středa 4. března 2015

Sara B. Elfgrenová, Mats Strandberg - Kruh #3 - Klíč (RC review)

Za čtyřhrannou cihlovou budovou se tyčí temné mraky a teď se plazí přes obzor do všech větových stran, rozlézají se po nebi.
Nejsou to žádné černé mraky.
Přes Engelsfors se neslyšně valí černý kouř.
- Klíč, str. 30


Páni, trvalo mi to dlouho, ale stálo to za to! Tato osmisetstránková bichle je neuvěřitelná! A závěr celého příběhu o Engelsforských čarodějnicích ještě neuvěřitelnější!


Uběhl sotva měsíc od tragédie v tělocvičně Engelsforského gymnázia, ale Vyvoleným není dopřáno vydechnout. Brzy se jejich svět opět obrátí vzhůru nohama. Otázky budou zodpovězeny. Tajemství odhalena. Loajalita vystavena zkouškám. Čas se krátí a Vyvolené si mohou být jisté pouze jedním – všechno bude jinak.

Klíč je posledním dílem trilogie o Engelsforsu.



Originální název: Nyckeln
Série: Kruh
Autor: Sara B. Elfgrenová a Mats Strandberg
Díl v pořadí: 3.
Nakladatelství: Fortuna Libri
Překlad: Jana Chmura Svatošová
Počet stran: 800
Klíčová slova: fantasy, čarodějnice, apokalypsa, magie
Přibližný doporučený věk: 16+
NEOLUXOR: 399 Kč / online 359 Kč

Vyvolené jsou Klíčem
Hned na začátku musím přiznat, že je tato série opravdu výjimečná! Svým stylem vyprávění, postavami i samotným příběhem mě k sobě hned od prvního dílu připoutala a nepustila mě až do samotného konce. A řeknu vám, že to byla opravdu výzva, jelikož poslední díl má krásných 800 stran! Nicméně jsem se nenechala odradit a pustila jsem se do čtení.
Po tom strašlivém a šokujícím konci druhého dílu, přichází třetí díl s perfektní návazností. Nic vám neunikne, čas se dopředu o tolik neposunul a vy nepřijdete vůbec o nic. Vyvolené mají před sebou poslední ročník na střední škole, ale to ještě netuší, co na ně tento rok čeká.
Oba autoři se v tomto díle hodně vraceli k událostem z dílu předchozího a především k tomu, co se stalo Linnée. Tato část v příběhu bude hrát velkou roli a je součástí téměř 2/3 příběhu. Pak je tu Rada, která se ve druhém díle objevila a rozhodně nemá v plánu se někam stáhnout ani v díle třetím, ba naopak. Seznámíte se s novými postavami, které s celým posláním Vyvolených pěkně zamávají.
Nechci prozrazovat žádný spoiler, jelikož vím, že se na tuto knihu mnozí z vás, poctivých a nadšených čtenářů této série, těší. A přitom je toho tolik, co bych vám chtěla objasnit.
Rozhodně se připravte na to, že tento díl bude jako na houpačce. Občas vám některé pasáže mohou připadat zdlouhavé či zbytečné a natahované. Tak tomu bylo i u mě a věděla jsem, že Linnéin příběh je jen jakýsi způsob toho, jak příběh zároveň natáhnout, ale také jak Linnéu pochopit. I když podle mě je zrovna ona natolik komplikovanou osobností, že snad ani pořádně pochopit nelze. A to je tak úžasné na všech postavách. Každá je něčím speciální, originální. Žádná z nich není dokonalá, žádná z nich není čistě dobrá ani zlá. Ať už jde o Annu-Karin, Minoo, Vanessu, Linnéu nebo někoho dalšího. Každá postava si s sebou nese něco, co je dělá svým způsobem reálnější, a to jsem na celém příběhu oceňovala nejvíc. Možná se, tak jako já, dostanete do bodu, kdy třeba Minoo nebudete schopni pomalu vystát, ale řekla bych, že je to účel. (Já ji teda tak nějak neměla moc v lásce už od prvního dílu, ale tento díl mi dal opravdu zabrat.)
A na co se ještě můžete těšit? Na hromadu zvratů, na nečekané pravdy a hromadu lží, na nové i staré postavy, které příběh jen zkomplikují, protože nic není tak jasné a jednoduché, jak se na první pohled zdá. Můžete se těšit na romantiku s lehoulinkým nádechem erotiky (ale opravdu jen lehkým), nebo na neuvěřitelné vyspění a rozvíjení hlavních hrdinek. A určitě se můžete těšit na akci a na magické schopnosti, které v tomto díle dostávají nový prostor.
Kniha je rozdělena do několika částí, kterým ještě předchází několik kapitol z Hraniční země. Na ty jsem se pokaždé opravdu těšila, jelikož příběh dokázaly vždy něčím zpestřit. Navíc skrývá dobrá tajemství, která jakoby najednou se vším ostatním dávala smysl.
Nicméně tu byly i nějaké části, které mi zrovna úplně nesedly. Jak už jsem se zmínila výše, jde o to natahování a prodlužování. Ano, určitě bylo zajímavé sledovat, jak se situace vyvíjejí, ale občas to bylo zbytečné. A pak je tu závěr… Ten mě tak nějak zklamal… Byl příliš předvídatelný a já pořád tak nějak doufala v nějaký super zvrat. I přesto mi ale nezkazil požitek z knihy.
Na závěr mi tedy nezbývá než říct, abyste se pustili do čtení! Protože pokud tuto sérii znáte a máte ji rozečtenou, poslední díl za to rozhodně stojí! (I když má 800 stran.)
A pokud tuto sérii neznáte, objevte ji! Je jiná, než na co jste od amerických autorů zvyklí. Je typicky švédská. Má říz. Postavy jsou reálnější, prostředí je magické a příběh neuvěřitelně propletený a zamotaný. Neváhejte a dejte tomuto, podle mého, mistrovskému dílu šanci!

Filmové zpracování v roce 2015
Pokud to ještě nevíte: 18. února 2015 byla v kinech premiéra prvního dílu Kruh! 






Hodnocení:
4,5 hvězdičky z pěti
Pokud vás kniha zaujala, můžete si přečíst i recenzi na PRVNÍ a DRUHÝ díl.
Knihy lze zakoupit na internetovém knihkupectví NEOLUXOR.
Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství Fortuna Libri!
Stefanie G.

4 komentáře:

  1. Tato kniha se mi moc líbí, ale jakmile jsem ji v knihovně spatřila, tak jsem se zalekla počtu stran a °svůj výběr jsem přehodnotila, nenapadalo mě, co může být na tolika stranách za příběh. Ale po tvojí moc hezky napsané recenzi myslím, že kolem této knihy jen neprojdu a půjčím si ji :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cela serie rozhodne stoji za precteni! Je to neco neobvykleho a skveleho :-) A i kdyz ma posledni dil tolik stran, ani trochu (az na sem tam nejake kapitoly) mu to vubec neskodi :-) Nemusis se bat :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze! :)
    Já jsem kdysi našla v knihovně první díl a hrozně mě to chytlo a já si říkala, že jestli druhý díl bude mít stejně stran, jako ten první - tedy 500, bude to vážně nářez. A potom přišel druhý díl, který jich měl 700. :D A jak jinak by to mohlo být, než že třetí jich má 800. :D
    No, co...:D
    Každopádně se musím přiznat, že jsem ten druhý díl stále ještě nepřečetla...dívala jsem si re-reading toho prvního, ale ke druhému se stejně nemůžu dostat. Každopádně tvoje recenze mě zase o něco víc navnadila, abych si ho konečně přečetla. :) Díky. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekujii :-) Urcite za precteni stoji! Jsem zvedava, jak se nakonec bude libit tobe :-)

      Vymazat