.
Seznámíte se s novými postavami, ale Emma nezapomněla ani na návaznost s předchozími díly a tak se na scéně znovu objeví Maddie a Braden. Nenašla jsem zde ani jedno hluché místo, ani jednu věc, která by mi vadila. Možná jsou zde chvíle, které vám budou připadat zbytečné a jako tlachání o ničem, ale ono to tam svým způsobem patří. A navíc se dozvíte hodně věcí o baletu. To rozhodně. Jediné, co mě mrzí – stejně jako u ostatních dílů – je obálka, protože se může stát, že díky ní mnoho lidí tuhle knihu přehlídne, i když je úžasná!
Jsem knihou nadšená. Jak říkám, přečetla jsem ji za 3,5 hodiny. A tím mi nezbývá nic jiného, než vám ji doporučit, stejně tak jako celou sérii, jejíž čtvrtý díl vychází již 25. 5. 2015! 

Hodnocení:


Knihu si můžete koupit ZDE
Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Galatea!

Stefanie G.

2 komentáře:

  1. Já bych si strašně ráda celou sérii přečetla, tak jsem zvědavá jak se mi bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  2. tý jo :D chtěla bych mít tu 3,5 hodinku čas :D mně se moc líbí, jak je to psáno z obou dvou pohledů... přijde mi, že díky tomu se víc dokážu vžít do postav, když se seznámím s oběma :)) knihu jsem četla a moc se mi líbila... řekla bych, že z těch tří asi nejvíce :))

    OdpovědětVymazat