neděle 26. srpna 2018

Tim Weaver - David Raker #2 - Údolí mrtvých (RC)


Asi jen málokdo by čekal, že sedmnáctiletá Megan Carverová – ambiciózní jedničkářka a vzorná dívka ze šťastné rodiny – uteče z domova. A přesto je už přes půl roku nezvěstná.
Soukromý vyšetřovatel David Raker, který se specializuje na pátrání po pohřešovaných osobách, zakusil ztrátu blízkého člověka na vlastní kůži. A také dobře zná pochmurný svět ztracených lidí. Proto, když si ho Meganini rodiče najmou, chápe jejich bolest. Zároveň ale ví, že ta nejtemnější tajemství bývají pohřbená velmi hluboko. A Meganina tajemství by ho mohla stát i život.
Raker rozplétá nitky celé záhady a postupně zjišťuje, že stojí tváří v tvář obrovské lži. Meganini blízcí jsou mrtví. Ostatní se bojí promluvit. A celé tohle spiknutí mlčenlivých ho nakonec zavede až k lesu na okraji města. Místu s děsivou minulostí – bývalému lovišti brutálního, zvráceného sériového vraha, které starousedlíci nazývají Údolím mrtvých…

David Raker se vzpamatovává ze svého prvního případu, který jej poznamenal na celý život, ale než se naděje, je tu další zmizelý člověk, kterého je potřeba najít. Tentokrát je to mladá dívka jménem Megan. Středoškolačka ze spokojené rodiny, u které by nikdo nečekal, že uteče a půl roku se nikomu neozve.

David začíná rozplétat pavučinu jejího života a zároveň se snaží vypořádat se s tím svým. Přidal se k podpůrné skupině pro vdovy a vdovce. I přes to, že skupinu nemusí, svým způsobem mu pomáhá vypořádat se se ztrátou jeho milované ženy. Navíc se tam setká s ženou, jejíž muž byl policejní důstojník a zemřel při jednom z velkých zásahů. I ona se na Davida obrátí s prosbou – chce vědět, co se jejímu manželovi doopravdy stalo, jelikož jí policisté stále mlží.

Prvotní je pro něj ale najít Megan, ať už živou nebo mrtvou. Jde po střípkách, které už prozkoumala policie a ty ho dovedou k jejím spolužačkám. Tuší, že i matka Megan mu neřekla celou pravdu a ve chvíli, kdy se mu svěří i jedna z kamarádek a vyzradí Meganino velké tajemství, vše nabere nový spád.

David najednou zjišťuje, že podobných dívek zmizelo více. Dokonce i dcera policejního detektiva Healyho Leanne. Proč se ale ostatní případy zametly pod koberec? Je možné, že je případ mrtvého policisty a manžela ženy z podpůrné skupiny propojený s tím Meganiným? David se noří hlouběji a hlouběji a objevuje děsivé kousky skládanky, které ho navádí k sériovému vrahovi Miltnu Sykesovi, který je už ale několik desítek let po smrti. Zjišťuje, že je v Meganiném zmizení mnohem víc než jen sériový vrah, ale dokonce i ruská mafie.

Tak jako všechny předchozí díly, i tento je plný zvratů a nečekaných zápletek. Tim Weaver je úžasný vypravěč se skvělou představivostí a smyslem pro detail. Jde sice stále poznat, že jde o jeho začátky a tak se v knize objevují až přehnané okamžiky a vyhrocené situace, ale oproti prvnímu dílu už je to o mnoho lepší. Stále si užijete jízdu na horské dráze, kde byste nejraději křičeli na všechny ty hloupé policisty a zároveň i propleskly pár postav za jejich hloupé chování. Budete hltat každé slovo, fandit Davidovi a postavu Healyho si oblíbíte natolik, že budete chtít víc – a to se vám splní v jednom z dalších dílů, pokud jste je ještě nečetli.

V případě, že se rozhodnete sáhnout po Údolí mrtvých jako po první knize od autora, nevadí. Nakladatelství Mystery Press totiž tuto sérii začalo vydávat na přeskáčku. Takže já například začala pátým dílem, pokračovala čtvrtým a pak šestým, přesně, jak u nás vycházely. Informace se vám s postupem času doplňují a autor v každé knize využívá zmínek o Davidově životě a současném stavu, že vám vlastně nic neunikne.


Za sebe Tima Weavera mohu jen doporučit. Provází čtenáře příjemným britským prostředím, nevídanými nápady a příběhy zmizelých lidí, které vás občas zamrazí. Setkáte se se sériovými vrahy, ale taky s případy, které souvisejí až s vládními rozhodnutími. Takže neváhejte a sáhněte po příbězích s Davidem Rakerem v hlavní roli, je jedno jaký si vyberete jako první!


Hodnocení:


Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství MYSTERY PRESS.

Vy si knihu můžete objednat na stránkách nakladatelství ZDE.

2 komentáře:

  1. Od tohoto autora mám první díl Hon na mrtvého a hodně se na knížku těším, protože na autora čtu celkem velké chvály. Pak bych si ráda pořídila i další díly ze série :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Od tohoto autora jsem zatím nic nečetla, ale poslední dobou mě láká čím dál víc. :)

    OdpovědětVymazat