čtvrtek 13. července 2017

Joelle Charbonneau - Stačí jen chtít (RC)


PŘÁNÍ: TOUHA NĚCO VLASTNIT NEBO DOKÁZAT. NĚCO CHTÍT.
POTŘEBA: NĚCO, CO JE DŮLEŽITÉ, PROTOŽE JE TO ZÁSADNÍ. NĚCO NEZBYTNÉHO, BEZ ČEHO NEMŮŽETE ŽÍT.
CO POTŘEBUJETE?

Městem Nottawa se jako lavina šíří nový fenomén. Sociální síť s názvem NEED nabízí svým uživatelům vše, co chtějí mít. Chceš nový iPhone nebo lístky na koncert se vstupem do zákulisí? Výměnou za drobný úkol ti NEED tvé přání splní. Kaylee Dunhamová ví, co chce. Potřebuje získat novou ledvinu pro nemocného bratra. Nevěří, že by jí nějaká sociální síť mohla pomoci, ale rozhodne se, že to zkusí.


Joelle Charboneau je známá svojí sérií Univerzita výjimečných, nicméně (a bohužel), já jsem prozatím neměla tu šanci si ji přečíst. Ale alespoň jsem měla tu možnost seznámit se s její tvorbou přes Stačí jen chtít, které mě zaujalo už svojí anotací.

Knih zabývajících se počítačovými programy, sociálními sítěmi či hrami ovlivňující mládež je hned několik – ErebosReady Player One či Elusion – a jejich nápaditost mě vždy ohromila. Stačí jen chtít rozhodně nebylo výjimkou.

Příběh je vyprávěn z několika úhlů pohledu, které se v průběhu střídají. Hlavní hrdinkou je ovšem Kaylee, jejíž vyprávění je také jediné v ich formě, ostatní jsou již v er formě, což na druhou stranu činí příběh zajímavýmnevšedním a nezabřednete díky tomu jen do myšlení a vývoje jedné postavy.

Ze začátku jsem i přes svoji zvědavost byla k příběhu skeptická a vzpomínala na to, jak skvělý zážitek jsem měla ze čtení Erebosu (RECENZE). Navíc s hlavní hrdinkou jsme si po celou dobu příběhu moc neseděly díky její stálé sebelítostifňukání a obhajování, že vše, co dělá, dělá pro bratra. Ale i přesto jsem knihu zhltla během několika dní, a kdyby na čtení bylo více času, věřím, že bych ji přečetla za jedno sobotní odpoledne. Tak moc byla čtivá.

Příběh vás do sebe vtáhne tak rychle, že vám bude připadat, jako byste v něm byli. Jako byste prožívali všechny ty napínavé chvilky při plnění úkolů, abyste dostali svoje vysněné přání. Budete žasnout nad chováním všech zmíněných studentů Nottavské střední školy. Tak trochu vás vyděsí, že autorka pravděpodobně není daleko od pravdy v tom, jak daleko jsou děcka schopny zajít jen proto, aby dostaly něco, po čem touží, a to navíc zadarmo – nebo ne tak úplně, přece jen je potřeba splnit nějaký ten úkol, co po nich síť chce. Hlavní otázkou sociální sítě NEED, jenž mladistvé ovládá, totiž není, co si přejí a co chtějí, ale co potřebují. A v tom je právě ten háček, který roztáčí kolečka celého příběhu.

Vyprávění, propracování postav a zajímavý nápad s nečekaným koncem, to jsou velké plusové body, nicméně kdybych měla knihu bodovat, pět hvězdiček nedostane. Proč? Protože si myslím, že mohla být propracovaná ještě víc a mnohem lépe. Mohla být delší. Mohla nabízet víc napínavých situací, a navíc jí chybělo pár bodů, jenž by NEED i celé město a postavy poposunulo do realističtější dimenze. Ano, kniha má své chybičky, své slabé stránky, na kterých se dalo ještě pracovat, ale i přesto stála za přečtení,

Takže pokud se rozhodnete pořídit si Stačí jen chtít do knihovničky, za mě určitě neuděláte chybu. Neočekávejte žádné romantické scény, ale hezky propracované lidské uvažování, a to hned u několika různých postav. Dostanete se do labyrintu spletitých osobností, který je víc než jen zajímavý. Užijete si pekelnou jízdu, zamrazí vás a obočí vám nejednou vyjede nahoru. A to přece od dobré knihy chcete, nebo ne? :)

Hodnocení:


A kde knihu koupíte? No přece na KNIHCENTRUM.CZ!

Tím to jim také děkuji za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat