čtvrtek 28. května 2015

L. J. Smith - Zakázaná hra #1 - Lovec

"Existuje Svět stínů, podobný tomu našemu, ale jiný, paralelní s naším a zároveň oddělený. Někteří ho nazývají světem snů, je však stejně skutečný jako cokoliv jiného."
- Zakázaná hra: Lovec, str. 45

Nejspíš každý zná autorku L. J. Smith a její sérii Upíří deníky nebo Tajný kruh a Temné vize. Není to tak dlouho, co nakladatelství Fragment vydalo její další knihu z nové série Zakázaná hra. První díl nese název Lovec a já musím říct, že jsem byla mile překvapená!  

Když vcházela do obchodu, myslela si, že jen koupí dárek k narozeninám a zase půjde. Prodavačovy bledě modré oči ji ale zcela uhranuly. Když odcházela, v ruce nesla HRU a také mrazivou jistotu, že ten pohled neviděla naposled.

Na oslavě Tomových narozenin začne Jenny společně s ostatními novou Hru hrát. Večer plný zábavy se však změní v noc hrůzy a posedlosti láskou. Hra se totiž pro sedm přátel stane novou realitou, které vládne Julian – Princ stínů. Démonický prodavač z obchodu, nemilosrdný lovec, který se nezastaví před ničím.

Zakázaná Hra začala a kdo prohraje, zaplatí…

Originální název: The Forbidden Game: The Hunter
Série: Zakázaná hra
Autor: L. J. Smith
Díl v pořadí: 1.
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Zdík Dušek
Počet stran: 224
Klíčová slova: romantika, thriller
Přibližný doporučený věk: 14+
FRAGMENT: 199 Kč
  
Hrát, nebo nehrát?
I přes to, že jsem tuto knihu dočetla už před nějakou dobou, protože jsem na ni byla opravdu zvědavá, nemám problém vybavit si děj, což u mě bývá občas problém. Někdy, i když mě kniha zaujme, prostě její děj vypustím hlavy hned po prvním týdnu přečtení. U Lovce ovšem tato situace nenastala, což znamená jediné – že mě kniha opravdu zaujala.
Tomovy narozeniny se kvapem blíží a Jenny neměla čas sehnat mu nějaký dárek, natož uspořádat oslavu. Vše řeší na poslední chvíli a ráda by sehnala nějakou hru pro pár přátel na večer, až se všichni sejdou u ní doma. Už jen to, že jí sledovali nějací dva chlápci po ulici jí mělo být podezřelé. Ale až teprve poté, co narazí na skryté dveře do tajemného obchodu a pod paží si odnáší onu hru, kterou jí nabídl ten pěkný kluk, Julian, co tam prodával, jí něco nesedí. Ze hry jí běhá mráz po zádech, a když se nakonec všichni sejdou a jsou odhodlaní hrát, ona nechce. Je to ale přece jen hloupá hra… A všichni jsou přesvědčeni, že bude skvělá… To ale netuší, co všechno na ně čeká po přečtení pravidel.
Julian, Tumbrl
Musím říct, že jsem byla mile překvapená, začátek mi rychle utíkal před očima a jakmile se všichni kamarádi usadili ke hře, pocítila jsem jakési napětí. Rozhodně je to dobrý námět, který už jsem dlouho neviděla (naposledy snad v Jumanji, pokud mladší generace vůbec ví, co je to za film :D). Oceňovala jsem nápaditost a rychlý spád, i když kapitoly byly poněkud zdlouhavé. Říkala jsem si, jak se L. J. Smith oproti Deníkům polepšila. Jenže jen do určité doby. Ne, ani pak to nebylo špatné, jen jsem očekávala víc akce, víc napětí, a ano, víc mrtvol. Autorka mohla využít potenciál příběhu a využít nápaditosti k mnohem většímu napětí! Pak bych dala i pět hvězdiček. Nicméně…. Chybička se vloudila. Ale pořád je to velmi dobře vymyšlený příběh a mladší čtenářky jej myslím neodloží, dokud nebudou u poslední strany. Já bych knihu taky neodkládala, kdybych nemusela.
Rozhodně nečekejte žádnou velkou "posedlost láskou" na kterou vás láká anotace knihy. Je to příběh o tom, co každého k smrti děsí. Ocitají se tam, kde by nikdy v životě nechtěli být a prožívají to, co by nikdy nechtěli. Láska tam je taky, ale ne v tak velkém měřítku. Ovšem strach a napětí je podle mě větší lákadlo k tomu, abyste si knihu přečetli :)
Co se postav týče, žádná tak úplně nevyčnívala. Fandila jsem přitažlivosti mezi Julianem a Jenny. Rozhodně se dočkáte jakéhosi milostného trojúhelníku. Já osobně dávala přednost právě onomu bělovlasému, zákeřnému mladíkovi oproti tomu, co bral Jenny jako samozřejmost, Tomovi. Ale i další postavy jsou dobře propracované (neříkám skvěle, jen dobře) a rozhodně v příběhu svým chováním překvapí.
Kniha končí otevřeně a já se už teď těším na další díl, protože prostě musím vědět, jak to s Julianem a Jenny bude dál! Díky tomu vám knihu musím doporučit a říct vám, abyste L. J. Smith dali ještě šanci, pokud jste si ji neoblíbili. :)

Hodnocení:

Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství FRAGMENT. Knihu si můžete koupit ZDE.

Stefanie G.

1 komentář:

  1. Mě kniha moc mile překvapila, byla skvělá a strašně se těším na pokračování.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat