pátek 8. dubna 2016

Jennifer Hillier - Wonderland: Země divů (RC)

Milostné vztahy mezi jakýmikoli zaměstnanci na různé úrovni (např. mezi pracovníkem a vedoucím týmu) jsou pokládány za přestupek proti pracovní kázni a mohou mít za násedek Tvé propuštění. Země divů chce zajistit pro všechny bezpečné a spravedlivé pracovní prostředí. Tak se to dělá u nás, v Zemi divů!

Se srdečným pozdravem
Nick Bishop,
majitel Zábavního parku Země divů, Inc.
- Wonderland, str. 222

Mám ráda thrillery. Dlouho mi sice trvalo, než jsem si k nim našla cestu, ale od té doby je sama vyhledávám. Wonderland, vychází 13. 4. 2016, mě nalákal svojí anotací (protože ta obálka je prostě příšerná), sliboval pořádnou jízdu, ale to, jestli sliby naplnil, se dozvíte v recenzi!

Země divů (Wonderland) je zábavní park v jednom malém americkém městě ve státě Washington. Park, v němž nechybí dům hrůzy či muzeum klaunů, funguje jako lákadlo pro turisty a současně zdroj obživy pro celé město. Přinejmenším do chvíle, kdy je v jeho areálu objeveno rozkládající se lidské tělo. Onoho dne, kdy je mrtvola nalezena, nastupuje coby zástupkyně šéfa místní policie Vanessa Castrová. A jako kdyby toho stále ještě nebylo málo, mizí rovněž mladý chlapec, který v zábavním parku pracoval. Vanessa, která začíná na obou případech pracovat, zjišťuje, že během posledních deseti let bylo podobných zmizení již více. Řádí zde snad kdosi, kdo unáší a vraždí mladé chlapce? A jak to všechno souvisí se zdejším zábavním parkem? Vanessa se přestěhovala do malého města, aby unikla své vlastní minulosti. Nepostavila ale místo toho sebe i svou rodinu rovnou do středu tajemné hry zákeřného vraha? Jenže tato hra teprve začíná a její konec nedokáže nikdo ani odhadnout…

Originální název: Wonderland
Autor: Jennifer Hillier
Nakladatelství: Baronet
Překlad: Lumír Mikulka
Počet stran: 384
Klíčová slova: thriller
Přibližný doporučený věk: 18+


I zábavní parky mají svá tajemství
Vanesse Castrové nezbývá nic jiného, než se ze Seattlu přestěhovat jinam, někam, kde ji minulost nebude dohánět mílovými kroky. Po ztrátě manžela a své práce začíná znovu jako zástupkyně šerifa v malém městě jménem Seaside. S sebou bere i své dvě děti – malého John-Johna a starší dceru Avu. Když nastupuje do nové práce, netuší, že na ni bude číhat hned první vražda a to na místě, které je v Seaside opěvované, chráněné a nedotknutelné – zábavní park Wonderland, kde má její dcera začít pracovat. Vanessa se tak zaplétá do intrik, záhad a snaží se rozluštit tajemnou minulost samotného parku, kde, jak se ukáže, zmizelo během několika let již několik mladíků.
Možná za to mohl autorčin styl vyprávění, nebo překlad, nevím, ale nemohla jsem se do knihy plynně začíst i přes lákavé krátké kapitoly, které mají čtivost příběhu pouze umocňovat, stejně jako hrozivá tajemství Země divů, jež vykukovaly z příběhu téměř na každé stránce. Asi jsem byla také částečně zmatená, protože anotace zmiňuje mladé chlapce, načež jsem očekávala kluky ve věku 13-16 let, jenže realita byla jiná. Přidejte mladým chlapcům ještě dva roky a jste doma. Tím se příběh také náramně mění, získává sexuální podtext a intriky nabírají mnohem větší spád.
Věřte mi, že se budete snažit vyluštit všechny vztahy panující mezi důležitými zaměstnanci parku, ať už je to Bianca Bishopová, Oscar Trejo, Nick Bishop nebo Glenn Hovey, protože prostě všichni něco skrývají. Budete se snažit přijít na to, proč se parku policie tolik podřizuje, proč vše zametá pod kobereček, a proč má park vždy poslední slovo.
Wonderland má svoje kouzlo, trvalo sice pěkně dlouho (až za půlku), než si našel mé sympatie a než jsem se konečně začetla (nejspíš to bylo tím, že na povrch začaly prosakovat veškerá tajemství), nicméně postavy si mě moc nezískaly ani potom. Oproti příběhům Grahama Mastertona či severských spisovatelů byla Země divů slabším odvarem. I přesto se ale autorce povedlo vytvořit děsivé prostředí a atmosféru pomocí Muzea klaunů,  Domečku pro panenky a surovou minulostí zábavního parku. Wonderland se díky tomu stal zajímavým čtením s krutými tajemstvími, zvrácenými postavami, milostnými zápletkami a nečekaným vyvrcholením a koncem, který mě přesvědčil o tom, že mám dát příběhu nakonec přece jen hodnocení o čtyřech hvězdičkách.
Pokud tedy máte rádi detektivky, zábavní parky, intriky, tajemství, komplikované, zamotané a tak trochu zvrácené příběhy, Wonderland na vás rozhodně zapůsobí, jen od něj předem neočekávejte příliš a nebojte se té příšerné obálky, ta vás totiž může od pořízení knihy odradit, ale přišli byste tak o promyšlený a děsivý příběh.

Hodnocení:


Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství BARONET.

Vy si knihu můžete předobjednat na stránkách nakladatelství ZDE.

Další recenzi na knihu si můžete přečíst třeba na blogu MY ADDICTIONS.

WONDERLAND vychází už 13. 4. 2016!



Stefanie G.

4 komentáře:

  1. Také se na knihu chystám, teda až po 13.4. :) s obálkou máš pravdu, je taková strašidelná - lákavě strašidelná. Celkově jsem na prostředí zábavního parku zvědavá.

    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Na mě působí velice ta obálka... děsivě... takže nevím, jestli by mě to bavilo :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Musím říct, že mě knih celkem láká, ale přijde mi, že mám v zásobě i lepší tituly... Jsem na rozpacích, chvíli jsem po ni rozhodnutá a chvíli zase ne. každopádně děkuji za recenzi a další názor, moc pěkně sepsáno :) Přeji krásný večer :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze :) (a díky za shout-out :) )
    Mě se kniha zkrátka trefila do noty hned od začátku a postavy mě bavily :) Překlad mi přišel fajn, ale chápu všechny tvoje důvody, které jsi uvedla :) A obálka je děsná, ale postupem času jsem jí nějak přišla na chuť...

    OdpovědětVymazat